Matkusta nyt Ruotsiin! Göteborg on urheiluhullun ja merenherkkuja rakastavan kaupunki – Nappaa lomavinkit!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Göteborgin saaristo tarjoaa runsaasti koettavaa
Göteborgin saaristo tarjoaa runsaasti koettavaa aina hummerisafareista melontaretkiin. Kajakkeja voi vuokrata monesta paikasta keskustan kanavien varrelta. © HENRIK TRYGG / IMAGEBANK.SWEDEN.SE
Ruotsin toiseksi suurin kaupunki Göteborg tarjoaa herkkuja erityisesti kalaruokien ystäville. Moni matkustaa sinne myös urheilun vuoksi.

1. Merikaupunki tarjoaa kalaa ja äyriäisiä Atlantilta

Göteborgilla on Ruotsin suurista kaupungeista omailmeisin ruokatarjonta. Drottningtorgetin keskeiselle raitiovaunupysäkille joku tosin on kirjoittanut provokatiiviselta vaikuttavan mielenilmauksen, jonka mukaan kaikki ruotsalaiset syövät perunamuusia.

Göteborgissa se ei ainakaan pidä paikkaansa, koska jopa lihapullat saavat väistyä äyriäisten ja kalojen tieltä.

Atlantti on merenherkkujen runsas aitta, joka käy erinomaisen hyvin selväksi muun muassa Fiskekörkanissa, kirkkoa muistuttavassa kalahallissa. Tarjolla on ruotsalaisittain kattava valikoima simpukoita ja erilaisia valtameren kaloja.

Erikoisuutena on tuore makrilli, joka saapuu vuosittain kutemaan Göteborgin edustan syvänteisiin. Suomessakin muodikkaaksi tuontikalaksi noussut göteborgilainen makrilli on taivaallista grillattuna.

Jos asut hotellissa eikä valmistusmahdollisuutta ole, hallin antimiin pääsee käsiksi hallin ravintolassa Kajutanissa. Reilulla kympillä irtoaa kolmen osterin maistelulautanen, vaikka aamupalaksi.

Ostereista löytyvät liki kaikki vitamiinit, joita tarvitaan päivän käynnistämiseen. Sen uupuvankin eli C-vitamiinin saa äyriäisen päälle puristettavasta sitruunapisarasta.

Fiskekyrkan lienee maailman jykevin kalahalli.

Fiskekyrkan lienee maailman jykevin kalahalli. Sieltä kannattaa käydä nappaamassa aamiaiseksi osterit. © ISTOCKPHOTO

Äyriäisiä ei kannata sivuuttaa Göteborgissa

Äyriäisiä ei kannata sivuuttaa Göteborgissa, joka on Ruotsin merenherkkujen pääkaupunki. © TINA STAFRÉN / IMAGEBANK.SWEDEN.SE

Perjantaisin ja lauantaisin kannattaa ehdottomasti suunnata ravintola Fiskekrogeniin. Stora Hamnkanalenin rannalta löytyvän paikan keittiömestarin Lars Ahlströmin tavoite on tehdä 1920-luvulla perustetusta ravintolasta Ruotsin paras kalaravintola.

Siihen nähden perjantain ja lauantain kala- ja äyriäisbuffet on erinomainen tarjous: noin 40 euroa aikuisilta, ja lapset puoleen hintaan. Tarjolle on laitettu langustiineja, simpukoita, taskuravun saksia ja sekä maustettuja että maustamattomia kaloja. Suosion vuoksi varaus on välttämätön.

Salholmenin pienvenesatama

Salholmenin pienvenesatamasta voi vuokrata veneen, jolla pääsee kokeilemaan taitojaan Atlantille. Göteborgin lähivesillä on monia kuuluisia vierasvenesatamia. © HENRIK TRYGG / IMAGEBANK.SWEDEN.SE

Hieman vauraammin iltaansa viettävä suuntaa satamaan. Ulf Wagnerin vetämä Sjömagasinet on noteerattu yhdellä Michelinin tähdellä. 1775 rakennetussa East Indian Companyn makasiinirakennuksessa sijaitsevassa ravintolassa ei voi erehtyä, missä maassa ollaan. Täällä lähivesiltä tulevat hummeritkin keitetään vedessä, joka on maustettu tillillä.

Kansainvälisiä makuja arvostava suuntaa kauppahallin vierestä löytyvään herkkukaupan ja ravintolan yhdistelmään Aldardoon, jossa tarjolla on italialaista perinneruokaa edullisesti tehtynä mutta raaka-aineista tinkimättä. Tryffelin tuoksu on huumaava. Kahvit sen sijaan kannattaa käydä juomassa likeisessä Swedish Matchin baarissa.

2. Göteborg on urheiluhullu kaupunki

Kaupungissa järjestetään 1 600 joukkuetta keräävä jalkapalloturnaus Gothia Cup, joka on maailman suurin. Kesällä kaupunki täyttyy myös käsipalloilijoista, kun 1 300 joukkuetta liki 50 maasta saapuu mittelemään paremmuudesta Partille Cupiin. Näiden lisäksi kaupungissa järjestetään maailman suurin salibandyturnaus.

Moni suomalainen perhe matkustaakin Göteborgiin nimenomaan viettämään aikaa nuorisourheilun parissa, sillä kaupunki on satsannut suorituspaikkoihin. Sekä Gothian että Partillen keskuspaikkana toimii Heden, keskustan suuri tekonurmikenttäalue, joka vetää sisäänsä useita täysimittaisia jalkapallokenttiä.

Kvibergissä mitellään maailman suurimmassa ulkona pelattavassa käsipalloturnauksessa

Kvibergissä mitellään maailman suurimmassa ulkona pelattavassa käsipalloturnauksessa, johon matkaa vuosittain myös useita suomalaisjoukkueita. © MARKUS ÅNÄS

Kvibergin vanha tykistön harjoitusalue on puolestaan muutettu mittaluokaltaan käsittämättömän kokoiseksi urheilualueeksi. Aluetta hallitsee Göteborg IFK:n vakuuttavan kokoinen harjoituskeskus, jonka vierestä alkaa kilometrien mittainen tekonurmi- ja luonnonnurmikenttäalue. Fantastisen näyn edessä ei tarvitse ihmetellä, miksi Ruotsi pelaa huipputasolla sekä jalka- että käsipallossa.

Omaehtoiseen liikkumiseen Göteborg tarjoaa myös oivat mahdollisuudet. Koko keskustan alueelle levittäytyy puistojen ja kanavien verkosto. Jos haluat juosta, voit tehdä sen puistossa lintujen laulaessa. Jos pidät melomisesta, historiallisia kanavia on kymmeniä kilometrejä – ja kanootteja on vuokrattavana kaikkialta.

Kanavat antavat kaupungille oman ilmeensä

Kanavat antavat kaupungille oman ilmeensä. Nordstanin kauppakeskuksen edessä on suosittu aukio, jossa voi hengähtää shoppailun lomassa. © MARKUS ÅNÄS

Penkkiurheilijalle Göteborg tarjoaa ympäri vuoden koettavaa. Maan menestyneimpiin jalkapalloseuroihin lukeutuvan IFK:n lisäksi kaupungista löytyvät myös perinteikkäät urheiluseurat Häcken ja Gais. Talvella seurataan puolestaan käsipallon suurseuroja Sävehofia ja Redbergslidsiä, joka pelaa ottelunsa perinteikkäässä hallissa keskellä suurta ja suosittua Lisebergin huvipuistoa.

Vuonna 1923 avattu Lisebergin huvipuisto

Vuonna 1923 avattu Lisebergin huvipuisto on lapsiperheen pakollinen kohde Göteborgissa. Liseberg on kolmella miljoonalla kävijällään yksi suosituimmista huvipuistoista Pohjoismaissa. © MARKUS ÅNÄS

3. Vaivatta saaristoon

Göteborg on ylpeä saaristostaan, joka käy selväksi, kun perehtyy kulkuyhteyksiin. Rautatieaseman vieressä sijaitsevalta hotellikeskittymältä kulkee raitiovaunuyhteys suoraan Salthamneniin, josta löytyy useiden saaristolauttojen lähtöpaikka.

Saltholmenista lähtevät lautat kuuluvat Göteborgin julkisen liikenteen verkostoon

Saltholmenista lähtevät lautat kuuluvat Göteborgin julkisen liikenteen verkostoon, joten saariin tutustuminen on vaivatonta. © MARKUS ÅNÄS

Museovaunulla pääsee keskustasta huvipuistoon.

Göteborgissa on kattava raitiovaunuverkosto. Museovaunulla pääsee keskustasta huvipuistoon. © ANTONY MCAULAY / COLOURBOX

Normaaliin kaupungin julkiseen liikenneverkostoon kytkeytyvät lautat kuljettavat kesäisin kaupunkilaisia nauttimaan kymmenien saarien romanttisesta, punamultaisesta tunnelmasta. Ja palveluita käytetään hyväksi: vaikka raitiovaunut liikennöivät tiheästi, ne ovat täynnä.

Jos lauttamatka tuntuu liian ylimitoitetulta, suuren pienvenesataman aallonmurtajaa pitkin pääsee kallioiselle saarelle, josta löytyy suojaisia koloja paistatella päivää.

X