Patikkareissu Espanjan Caminito del Rayssa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kuninkaan polulla eteen avautuu huikea maisema. © COLOURBOX
Maailman vaarallisimpana kävelyreittinä pidetty 
Kuninkaan polku on otettu taas käyttöön. Siitä voi tulla yksi Euroopan suosituimmista ulkoilmakohteista.

Jos suurin osa Espanjan Aurinkorannikon turistikohteista on jo nähty, kannattaa lähteä Caminito del Reyhin ihailemaan jylhiä kallioita. Paikka sijaitsee 60 kilometriä luoteeseen Malagasta.

Kysymyksessä on vuoristopolku, joka mutkittelee jopa 100 metrin korkeudessa osin pystysuorissa kallionseinissä. Kuolemanreitiksi ja maailman vaarallisimmaksi poluksi tituleeratulla reitillä on pituutta kaiken kaikkiaan runsaat seitsemän kilometriä. Nyt on hyvä aika suunnitella reissua, sillä vasta loka-marraskuun vaihde on ideaalinen patikointia ajatellen. Silloin Aurinkorannikon lämpötilat ovat pohjoismaalaiselle juuri sopivat. Ei ole liian kuuma eikä myöskään kylmä. Turistikohteisiin ei tarvitse jonottaa ja muutenkin on rauhallisempaa verrattuna loma-aikojen hulinaan.
Polku valmistui vuonna 1905.

Sen tarkoitus oli toimia vuoristojärveltä alas voimalaitokselle johtavan vesikanavan huoltopolkuna. Espanjan kuningas Alfonso XIII avasi sen virallisesti vuonna 1920. Tästä syystä jotkut kutsuvat polkua myös Kuninkaan poluksi. Vuosien saatossa vuoren seinämillä oleva betoninen polku rapistui ja siitä tuli vuorikiipeilijöiden suosikkikohde. Reitin vaarallisuus tuli esille vuosina 1999 ja 2000, kun siellä kuoli viisi kiipeilijää. Polku suljettiin vuosiksi, kunnes viime keväänä täysin kunnostettu polku avattiin uudelleen yleisölle.

Alkajaisiksi pujahdetaan pimeään tunneliin.© Timo Aaltonen

Lähdimme testaamaan polkua marraskuussa. Retken aluksi kokoonnuimme ravintola El Kioskon ulkopuolella. Olimme jo Suomessa ennen matkaa olleet sähköpostiyhteydessä Aloraturiin, paikalliseen matkanjärjestäjään. Reitille eivät yksittäiset matkailijat pääse, vaan kaikkien sinne haluavien on patikoitava polku ryhmissä oppaan johdolla.

Noin 15 hengen monikansallinen ryhmämme lähti liikkeelle aamupäivällä. Vain muutaman sadan metrin kävelyn jälkeen pujahdimme juuri miehenmentävään pimeään tunneliin, jossa opas huhuili meitä laittamaan kännykkälamput päälle, jos sellainen oli matkassa.  Tunnelin jälkeen silmiemme eteen avautui kaunis vuoristomaisema. Polku vietti loivasti alaspäin parisen kilometriä. Saavuimme pääportille, jossa meille jaettiin kypärät ja henkilöllisyys tarkistettiin. Tässä vaiheessa ryhmälle kerrottiin myös reitin säännöt ja 
alueen historiaa. Kypärän päähän painamisen jälkeen kävijä tunsi jo vatsanpohjassa pientä seikkailun ja ehkä vuorikiipeilynkin tunnetta. Pääportilta matka jatkui yhä kapeampaa polkua pitkin ja kohta tultiinkin ensimmäiselle polkuosuudelle, joka oli rakennettu rotkon seinämälle.

Viimeistään tässä vaiheessa lähes jokaisen käteen ilmestyi kamera. Paikka lumosi jylhyydellään ja kauneudellaan. Ylhäällä rotkon reunustamien vuorien huipulla liiteli isokokoisia lintuja sinistä taivasta vasten. Opas kertoi niiden olevan korppikotkia.

Kuninkaan polku on runsaat seitsemän kilometriä pitkä, ja se mutkittelee jopa sadan metrin korkeudessa.

 

Polku on rakennettu rotkon seinämille

Jyrkkä rotkomaisema muuttui hetken kuluttua vähän leppoisammaksi ja polku tavanomaiseksi vuoristopoluksi. Reitin puolivälissä pidettiin evästauko pienen lammen reunalla.

Virallinen opaskirja kertoo, että lammessa asustelee sammakoita, mutta oppaamme kielsi nähneensä niitä koskaan siinä. Sen sijaan kotvan kävel-
tyämme vastaamme käveli hyvinvoivan näköinen kissa, jota jokainen ryhmäläinen tervehti silittäen.
Kohta saavuimme reitin toiselle rotko-osuudelle.
Polku kiemurteli korkealla pystysuoralla kallioseinällä. Kaukana alhaalla rotkon pohjalla virtasi kapea joki. Kamerat raksuttivat. Maisema oli henkeäsalpaavan kaunis.
Riippusilta yli kanjonin sai monet haukkomaan henkeään ja jotkut epäröivät hetken sillalle astumista. Sillan jälkeen polku jatkui pystysuorassa vuorenseinämässä alla siintävän levenevän joenuoman päällä aina ulostuloportille.
Portilla riisuimme kypärät ja kävelimme vielä kilometrin El Chorron kylään. Linja-autoja kulkee kylästä puolen tunnin välein takaisin alkupisteeseen eli ravintola El Kioskon parkkipaikalle. Lippu maksaa runsaan euron.

Vuosien varrella olemme pyrkineet käymään aina jossakin Euroopan hienoimmista ulkoilmakohteista. Norjan vuonot, Alpit ja Month Blanc on jo nähty. Italian Cinque Terressä on käyty. Caminito del Rey kuuluu ehdottomasti helmien joukkoon. Jotkut ennustavat, että siitä tulee lähivuosina Espanjan vetovoimaisin nähtävyys, ehkä jopa koko Euroopan suosikkikohde. V

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

Kuninkaan polku -retkeen voi yhdistää helposti kaupunkiloman Malagassa.

Miten pääsee 
perille?

JOS HALUAT LÄHTEÄ ihailemaan Caminito de Reyn maisemia, kannattaa ottaa lennot Malagaan ja vuokrata auto paikan päällä. Malagan ja Caminito del Reyn välinen matka on noin 60 kilometriä. Ilman opasta Kuninkaan polulle ei pääse, joten jo ennen matkaa kannattaa olla yhteydessä paikallisiin matkanjärjestäjiin, esimerkiksi Aloraturiin, www.aloratur.com. Reppuun on syytä pakata taskulamppu tai ainakin kännykkä, jos se on varustettu lampulla. Myös kamera on hyvä olla mukana, koska maisemat ovat todella kuvauksellisia.

X