Päiväkävelyllä Prahassa

Mukavin tapa tutustua Prahaan on tehdä opastettu kävelyretki. Tšekin pääkaupungissa kaikki on silmän kantaman päässä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaarlen sillalta avautuu iltaisin kaunis näkymä Prahan vanhaan kaupunkiin. Kuva: Rene Fluger/MVPhotos.

Mukavin tapa tutustua Prahaan on tehdä opastettu kävelyretki. Tšekin pääkaupungissa kaikki on silmän kantaman päässä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

Prahassa opastetulle kävelyretkelle pääsee mukaan kaikkina vuodenaikoina. Vanhan kaupungin aukiolla, Stare Meston laidalla turisteja palvelee jopa kävelykioski. Eri pituiset kävelykierrokset ovat helposti varattavissa. Varauksen voi tehdä myös hotellissa.

Oppaat palvelevat turisteja kaikilla suurilla maailmankielillä. Usein oppaat ovat sympaattisia elämäntaiteilijoita, kulttuurin ja historian ammattilaisia, tai opiskelijoita. Lähes jokaisella on oma lähestymiskulmansa kaupunkiin.

Astrologinen kello on yksi Prahan tunnetuimmista nähtävyyksistä. Kuva: Rene Fluger/MVPhotos.

Astrologinen kello on yksi Prahan tunnetuimmista nähtävyyksistä. Kuva: Rene Fluger/MVPhotos.

Veronika Jichova on yksi kävelevistä oppaista. Erikoisuuksiin kuuluu, että hän höystää kierrostaan tositarinoilla, jotka eivät kuulu tavallisimpiin ohjelmiin.

Kolmen tunnin kävelyretki alkaa Vanhan kaupungin laidalta. Aikoinaan Praha koostui kerran neljän kaupungin ryppäästä. Vanha kaupunki oli vain yksi niistä. Kokonaisuutta leimasi Prahan halki virtaava Moldau, Vltavajoki.

Kaunis Vltava on oma lukunsa. Bedrich Smetana sävelsi kotikaupunkinsa joelle runoelman, suomalaistenkin hyvin tunteman Vltava sarkan.

Opas arvuuttaa, mitä kieltä Vltava-sana on. Muinaisten kelttien kieltä.

Entä mitä se tarkoittaa? Villiä vettä.

Kafkamainen juttu

Kuuluisa Dusni, Siroka ja V Kolkovne -katujen risteys havainnollistaa Prahan sielunmaisemaa. Sen reunalla nousevat protestanttinen  ja roomalaiskatolinen kirkko sekä juutalaisten Espanjalainen synagoga. Synagogan rakenteiden rikkaus kielii Espanjaa asuttaneiden arabien taiteesta.

”Kafkamainen juttu” on tietysti kotoisin Prahasta. Täällä syntyi, eli ja kuoli kirjailija Franz Kafka. Kolmen kirkon risteyksessä komeilee yksi hänen patsaistaan: kirjailijan kauluksena on ovaali aukko.

Aukon luonnetta saa kukin rauhassa arvailla.

Kafka asusti Prahassa 20 eri talossa. Vanhan kaupungin aukion laidan takana könöttää Kafkan taloista tunnetuin. Sisällä on kahvila ja museo. Tosiasiassa Kafkan kotitalosta on jäljellä vain kivinen sisäänkäynti.

”Kommunismissa Kafkasta vaiettiin kattavasti. Kasvoi sukupolvi, joka ei tuntenut kirjailijaansa”, opas Jichova valittaa.

Kafka määräsi tuotantonsa poltettavaksi, kun kuolema lähenteli. Juristiksi opiskellut ja prostituoitujen kanssa viihtynyt Kafka menehtyi tuberkuloosiin.

Vastakohtia

Parizska-katu on Prahan komein ja kallein katu. Sitä kutsutaan myös Pariisin bulevardiksi. Arkkitehtonisesti Parizska edustaa renessanssin ja barokin loisteliaita saavutuksia. Alakerroissa ostosmatkailijaa odottavat kaupungin ylellisimmät merkki- ja muotiliikkeet, kahviloita unohtamatta.

Parizska johtaa Vanhan kaupungin aukiolta Vltava-joelle ja Czech-sillan yli Letnan kukkulalle. Joen rantaan jää kommunismin aikaan rakennettu Intercontinental-hotelli, jonka tyylisuuntaa ystävälliset tšekit kutsuvat brutalismiksi.

Kun Tšekin ensimmäinen presidentti Vaclav Havel kutsui vuonna 1990 Rolling Stones -yhtyeen kylään ja konsertoimaan, loisti Letna-kukkulalta yhtyeen symbolina tunnettu pitkä punainen kieli koko Prahaan.

Letnan puistossa yli 100 000 prahalaista kuunteli Rolling Stonesia. Sama toistui, kun Michael Jackson kävi kaupungissa.

Joen toisella laidalla ylvästelevät Prahan Kuninkaanlinna sekä Pyhän Vituksen katedraali. Ne muodostavat historian ja kauneuden täydellisen yhdistelmän. Hradcany eli Linnakaupunki on maailman suurin linnakokonaisuus.

Mala Strana, Pieni puoli, levittäytyy sen alapuolella kuin sadun kuvajaisena.

Elämää ja kuolemaa

Ennen rokkikukkoja Letnan laella komeili kommunistityranni Josef Stalinin patsas. Veistoksessa oli myös työläishahmoja. Tämän teoksen prahalaiset nimesivät Leipäjonoksi.

Nyt paikalla tikittää maailman suurin metronomi, tahtimittari. Se symboloi aikaa kommunistivallan jälkeen.

Metronomin tuntumassa on yli 120- vuotias, uusbarokkinen Hanavskyn paviljonki. Täältä avautuu kaunein näkymä Prahaan: Vltavajoki ja sen 18 siltaa. Niistä legendaarisin on Kaarlen silta, jota alettiin rakentaa vuonna 1357.

Koska kuningas KaarleIV uskoi numerologiaan, siltaa juhlittiin hänen käskystään 9.7. kello 5:31.

Askelmat Letnan puistosta suistavat alaspäin ja sillan yli takaisin Vltavan rantaan. Oikealta pilkistää Kuninkaanlinnan lisäksi Pyhän Nikolain kirkko, jossa säveltäjämestari Wolfgang Amadeus Mozart soitti.

Praha oli yksi Mozartin kaupungeista. Täällä kuvattiin myös hänen elämäänsä ja kuolemaansa valottanut elokuva Amadeus. Musiikki soi myös Rudolfinumin konserttitalossa. Sen katolla patsastelee kokonainen säveltäjien eliitti.

Prahan vuonna 1939 miehittänyt Hitler sai vihiä, että yksi patsaista esitti Felix Mendelssohnia, joka oli juutalainen. Mutta kuka heistä oli Mendelssohn? Sitä ei Hitlerkään tiennyt. Tuhottakoon siis patsas, jolla oli suurin nenä.

Niin kaatui Richard Wagner. Hänellä oli iso nenä, mutta hän oli myös Hitlerin saksalainen lempisäveltäjä.

Näin kertoo tarina.

Kadun toisella puolella on Jan Palachin kuolinnaamio. Palach poltti itsensä hengiltä 19.1.1969. Hän vastusti Neuvostoliiton miehitystä.

Kävelyreitti jatkuu Kaarlen sillan kautta kohti Vanhan kaupungin sydänääniä. Matkan varrella on Pinkasin synagoga ja juutalainen hautausmaa. Muurissa on pieni aukko. Se on ainoa paikka, josta kuuluisia hautakiviä saa mykistellä ilman pääsymaksua.

Ken maksaa pääsymaksun, hiljentyy sisällä 90 000 tšekin nimen ääreen. He eivät palanneet keskitysleireiltä.

Grande finale

Male Namesti -aukion reunalla talot maalattiin sukujen ja ammattien mukaan. Keskellä on filigrafiinikoristeltu suihkulähde kullattuine satuhahmoineen.

Vanhan kaupungin aukiolla Stare Namestilla on protestanttisen uskonpuhdistajan Jan Hussin muistomerkki. Myös hän paloi tulessa, sillä hänet poltettiin.

Aukion lounaiskulmassa sijaitsee vanha raatihuone, tyylisuunnat somasti sekaisin. Sen astronomisen, tähtitieteellisen kellon koko maailma tuntee. Henkiin heräävät hahmot, joita kuolema tuijottaa. Kello mittaa aikaa vieläkin avaruudessa, jonka keskipisteenä oli Maa.

Kolme tuntia on kulunut kunnon sotamies Svejkin kaupungissa. On oluen aika.

X