Matkusta Albanian Durresiin – Monipuoliset vaellus- ja rantakohteet ihastuttavat aktiivilomailijaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Albanian köysiratamatka
Pitkällä noin 20 minuutin köysiratamatkalla näkee huikeita vuoristomaisemia. © istockphoto
Tiranan horisonttia kehystää kaunis vuoririvistö, josta korkeimpina erottuvat Dajtin ja Tujanin huiput. Eksoottiset bunkkereiden kirjomat vuoret kutsuvat vaeltamaan oman kunnon mukaan.

Albanian suosituin turistikohde, Dajti-vuori, sijaitsee pääkaupunki Tiranan kyljessä noin vartin ajomatkan päässä keskustasta. Kohde vetää noin puolitoista miljoonaa kävijää vuosittain ja se on maan ensimmäinen suuren luokan panostus vuoriturismiin.

Paikalliset eivät ole innokkaita patikoijia, joten vaellusreiteillä vastaan tulee yleensä lähinnä turisteja. Heitäkin vielä harvakseltaan.

Albanian turismin odotetaan kuitenkin kasvavan räjähdysmäisesti turistivirtojen löytäessä maan monipuoliset vaellus- ja rantakohteet.

Albaniaan pääsee useammankin matkatoimiston kautta. Durresin hiekkarantojen, Tiranan erikoisten kulttuurinähtävyyksien ja Dajti-vuoren paketoiminen takaavat sopivassa suhteessa persoonallisia elämyksiä ja ohjelmaa lomaviikon ajaksi.

Paras aika matkustaa Albaniaan on loppukevät tai alkusyksy, jolloin lämpötila on pikemminkin leppeän lämmin kuin hehkuvan kuuma.

Rannoilla on polttavan kuumaa kesällä

Rannoilla on polttavan kuumaa kesällä, joten matka vuorelle viilentää ja tuo vaihtelua. istockphoto

Dajti-vuori

Vuorelle lähdetään seikkailemaan tasangolta, jossa on paljon erilaisia maksullisia aktiviteetteja. Marko Lysmä / Otavamedia

Kahtia jakautunut maa

Dajtia voi lähteä kipuamaan loivasti nousevia mutkittelevia teitä tai mahtavia näkymiä tarjoavaa Dajti Ekspres -köysirataa pitkin. Edestakainen lippu itävaltalaisen yrityksen rakentamalla köysiradalla on edullinen, vain 10 euroa.

Asfalttitie johdattaa kävelijän varmasti perille, mutta viereisiä hiekkateitä pitkin näkee halutessaan enemmän arkista elämänmenoa eläimineen ja viljelypalstoineen. Mutkatiet ylös ovat myös pyöräilijöiden suosiossa.

Dajti Express köysirata

Dajti Express on itävaltalaisen yrityksen rakentama köysirata. Marko Lysmä / Otavamedia

Rikkaus ja köyhyys näyttäytyvät vuoren rinteillä. Luksushuvilat ja tiilestä kyhätyt rakennelmat osoittavat, kuinka voimakkaasti kahtia jakautunut maa on kyseessä.

Monilla voi olla huolena turvallisuus paikoin siivottomassa ja nuhjuisessa ympäristössä, mutta mitään syytä erityisempään huolestumiseen ei ole. Paikalliset vaikuttavat suhtautuvan etäisen ystävällisesti turisteihin. Kielimuuri saattaa useimmiten olla syynä varaukselliselta tuntuvaan suhtautumiseen.

Patikointia, ratsastusta ja mikromaastoautoilua

Kansallispuistoon kuuluvien Dajtin (1613 m) ja Tujanin (1531 m) korkeimpien huippujen äärellä reilun kilometrin korkeudessa on mahdollista viettää aikaa tai lähteä patikoimaan kolmea eri vaikeusasteen reittiä.

Helppojen Tour 2 ja Tour 3 -reittien pituudet vaihtelevat 3,5–4,3 kilometrin välillä. Niillä on korkeuseroa noin 100 metriä, joten ne soveltuvat kuntoon katsomatta niin vanhemmille kuin lapsiperheillekin.

Dajti-vuoren vaellus

Vaelluksella ei juuri kohtaa muita ihmisiä. Marko Lysmä / Otavamedia

Patikoinnin lisäksi vuorella riittää paljon muutakin aktiivista tekemistä. Ratsastusta, mikromaastoautoilua ja muuta pienimuotoista ajanvietettä on niitä kaipaaville tarjolla.

Laajemmin alueeseen pääsee tutustumaan esimerkiksi jeeppisafarilla, jolloin on mahdollista nähdä myös vesiputouksia sekä päästä niiden viilentävään suihkuun.

Vuoren huipulla toimii vain 24 huonetta tarjoava Dajti Tower Belvedere -hotelli, jossa on mahdollista nauttia maisemista pyörivässä näköalabaarissa sekä herkutella paikallisia erikoisuuksia. Kympillä saa maittavan aterian parille hengelle normaaleine ruokajuomineen.

Albanian ruoka

Ruoka paikallisine herkkuineen on erittäin edullista. istockphoto

Erikokoisia bunkkereita

Kaikkien patikointireittien alkutaipaleella on mahdollista ihmetellä vanhojen hotelli- ja ravintolarakennusten raunioita. Reitillä numero kolme on Dajtin linnoitus 2,3 metriä paksuine seinämineen. Bunkkereita tulee vastaan paljon, mutta suurin osa niistä on piilossa rappeutuvan betonin antaessa alustan jos jonkinlaiselle kasvustolle.

Vanhan vallan aikana strategisesti tärkeät kukkulat on kirjottu sadoilla erikokoisilla bunkkereilla, joissa voi käydä sisällä ihmettelemässä menneen pimeän ajan vainoharhaisuuden jäänteitä. Bunkkereiden tarkoituksena oli toimia tuliasemina ja suojapaikkoina albanialaisille, kun suuri sota syttyy. Vuorilla bunkkereille ei ole keksitty uusiokäyttöä kuten rannikon turistikohteissa.

Koska Albania yllättää takuuvarmasti joka päivä eri tavoilla, ei retki Dajtille tai sen viereiselle vuorelle matalammalle Tujanille tee poikkeusta. Opasteita kannattaa aina hiukan epäillä, sillä osa niistä voi ohjata minne sattuu. Köysirata-aseman kahvilasta saa onneksi ostettua kartan, johon reitit on merkitty – tosin nekin suurpiirteisesti. Samalla kannattaa varmistaa, mitä merkkejä lähtee seuraamaan.

betoniset bunkkerit

Sadat betoniset bunkkerit kasvavat horsmaa. Marko Lysmä / Otavamedia

Vaelluspolut

Vaelluspolkuja on paljon, eikä kaikkia ole merkitty karttoihin. Marko Lysmä / Otavamedia

Maan tapa

Kolmesta reitistä hankalin Tour 1 vie suoraan ylös, eikä se sovellu kuin erittäin hyväkuntoisille, joten jätetään se laskuista. Reitti on muutenkin melko jyrkkää kiipeämistä melko umpinaisessa vehreässä maastossa ylös eikä polkuja ole merkitty selvästi. Harhautumiset ovat mahdollisia, mutta niistä selviää. Näköalat ylhäällä tosin palkitsevat.

Edullista ennakkoon varattavaa opastusta voi suositella, sillä silloin pääsee eksymättä huipulle asti. Samalla piilossa olevat nähtävyydet löytyvät helpommin ja alueen merkityksestä sekä historiasta saa mielenkiintoista tietoa paikallisilla mausteilla höystettynä. 30 euroa henkilöä kohden maksavan puolen päivän opasretken voi myös varata kevyemmille reiteille.

rakennusten ja linnoitusten raunioita

Ahkera kävelijä kohtaa rakennusten ja linnoitusten raunioita. istockphoto

Tasaisesti Dajtia kiemurtelevat reitit voi taivaltaa omassa tahdissa ja edetä haluamansa matkan. Nämä reitit on erittäin hyvin merkitty paikoin kylteillä ja punavalkoisilla maalimerkinnöillä, joita havaitsee puissa, kivissä ja maassa. Eksyminen on käytännössä mahdotonta. Vaikka reitit kulkevat paljon puiden varjossa näköaloja peittäen, tulikuumana päivänä ne antavat suojaa kuumuudelta.

Albania yllättää vuorillakin turistin monella tavalla. Poikkeukselliset kokemukset ovat samanlaisina toistuviin etelän turistirysiin verrattuna piristäviä, vaikka monet asiat hoidetaan sinne päin -asenteella. Se on vielä maan tapa, mutta muutosta tapahtuu koko ajan. Maassa kannattaa käydä ennen kuin se on samanlainen turistikohde kuin kaikki muutkin.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 8/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X