Neljä päivää riittää: matkalla Viron ympäri ehtii nähdä paljon

Automatkailija ehtii kiertää Manner-Viron muutamassa päivässä. Kokosimme vierailupaikoista vinkkilistan, joka sopii koko myös perheille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tähän kuvaan tiivistyy Haapsalun lumo. Kahvila Müüriääre Kohvik sijaitsee keskiaikaisen linnoituksen kyljessä.

Automatkailija ehtii kiertää Manner-Viron muutamassa päivässä. Kokosimme vierailupaikoista vinkkilistan, joka sopii koko myös perheille.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

Retki starttaa Tallinnasta. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Laitse Rally Park, Laitsen rallipuisto. Näin hyvää liikennepuistoa mikroautoratoineen ei ole Suomessa. Liikennekaupungissa on myös kahvila leikkihuoneineen.

Ja mikä apeiden neuvostohymyjen rivistö: entisaikojen Mosseja, Volgia ja Pobedoita suoraan Neuvostoliiton miehityksen ajalta!

Lounas kannattaa nauttia Riisiperessä, Pubi Mati Majassa. Hyvältä maistuvat seljanka, 2,50 euroa, ja talon saslik, 5,50 euroa. Mukuloille ranskalaisia, friikartulid.

Kohti rannikkoa

Ristissä odottaa museoitu rautatie – ja risti: muistomerkki kymmenille tuhansille virolaisille, jotka puna-armeija kyyditti vankileireille.

Ristissä on myös Tiina Kannistun keramiikka- ja käsityöpaja (Haapsalu mnt 15). Se on kuuluisa kansallispuvuistaan ja enkeliaiheisesta keramiikastaan.

Haapsaluun saavumme iltapäiväkahvin aikaan ja suuntaamme Müüriääre kohvikiin, joka sijaitsee Haapsalun keskiaikaisen linnoituksen muurin äärellä (Karja 7).

Vaarika beseerull, vadelmatorttu, on unelmainen herkkukakku. Siinä on kermavaahtoa ja paljon marjoja.

Linnoituksen lisäksi Haapsalussa tulee katsastaa puukäsitöitä Ehe ja ehtne käsitöö -liikkeessä (Karja 4).

Haapasalun jälkeen saavutaan Lihulan kartanon museoon (Tiigi tee 5). 1300-luvun päärakennuksessa vieraili vuonna 1804 myös Venäjän keisari Aleksanteri I.

Sisämaareittiä pitkin matka joutuu Tõstamaata ja merta kohti. Tõstamaalta päästään Pärnun suuntaan Romantiline rannateele, Romanttiselle rantatielle. Maisemat ovat paratiisillisia.

Illalla edessä on Pärnu. ”Tuled võõrana, lahkud sõbrana. Tulet vieraana, lähdet ystävänä.” Perhehotelli Carolinan (Ringi 54) Silver ja Kirti Põldvere ottavat vieraansa hymyillen vastaan. Carolinassa on tunnelmaa.

Iltapalalle isäntäpari ohjaa asiakkaat 20 metrin päähän Pubi Vikbumiin (Ringi 52). Ympärillä ovat Pärnun suurimmat kylpylät ja uimarannat.

Viron virallinen kesäpääkaupunki Pärnu herää virkeänä seuraavaan aamuun. Pärnu tunnetaan valkeista hiekkarannoista, vehreistä puistoista ja kylpylöistä, mudaraviloista.

Jos Pärnun matkaaja haluaa jotain oikein ylellistä, hän menee Villa Ammendeen (Mere blvd 7). Vanhan jugend-kartanon sviitit ja ravintola lumoavat.

Näkemisen arvoisia ovat myös rantasalonki Kuursaal ja säveltäjä Raimond Valgren patsas, Rüütlin ostoskatu, Konserttitalo ja sen vieressä Pärnun museo (Aida 3), jossa on kopio miehitysajan virolaisesta olohuoneesta.

Mikäli aika sallii, tulee pistäytyä Valgerannalla ja sen seikkailupuistossa. Läheisyydessä sijaitsee neuvostojohtaja Juri Andropovin yksityishuvila, hotelli Villa Andropoff.

Helvetillistä menoa

Torin kylässä sijaitsee Torin helvetti, Tori Põrgu. Se on kaksi metriä korkea, viisi metriä leveä ja seitsemän ja puoli metriä syvä luonnon hiekkakiviluola.

Torista löytyy myös Torin hevosia. Tätä hevosrotua on jalostettu Virossa vuodesta 1854. Von Bergien aatelissuku risteytti tuolloin puolalaisen tamman omistamiensa Sangasten kartanon orien kanssa.

Von Bergien omistama Sangasten kartano rakennettiin 1800-luvun loppupuoliskolla Windsorin linna esikuvanaan. Nykyään se toimii myös hotellina ja luontomatkailukeskuksena.

Viljandin kaupungissa asuu mulgeja, Viron savolaisia. He ovat Mulgimaan mustan mullan viljelijöitä, tunnettuja myös kaupankäyntitaidoistaan.

Viljandi, Itämeren-alueen keskiaikainen hansakaupunki, on kaunis. Maasto kumpuilee viehättävästi.

Ritarilinnan luona vietetään Viljandin Kansanmusiikin festivaaleja virolaisena juhannuksena 23.–26. kesäkuuta.

Perinnemusiikin talo Pärimusmuusika Ait kuuluukin jokaisen Viljandin kävijän nähtävyyksiin. Talon huipulta avautuu näköala yli kaupungin, siellä nautitaan edullista lounasta tai hörpitään leivoskahvit muuten vain.

Viljandin Ritarilinnan raunioita reunustaa 13 metrin syvyinen vallihauta. Sotalinnoitusta alettiin rakentaa 1200-luvulla, kukoistukseensa se ehti 1500-luvulle tultaessa, kunnes Ruotsin, Puolan ja Venäjän sodat alkoivat tuhota sitä.

Kovemman nälän yllättäessä kannattaa poiketa ravintola Felliniin Vapauden aukion laidalle. Siellä ravitaan reissumies paikallisin eväin elävän musiikin soidessa.

Urkin saunaan

Toisen yön vietämme Võrun laidalla hotelli Kubijassa (Männiku 43a). Erityiseksi sen tekee Kubijan uniklinikka.

Uniklinikalla asiakas nukkuu unituvassa ja hänen untaan mitataan teknologian keinoin yön aikana. Tästä saadaan unidiagnoosi.

Saatavilla on myös neljän yön hoitopaketti, unikylpy, joka lääkärin tutkimuksen ja hieronnan kanssa maksaa 240 euroa.

Võrussa Tamulajärven hiekkarantaan on rakennettu hiekkalinnoja. Lähellä on Kreutzwaldin kotimuseo (Kreutzwaldi 31), jossa asusti Viron kansalliseepoksen, Kalevipoegin, koonnut lääkäri Friedrich Reinhold Kreutzwald. Suomalainen lääkärikollega ja Kalevala-mies Elias Lönnrotkin vieraili täällä.

Võrussa kannattaa vielä pistäytyä Karma Antikvariaatissa (Lydia Koidula tn 14). Mukaan saattaa tarttua kokoelma vanhoja laseja, vinkeitä neuvostotulitikkuaskeja tai 1920-luvun lamppu.

Otepää on Viron tunnetuin talviurheilukeskus. Myös kesäaikaan se tarjoaa kävijälle valikoiman urheilu- ja liikuntamahdollisuuksia. Maisemat ovat kuin Italian Toscanasta.

Suomalaista kiinnostaa Otepään Käärikussa muuan legendaarinen järvenrantasauna. Presidentti Urho Kekkonen saunoi siellä 1964. Kekkonen suihki sinne suoraan läheiseltä hiihtoladulta karistettuaan sitä ennen kannoiltaan KGB:n liian hitaat turvamiehet.

Myöhemmin sauna nimettiin Kekkose saunaksi, ja jokavuotisen Kekkose suusarada -hiihtokisan voittajalle annetaan palkinnoksi Kekkose peeker, Kekkosen malja.

Sotien rajalla

Tarton yliopistokaupungille voi uhrata useammankin hetken. Raatihuoneen tori, yliopisto, Rüütlin kävelykatu, terassi- ja kellariravintolat, Emajoen ylittävä Kaarisilta ja Tartu Jazz Club (Ülikooli 20) ovat tutustumisen arvoisia kohteita. Erityismaininnan ansaitsee aito italialaisravintola La Dolce Vita (Kompanii 10).

Tarton kävelykeskustassa yöpymistä tarjoaa hotelli London (Rüütli 9). Paikoitusalue sijaitsee kätevästi vieressä.

Nokka taipuu seuraavana aamuna kohti Peipsijärveä. Koosan jälkeen tulee Varnjan kylä. Jos on kuuma, pulikoidaan Peipsissä.

Järven Viron puoleisella rannalla elää yli 10 000 venäläistä vanhauskoista ortodoksia, joiden esi-isät pakenivat uskonvainoja Viroon 1700-luvun taitteessa.

Toisinaan tienoota kutsutaan Sipulimaaksi. Loppukesästä autokolonnat vyöryvät koko Virosta tänne sipulien hakuun.

Kolkjassa sijaitsee maankuulu sipuliravintola Kolkja kala ja sibularestoran. Samovaari sihahtelee. Ravintolan motto on: ”Kala ja sipuli on kaikki, mitä elämäksi tarvitsee.”

Kylät vaihtuvat Peipsin rantatiellä. Alueen keskus on Mustvee. Majoi- tus- ja ruokapaikkoja riittää. Mustveen Kohvik Ankurissa (Tartu tn 5) nautitaan tuoreet ahvenfileet ja pelmenit.

On ehdittävä vielä Narvaan. Venäjänkielinen, yli 60 000 asukkaan Narva on Viron kolmanneksi suurin kaupunki. Sen välittömässä naapuruudessa on Venäjän Ivangorod.

On käytävä myös Narvan linnassa (Peterburi maantee 2). 1200-luvulla tanskalaisten alulle panema puolustuslinnoitus on lajissaan parhaiten säilynyt koko Virossa. Lapsetkin hurmaantuvat.

Yöpyminen ajoitetaan Narva-Jõesuuhun, Suomenlahden hiekkarantojen tuntumaan. Siellä on paljon hotelleja, kylpylöitä ja pitkiä hiekkarantoja. Eivätkä ne ole yhtä kansoitettuja kuin Pärnussa.

Alkuhärkä hätkäyttää

Matkalla Tallinnaan käännytään vielä Kohtla-Järven kohdalla Rakvereen.

Rakveren hyvin säilynyt Vallimäen kivilinnoitus sai alkunsa jo ennen vuotta 1226. Lähes 800 vuotta myöhemmin linnoituksen viereen veistettiin Tarvas-niminen alkuhärkäpatsas. Yli neljä metriä korkea ja seitsemän metriä pitkä härkä muodostaa linnoituksen kanssa hätkäyttävän näyn.

Poikkeamme myös Vihulan kartanoon, jonka komeus on remontoitu vanhaan loistoonsa. Vihulan tiloissa on useita hotellihuoneita ja korkeatasoinen ravintola sekä kylpylä.

Tie seurailee rannikkoa. Suomenlahden rannalla on ihastuttavia kalastajakyliä. Kuinka monimuotoinen onkaan Viro.

Pysähdymme Kaberneemen kärkeen. Siellä on yksinäinen ravintola ja hotelli. Tuoretta kalaa – sitä riittää täälläkin.

Saavumme Tallinnan satamarantaan. Mittarissa on 1 400 ajokilometriä.

X