Vieraile Porvoossa ja nappaa matkavinkit! Nostalginen vanha kaupunki, tunnelmalliset ostoskujat ja hyvät ravintolat takaavat rentouttavan lomailun merellisessä pikkukaupungissa

Vanhassa Porvoossa tuoksuu historia ja vasta paahdettu kahvi. Merellinen kauppapaikka on ollut useasti ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi, eikä suotta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nelly’s Art & Craft on käsityöpuoti, joka rönsyilee kauniilla säällä Jokikadulle.

Vanhassa Porvoossa tuoksuu historia ja vasta paahdettu kahvi. Merellinen kauppapaikka on ollut useasti ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi, eikä suotta.
(Päivitetty: )
Teksti: Miikka Järvinen

Ruotsalaisten syytä on kaikki. He perustivat keskiajalla Suomeen kuusi kaupunkia.

Turku oli ensimmäinen, mutta hyvänä kakkosena rakennettiin Porvoo.

Suomenlahteen laskevan joen varteen 1200-luvun lopulla perustetusta kauppapaikasta tuli vuonna 1351 Porvoon kaupunki, joka on myöhempinä vuosisatoina tunnettu punaisista rantamakasiineista ja vanhojen puutalojen välissä kiemurtelevista kujista.

Porvoon vanhakaupungin rakennuskannasta huomattava osa on rakennettu 1760 kaupungin tuhonneen tulipalon jälkeen.

Jopa 250-vuotiaiden puu- ja kivitalojen hallitsema vanha keskusta koostuu neljästä joen suuntaisesta pääkadusta ja joen rantaan paikoin jyrkästi laskevista poikkikaduista.

Porvoon matkailu

Puutalojen välissä kiemurtelevilla kujilla leijuu vastapaahdetun vastapaahdetun kahvin ja uunituoreiden leivonnaisten tuoksu. Pekka Nieminen / Otavamedia

Vanhan Porvoon herkkukauppa

Vanhan Porvoon herkkukaupoista löytää makuja, joita ei marketeista saa. Pekka Nieminen / Otavamedia

Arkeologin aarreaitta

Jos tietyö on kesävieraan silmissä tavallisesti riesa, niin Porvoossa sekin on jotain muuta.

Gabriel Hagertin kujalla tehtiin katukiveysten remonttia. Kun rakentajat raaputtivat pintaa hitusen syvemmältä, sieltä alkoi paljastua yhtä sun toista kiinnostavaa.

Tietyömaa muuttui arkeologiseksi kaivaukseksi, joka porautuu milli milliltä keskiaikaisen Porvoon historiaan.

Vanha Porvoo

Vanhan Porvoon maisemaa hallitsee tuomiokirkko kellotapuleineen. Pekka Nieminen / Otavamedia

Kaivaus tarjoaa näkymän 1400–1500-lukujen Porvooseen. Hiiltynyt maaperä viittaa lukuisiin tulipaloihin.

Tähän mennessä maan uumenista on noussut lusikoita, airoja, piippuja, suutarin liikkeeseen viittaavia nahanpaloja ja vanhoja ruotsalaisia kolikoita.

Arkeologit Johanna Rahtola ja Janne Soisalo hehkuttavat löytäneensä äskettäin panssarinuolen kärjen, jollaisia käytettiin keskiajan taisteluissa.

Nimen tämä pahamaineinen ase sai siitä, että jalkajousella ammuttuna se läpäisi jopa rautaisen haarniskan.

Suomen vanhin raatihuone

Suomen vanhin raatihuone palvelee nykyisin museona. Pekka Nieminen / Otavamedia

Retroa ja romantiikkaa

Porvoo on antiikkia, vanhojen puu- ja kivitalojen tunnelmaa ja kujia, jotka eivät kulje viivasuoraan vaan letkeästi sinne päin.

Rihkamakadun ja Välikadun kulmassa sijaitsevaa entistä Simolinin Tavarataloa on vaikea ohittaa. Kivitalo yrittäjineen on erikoistunut sisustus- ja lahjatavaroihin, oikea hypistelijän ja uniikkihuonekalujen ystävän taivas.

Doris & Duke

Doris & Duke on hauska pikkukauppa second hand -vaatteiden, -jalkineiden ja humoristisen vintagekaman ystäville. Pekka Nieminen / Otavamedia

Ravintola Fryysarinranta

Ravintola Fryysarinranta toimii vanhassa ranta-aitassa. Terassilla voi ihastella jokimaisemaa. Pekka Nieminen / Otavamedia

Jos tunnet kaipuuta kansankuppiloihin, joissa vielä takavuosina tarjoiltiin kunnon suomalaista kotiruokaa, on lounaspaikkasi Hanna Maria.

Muistatko vanhan ajan siirtomaatavarakaupat? Astu sisään Skafferin ovesta. Teetä, kahvia, hilloja, herkkuja ja lahjatavaroita.

Jokikadun varren puodeissa myydään käsitöitä, uniikkivaatteita ja antiikkia.

Raatihuoneentorin kulmalla vanhassa kivitalossa sijaitseva Gabriel 1763 on antiikkia vain nimensä puolesta.

Ravintolan pizzat edustavat modernia ennakkoluulottomuutta ja ne on nimetty porvoolaisittain kaksikielisesti ja sopiva pilke silmäkulmassa: Kirkko, Rautakauppa, Rahling, Söderskär.

Fredrika ja Johan Ludvig Runebergin entinen talo

Fredrika ja Johan Ludvig Runebergin entinen talo on Suomen vanhin kotimuseo, joka avattiin yleisölle vuonna 1882. Mirva Kakko / Otavamedia

Päiväretki vai hotelli?

Porvooseen hurauttaa Helsingistä autolla alle tunnissa. Jos merellisen tunnelman maksimointi kiinnostaa, kiireettömän reseptin tarjoaa J.L. Runeberg -laiva.

Matka laivalla Helsingin Kauppatorilta Porvoonjoen matkustajasatamaan kestää kolme ja puoli tuntia. Aikaa perillä on reilut pari tuntia ja koko matka kulkee halki Itä-Uudenmaan kauniin saariston.

1930-luvun jokilaiva M/S Fredrika

M/S Fredrika on 1930-luvun jokilaiva, jolla voi yöpyä romanttisissa tunnelmissa. Vuokrausta hoitaa B&B Ida-Maria. Pekka Nieminen / Otavamedia

Ranta-aitat Porvoonjoen varressa

Ranta-aitat Porvoonjoen varressa ovat kaupungin tavaramerkki. Monissa niistä toimii ravintoloita tai kauppoja. Pekka Nieminen / Otavamedia

Yöpyminen vanhan Porvoon pienissä hotelleissa on elämys. Hotelli Pariisin Villessä on kymmenen huonetta, ja koko paikka henkii vanhan ajan tunnelmaa.

Raatihuoneen torin kulmalla sijaitseva Ida Maria on bed & breakfast -majatalo, jonka 1700-luvulta peräisin olevassa päärakennuksessa on asunut itse Akseli Gallen-Kallela. Ida-Maria majoittaa vieraitaan myös joen varren punaisiin ranta-aittoihin.

Rouheampaa tunnelmaa kaipaava vuokraa yöpaikaksi Hurriganes-rumpali Remu Aaltosen entisen kodin, 50 neliön kaksion, joka tunnetaan nimellä Remuganes Suite.

Merja Larivaara: Minun kaupunkini

”Lempipaikkojani Porvoossa on kesäravintola Fryysarinranta vanhoissa makasiineissa.

Kun kaverini Merzi Rajalan bändi Son Mercedes soittaa siellä, menemme porukalla syömään ja kuuntelemaan.

Merzi soittaa myös minun ja mieheni Kari-Pekka Toivosen perustaman Jokiteatterin näytelmässä Kesäillan valssi 3, jota esitetään Emäsalon saaren Midgårdin kylätalolla 3.7. alkaen.

Midgårdin lähellä on vanhanajan kyläkauppa Byaboden, josta saa kyläläisten taidetta, käsitöitä ja omakustannelevyjä, sekä jäätelöä, kahvia ja henkilökohtaista palvelua molemmilla kotimaisilla kielillä.

Rakastan Porvoon kaksikielisyyttä. Meillä on Kari-Pekan kanssa haaveena tehdä jonain päivänä täysin kaksikielinen teatteriesitys.”

Merja Larivaara, näyttelijä

X