Vietnam on silkin ja sitruunaruohon maa – Seuran matkaekstra 2017

Vietnam on edullinen paikka lomailla. Kiintoisa maa tarjoaa matkailijalle kulinaarisia nautintoja ja kiehtovaa historiaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nha Trangin rannat eivät vielä ole yhtä ruuhkaisia kuin esimerkiksi Thaimaassa.

Vietnam on edullinen paikka lomailla. Kiintoisa maa tarjoaa matkailijalle kulinaarisia nautintoja ja kiehtovaa historiaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Mirva Saukkola
Vietnam on pitkän mallinen maa.

Vietnam on pitkän mallinen maa.

Moni suuntaa Vietnamiin rantalomalle, koska etenkin talvikuukausina säät yleensä suosivat. Rantakohteista suosituin on kaakkoisrannikon Nha Trang, missä on kuusi kilometriä pitkä hiekkaranta.

Osa matkaajista jää hiekalle lekottelemaan koko päiväksi ja nauttii siellä myös lounaan. Edes katukeittiöön ei tarvitse ottaa monta askelta, sillä neuvokkaat kauppiaat kaasuttavat hietikon reunalle mopoillaan liki kiehuvat hummeri- tai äyriäiskattilat tarakalla.

Toimeliaammat turistit taivaltavat aamun sarastaessa venesatamaan, josta lähdetään snorklaus- ja sukellusretkille ihastelemaan häikäiseviä koralliriuttoja. Reissu kristallinkirkkaisiin vesiin ei juuri verota kukkaroa, sillä moni snorklausmatkojen järjestäjistä ottaa vain noin 10−15 euroa päiväretkestä.

Shoppailijalle Nha Trang ei ole järisyttävä kokemus, sillä tuotetarjonta keskittyy simmareihin ja rantaleluihin. Kiintoisia löytöjä voi tehdä kivenheiton päässä rannasta odottavalta Dam Market -markkinatorilta ja -hallilta. Rihkaman ohella kojuista löytyy muun muassa mausteita ja jadekoruja, kauppahallin sisältä myös kankaita.

Äyriäisiä ja kevätkääryleitä

Vietnamilainen keittiö kuuluu Aasian eleganteimpiin. Sen jujuna on maustaminen. Chilin tulisuus, kalakastikkeen suolaisuus ja korianterin raikkaus yhdistetään samassa ruokalajissa.

Koska Vietnam on muodoltaan pitkä maa, muuttuu kulttuurin ohella myös ruoka. Jos aterioit etelän bisneskeskuksena tunnetussa Ho Chí Minhin miljoonametropolissa eli entisessä Saigonissa, ilmenevät maut usein raikkaina, keveinä ja merellisinä.

Pohjoisen historiallisessa hallintokaupungissa Hanoissa ruoka on yleensä tuhdin tanakkaa kiinalaiseen tapaan. Myös mausteita käytetään hulppeammin, ja niinpä pohjoisvietnamilainen ateria saa eurooppalaisen suun syöksemään lieskoja.

Keskivietnamilainen Hôi Anin kaupunki tunnetaan maan kulinaarikeskuksena. Laadukkaiden ravintoloiden ohella kaupunki pursuaa kokkauskouluja, joissa perehdytään vietnamilaisen keittiön salaisuuksiin.

Kokkaussessio – aamulla alkava päättyy lounaaseen ja iltapäivällä alkava illalliseen – käynnistyy raaka-aineisiin tutustumisella. Se tehdään opettajan johdolla kauppahallissa. Turistit pääsevät hämmästelemään häkellyttäviä äyriäisiä ja nuuhkimaan mausteita ja yrttejä. Taitava opettaja avaa, millaisiin makuelämyksiin chilin, inkiväärin tai sitruunaruohon käytöllä pyritään.

Kokkikoulu Vietnamissa.

Morning Glory -kokkikurssilla Hôi Anissa opitaan muun muassa kevätkääryleiden valmistus.

Itse kokeilin kokkaamista Morning Glory -ravintolan yhteydessä sijaitsevassa koulussa. Sen omistava naiskokki Trinh Diem Vy on rakastettu tv-kasvo, joka on avannut lukuisissa kirjoissaan vietnamilaisen keittiön mysteerejä.

Kokkaussessioomme kuului katkaravuilla, possulla ja vihanneksilla täytetty riisipaperikääryleen, pekonilla maustetun rapsakan pannukakun, kanavartaiden ja vihreän mangosalaatin valmistus. Etenkin kurssin länsimaiset miehet saivat huumorintajuiselta naisopettajalta erityiskehuja. Vietnamilaismies kun ei kuulemma kokkaa edes pakon edessä.

Historian hurma

Vietnam näyttäytyy monille edelleen sotaelokuvista tuttuna tantereena. Menneisyyden viiltoja ei täällä peitellä, vaan panssarivaunut on ajettu joka pikkukaupungin liikenneympyrään tai keskusaukiolle muistuttamaan sissisodan sitkeydestä.

Ho Chí Minhin kaupungissa ja Hanoissa mahtipontiset muraalimaalaukset julistavat edelleen kommunismin sanomaa. Kaikki kansalaiset eivät ole sille järin myötäsukaisia. Varsinkin Etelä-Vietnamissa Vietkong-vapautusrintaman sodanjälkeiset kostotoimet saavat katkeruuden edelleen kytemään.

Historiamatkailijalle Vietnamin arpinen menneisyys näyttäytyy kuitenkin kiehtovana. Sotahistoriasta syttyvälle matkan kohokohta ovat Ho Chí Minhin kaupungin ulkopuolella odottavat Cu Chin tunnelit, joille kertyy mittaa peräti 250 kilometriä. Vietkong kaivoi ne amerikkalaistukikohtien tienoille. Sissit käyttivät tunneleita taistelun aikana piilopaikkoina ja huolto- sekä viestintäreitteinä, sairaaloina, ruoan ja aseiden välivarastoina. Koska tunnelit on mitoitettu siroille vietnamilaisille, voi niiden ahtaus aiheuttaa klaustrofobiaa.

Toisin kuin usein muistetaan, Vietnamin menneisyys ulottuu pitkälle vuosituhansien taakse, vaikka Ranskan siirtomaa-aika ja konfliktit Yhdysvaltojen kanssa leimaavatkin sen 1900-lukua. Siksi ihastuttava Hôi An onkin antoisa kurkistus pitemmälle maan historiaan.

UNESCOn maailmanperintökohteena tunnettu kaupunki kehittyi jo 600-luvulla maustekaupan keskukseksi. Ensin kiinalais- ja japanilaiskauppiaat, sitten portugalilaiset muokkasivat sen kaupunkikuvaa rakentamalla oman makunsa mukaisia taloja. Kaupungin tunnus on sitä halkovan, kapean joen ylittävä japanilainen silta, jolle on kertynyt ikää jo puolen vuosituhannen verran.

Shoppailijalle koittavat Hôi Anissa onnenpäivät. Kaupan on feikkilaukkujen ja muovirihkaman sijaan esimerkiksi käsintehtyjä silkkivarjostimia ja hopeakoruja. Laatusilkkiä käyttäviä räätälinliikkeitä riittää ja hinnat ovat esimerkiksi Thaimaahan verrattuna huomattavasti halvempia.

X