Loma Balilla tarjoaa trooppisen ilmaston, palmurantoja ja mystiikkaa – Matkusta nyt aurinkoon, luonnonkauneudestaan tunnetulle saarelle

Balin lomasaari vetoaa monenlaiseen matkailijaan. Siellä voi nauttia rannoista ja ihanista hotelleista, perinteisestä kulttuurista ja lumoavista maisemista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rannat houkuttelevat surffaajia. Vilkkaan Kuta Beachin aallot sopivat aloittelijoillekin.

Balin lomasaari vetoaa monenlaiseen matkailijaan. Siellä voi nauttia rannoista ja ihanista hotelleista, perinteisestä kulttuurista ja lumoavista maisemista.
(Päivitetty: )
Teksti: Mira Jalomies

1. Lempeää lämpöä ja upeita hiekkarantoja

Hotellin huviloita ympäröivät tropiikin kukat ja lempeä lämpö, joka tuntuu iholla miellyttävältä. Uima-altaan sylistä voi katsella pehmeää hiekkaa, joka viettää akvamariiniin mereen. Kun on matkustanut vuorokauden verran Suomen talvea pakoon, Balin eteläisin osa tuntuu paratiisilta.

Bukitin niemimaalla, vähän eristyksissä muusta saaresta sijaitseva rauhallinen Nusa Duan lomakeidas on täydellinen valinta, jos kaipaa lähinnä hemmottelua ja mukavaa rannalla oleilua hienoissa puitteissa. Monet hotellialueet ovat kauniita ja ylellisiä, ja niiden edustalla venyvä, riutan suojaama ranta on saaren parhaita.

Seminyakin ranta

Onkijat kahlaavat Seminyakin rantavedessä. Hiekkaa pitkin voi kävellä tai lenkkeillä monta kilometriä. © PEPPE MANCUSO

Vaikka mielikuvissa kaikki Balin rannat saattavat näyttää yhtä komeilta, se ei pidä paikkaansa. Monesti hiekka on harmahtavaa, ja meressä on uitava varoen, sillä aallot voivat olla isoja ja merivirrat voimakkaita.

Mutta rantoja on saarella niin paljon, että jokaiselle löytyy omansa. Snorklaajat suuntaavat itärannikolle, surffaajat länteen. Nuoret juhlijat valitsevat Kutan ja Legianin, trendikkäät aikuiset Seminyakin; siellä ovat saaren parhaisiin lukeutuvat ravintolat sekä tyylikkäimmät putiikit, joissa myydään Balille muuttaneiden suunnittelijoiden luomuksia ja sisustustavaraa.

Jimbaranin rannalle kannattaa suunnata illalliselle. Sen kala- ja äyriäisravintoloissa herkutellaan grillatuilla hummereilla, jättikatkaravuilla ja kalalla rantahiekalle nostetuissa pöydissä.
Auringonlaskun hämärä muuttuu yhdessä hujauksessa kynttilöiden ja ulkotulien valaisemaksi yöksi, jossa tähdet tuikkivat ja aallot kohisevat.

Jimbaranin ravintolapöydät on nostettu rantahiekalle.

Jimbaranin ravintolapöydät on nostettu rantahiekalle. Tarjolla on tuoreita merenherkkuja. © PEPPE MANCUSO

2. Balilainen mytologia korostaa perinteistä kulttuuria

Naamareihin sonnustautuneet miekkoset koikkelehtivat lavalla näyttävissä, värikkäissä asuissaan. Ne harovat pitkillä tekokynsillään ilmaa ja koettavat tavoitella tanssivia neitoja.

Välillä estradille nousevat eläimiksi ja metsästäjiksi pukeutuneet esiintyjät, välillä torahampainen noita. Rummut kumahtelevat mustan yötaivaan alla. Kaskaat sirittävät metsän reunassa.

Vaikka ei tietäisi balilaisista mytologioista mitään, on perinnetanssia ja -musiikkia yhdistelevä teatteriesitys viihdyttävää seurattavaa. Niitä järjestetään Balin sisämaan kukkuloilla olevassa Ubudissa joka ilta.

Pikkukaupunki on saaren taiteellinen keskus gallerioineen ja museoineen. Puodeissa myydään paikallisia tekstiileitä ja taidetta, puuveistoksia ja muita käsitöitä. Ubud onkin paras paikka tutustua Balin perinteiseen kulttuuriin.

Uskonnollisia kulkueita näkee tämän täst

Uskonnollisia kulkueita näkee tämän tästä. Koululaiset saapuvat Gunung Kawin kalliotemppelille uhrilahjoineen. © PEPPE MANCUSO

Mytologiahahmoa kuvaava patsas

Hindujumalia ja mytologiahahmoja kuvaavia patsaita on saarella kaikkialla. © PEPPE MANCUSO

Turisteja on nykyään paljon, mutta kaupunkia leimaa yhä hyvin omintakeinen ilmapiiri. Se on sekoitus henkisyyttä, mystisyyttä ja ikivanhoja perinteitä, jotka ovat toki tunnusomaisia koko Balille.

Kaikkialla tuoksuvat temppeleiden, pyhättöjen ja katualttareiden suitsukkeet, ja päiviä sävyttävät monet pienet rituaalit ja seremoniat, joita voi pysähtyä seurailemaan.

Kadulla kulkiessaan on muistettava katsoa jalkoihinsa. Portailla ja jalkakäytävillä voi olla lepyttelylahjoja demoneille; tuokkosia täynnä värikkäitä kukkia, riisinjyviä ja rahaa. Jumalten uhrilahjat nostetaan korkeammalle.

Ubudista on kehkeytynyt myös suosittu jooga- ja hyvinvointikeskus sekä paikka, jossa voi rauhoittua keskellä vehreää sademetsäluontoa.

Vilkkaan keskustan ulkopuolelta löytyy omiin oloihinsa vetäytyneitä, lumoavan seesteisiä spa-hotelleja, joissa voi majoittua suomalaisittain hyvinkin kohtuuhintaan.

Lahjoja jumalille ja demoneille

Balilaisten elämää sävyttävät monet uskonnolliset rituaalit. Palmunlehvätuokkosiin laitetaan päivittäin lahjoja jumalille ja demoneille. © PEPPE MANCUSO

Kukat tuoksuvat kaikkialla

Kukat tuoksuvat kaikkialla. Niillä koristellaan hotellihuoneetkin. © PEPPE MANCUSO

3. Trooppisella saarella riittää upeita maisemia

Rakennelmia koristavat kivipatsaat ja niihin kiedotut oranssit huivit, mutta sellaisia yksityiskohtia tuskin huomaa: Uluwatun temppelillä vangitsevat maisemat. Meren paholaisten suojaksi rakennettu pyhättö lymyää korkeilla kallioilla meren äärellä. Heti kaiteen takana syöksyvät vihreät rinteet jyrkästi aaltoihin.

Huomion vievät myös vikkelät apinat, jotka kähveltävät silmänräpäyksessä kaiken irtotavaran hatuista aurinkolaseihin. Omaisuutensa saa toki yleensä takaisin, muutamaa banaania vastaan.

Bukitin niemimaalla sijaitseva Uluwatu on saaren tärkeimpiä temppeleitä ja upean sijaintinsa vuoksi suosittu nähtävyys.

Uluwatun hindutemppeli

Uluwatun hindutemppelillä ihaillaan rantakallioita ja merimaisemia. Sisäänkäynniltä saa lainaksi sarong-kankaan shortsien päälle kietaistavaksi. © PEPPE MANCUSO

Riisin viljely

Balin vehreässä sisäosassa viljellään riisiä. © PEPPE MANCUSO

Komeat maisemat säväyttävät muuallakin saarella. Sisämaassa, etenkin Ubudin ympäristössä, kukkuloiden jyrkkiä rinteitä juovittavat kuvauksellisen kauniit pengerretyt riisipellot.
Niiden viertä voi laskeutua Gunung Kawin kalliotemppelille jokilaaksoon, satoja portaita pitkin.

Arvellaan, että minitemppelit kaiverrettiin kalliorinteen syvennyksiin 1000-luvulla eläneiden kuninkaallisten muistoksi. Kivimonumenttien lomassa on hiljaista – kunnes paikalle saapuu joukko nauravia, valkoisiin pukeutuneita koululaisia, jotka kantavat punottuja koreja ja uhrilahjoja.

pengerretyt riisiviljelmät

Ubudin ympäristön kukkuloita kaunistavat pengerretyt riisiviljelmät. © PEPPE MANCUSO

Myös tulivuoret tuovat Balin näkymiin maagisen lisänsä. Saaren koillisosassa, Kintamanin kylän ravintoloissa, voi syödä lounasta kauan sitten romahtaneen tulivuoren kraatterin reunalla. Sen pohjalla kimaltelee järvi ja laidoilla kohoilee kolme tuoreempaa tulivuorta. Ne piiloutuvat vuoron perään hienoiseen utuun.

Mahtavimmalta näyttää silti korkein tulivuori, aktiivinen Agung. Sen yli kolmeen kilometriin venyvä siluetti erottuu kauas. Uskotaan, että se on jumalien asuinpaikka.

Nusa Duan hotelli

Nusa Duan hotelleissa voi viettää rentoa allas- ja rantalomaa. © PEPPE MANCUSO

Muista nämä Balista

  • Valuutta on Indonesian rupia. 10 000 IDR on noin 0,6 euroa. Luottokorteilla voi maksaa yleisesti.
  • Hintataso on edullinen. Paikallinen ruoka on länsimaista halvempaa. Majoitusta on kaiken tasoista ja hinta-laatusuhde on hyvä. Luksustakin saa kohtuuhintaan.
  • Balin pääkaupunki on Denpasar, jossa on asukkaita noin 800 000 ja koko saarella 4,2 miljoonaa.
  • Saaren pääuskonto on hindulaisuus, johon on sekoittunut paikallisia uskomuksia.
  • 30 päivän viisumin saa ilmaiseksi lentokentältä.
  • Taksilla on edullista liikkua pitkiäkin matkoja. Balia voi kierrellä myös bussilla, skootterilla ja vuokra-autolla.
X