Miten olisi taidematka? Aix en Provence oli Paul Cézannen kotikaupunki

Aix en Provencen kaupunki tarjoaa Paul Cézannen ihailijalle paljon nähtävää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Katumuusikot cours Mirabeaulla.

Aix en Provencen kaupunki tarjoaa Paul Cézannen ihailijalle paljon nähtävää.
(Päivitetty: )
Teksti: Anneli Lenkkeri
Aixin keskusta tarjoaa vanhaa arkkitehtuuria ja lukemattomia ostospaikkoja.

Aixin keskusta tarjoaa vanhaa arkkitehtuuria ja lukemattomia ostospaikkoja.

 

Aix en Provencen vanhastakaupungista on noin varttitunnin nousu Les Lauves -kukkulalle. Puolessa välissä rinnettä sijaitsee modernin taiteen pioneerin, taidemaalari Paul Cézannen (1839–1906) ateljee. Rakennus on muuttunut tuskin lainkaan siitä kun taiteilija rakennutti sen itselleen 1900-luvun alussa.

Ateljeen toisessa kerroksessa sijaitsevan studiohuoneen suuret ikkunat tuovat luonnonvaloa sisään. Studio on jätetty mahdollisimman paljon Cézannen aikaiseen asuunsa. Huonekalut, maalausvälineet, maalarin asetelmista tutut esineet, taulut ja naulakossa odottavat takit saavat ajan pysähtymään.

Ateljeen alakertaan rakennettiin asuintilat, joita Cézanne ei kuitenkaan käyttänyt vaan jatkoi asumista Aixin keskustassa. Nyt alakerrassa sijaitsee ateljeemuseon kirja- ja matkamuistokauppa.

Les Lauves -kukkulan huipulta avautuu upea maisema, jota Cézanne maalasi päivittäin elämänsä viimeisten neljän vuoden aikana.

Kukkulalta laskeutuessamme ohitamme täpösen täynnä olevan Les Negociants -ravintolan. Iloinen puheensorina ja tyytyväisiltä vaikuttavat asiakkaat houkuttelevat meidätkin istahtamaan alas ja nauttimaan ravintolan kohtuuhintaisesta ja tuhdista kotiruoasta.

Tien toisella puolella on Saint-Sauveur -katedraali, jonne Cézanne usein poikkesi kävellessään rue Boulegon -kadun asunnoltaan ylös ateljeelle. Lähellä sijaitsevat myös gobeliinimuseo Musee des Tapisseries ja vanhaa Aixia esittelevä museo Musee du Vieil Aix.

Opiskelijoiden kaupunki

Kauppojen, ravintoloiden ja kahviloiden täyttämässä vanhassa kaupungissa on lukuisia aukioita tunnelmallisine suihkulähteineen. Monet aukiot toimivat aamuisin ruoka- ja kukkatoreina ja muuntautuvat sitten iltapäivästä alkaen viihtyisiksi ulkokahviloiksi.

Rue de la Cépeden numerossa 23 herkuttelemme välipalaksi sitruunalla ja sokerilla höystetyt ohukaiset iloisen Delphine Friaza Pradon emännöimässä Crêpes Cidre & Compagnie -kahvilassa.

Delphinen välitöntä kahvilaa suosivat myös opiskelijat, joita Aixista löytyy noin 35 000 – melkein neljännes kaupungin asukasluvusta.

Aix en Provencesta tuli taiteen ja oppineisuuden tyyssija keskiajalla, mutta roomalaiset perustivat kaupungin jo 100-luvulla ennen ajanlaskumme alkua paikalla sijainneiden kuumien lähteiden äärelle. Ainakin Thermes Sextius -kylpylä vanhan keskustan toisella laidalla tarjoaa yhä lähdevesihoitoja.

Äidin poika

Musiikkihuone Caumont-taidekeskuksen museossa.

Musiikkihuone Caumont-taidekeskuksen museossa.

Aixin keskuskatu on cours Mirabeau -bulevardi. Sen katukahvilat täyttyvät iltapäivisin paikallisista ja turisteista. Tunnetuin kahviloista on Les Deux Garcons, jonka kanta-asiakkaisiin jo Paul Cézanne ystävineen kuului.

Taiteilijan leskiäiti asui vuodesta 1895 melkein vastapäätä Les Deux Carcons -kahvilaa cours Mirabeaun numerossa 30. Cézanne oli hyvin läheinen äitinsä kanssa ja söi täällä päivällisen joka ilta hänen kanssaan.

Vain muutaman askeleen päässä cours Mirabeaulta sijaitsee tänä keväänä avattu Caumont-taidekeskus. Se toimii loistokkaassa, alun perin aateliskodiksi tehdyssä kolmikerroksisessa kaupunkiasunnossa. Yksityinen Culturespaces-organisaatio remontoi rakennuksen täysin viimeisen puolentoista vuoden aikana ostettuaan sen Aixin kaupungilta.

Kotimuseon lisäksi Caumontista löytyvät kahvila ja ravintola puutarhoineen. Katsomme täällä Paul Cézannen elämästä tehdyn puolisen tuntia kestävän elokuvan, joka on kuvattu Aixissa ja lähiympäristössä.

Caumontin ensimmäisessä kerroksessa on esillä vaihtuvia taidenäyttelyitä. Marras-maaliskuussa on vuorossa muuan muassa Rafaelin, Rubensin, Van Dyckin ja Rembrandtin töitä Liechtensteinin prinssin kokoelmista.

Läheisen rue Cardinale -kadun päässä sijaitsee kaupungin taidemuseo Granet, jonka taidekoulussa nuori Cézanne kävi iltakursseilla. Nyt museon laajiin kokoelmiin kuuluu kahdeksan Cézannen maalaamaa taulua.

Kartano kotimuseona

Cézannen maalausten maisemiin tutustumme seuraamalla Aixin keskustasta lähtevää merkattua reittiä ympäröivälle maaseudulle.

Chemin du Tholonetin reitti vie Saint-Victoire-vuorelle ja Tholonetin kylään, josta löytyy picnic-paikkoja, ravintoloita ja kahviloita. Lähellä on myös useita viinitiloja oliivitarhoineen, joissa voi vierailla ja tehdä tuliaisostoksia.

Les Lauvesin ateljeen ohella Jas de Bouffanin kotimuseona toimiva kartano on antoisa paikka tutustua Cézannen elämään ja työhön. Cézannen isä osti Jas de Bouffanin maaseutukartanon perheensä kodiksi vuonna 1859 ryhdyttyään pankkiiriksi. Paul Cézanne maalasi täällä 40 vuoden ajan, nuorempana seinämaalauksia ja myöhemmin useita maalauksia myös talon puutarhasta, josta myös aukeaa näkymä kauempana siintävälle Saint Victoire -vuorelle.

Talo on yhä osittain kunnostustöiden alla, sisään pääsee vain opastettujen kierrosten aikana.

Kerrotaan, että Cézanne toi äitinsä tämän kaupunkiasunnolta usein Jas de Bouffaniin. Poika kantoi hauraan äitinsä autoon ja autosta kartanon puutarhaan nauttimaan auringonpaisteesta.

Äiti kuoli vuonna 1897 ja kaksi vuotta myöhemmin perheen lapset myivät tilan. Paul Cézanne muutti rue Boulegonille ja loi itselleen nyt museona toimivan ateljeen Les Lauves -kukkulalle.

Näin sinne mennään

Aix_karttaAix-en-Provence, tai lyhyemmin Aix, on reilun 140 000 asukkaan kaupunki Etelä-Ranskassa. Kaupunki sijaitsee noin 25 kilometriä pohjoiseen Välimerestä ja Marseillen kaupungista.

Finnairilla on suorat lennot Helsinki–Marseille. Marseillen lentokentältä lähtee puolen tunnin välein bussi Aix en Provenceen. Matka Aix en Provencen keskustassa sijaitsevalle bussiasemalle kestää puoli tuntia ja maksaa yhteen suuntaan reilut kahdeksan euroa. Sama bussi poimii matkustajia TGV-junan asemalta varttitunnin matkan päässä Aixista. Junamatka Pariisista kestää kolme tuntia.

Paras aika matkustaa: kevät ja syksy.

X