Pertti ja Antero matkustivat Thaimaahan – ”Seuraavalle reissulle mukaan hiviä ennnalta ehkäisevä prep-lääkitys!”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
*Kuvituskuva

Seuraava fiktiivinen tarina on Anterosta ja Pertistä. Kaverukset lähtivät yhdessä elämänsä ensimmäistä kertaa Thaimaahan, jossa kommelluksilta ei vältytty. Antero harrasti suojaamatonta seksiä ja pelästyi. Kaksikko sai apua Hivpointin neuvonnasta ja lomaa jatkettiin. Yhteinen sopimus tuleville reissuille tehtiin.

 

Muistat ehkä Pertin? Vuosi sitten kerroimme Venäjällä bensanhakumatkalla hiv-tartunnan saaneesta eläkemiehestä. Paljon sattui silloin kaikenlaista. Ja elämä kun jatkuu, aina tapahtuu lisää. Suhde Pertin tuolloin tapaaman leskirouvan kanssa ei lopulta kestänyt. Venäjän matkalta mukaan tarttunut hiv sen sijaan kulki edelleen matkassa. Mihinkäs krooninen sairaus lähtisi. Pertti kuitenkin tunsi olevansa elämänsä kunnossa, lääkkeet tehosivat ja virustaso pysyi verikokeissa mittaamattomissa.

Rajaralli vaihtui rantabaariin

Nyt poikamiehenä taas joutaisi reissata, mutta ensin iski korona ja sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Venäjän rajaralli ei vetänyt entiseen malliin. Jotain muuta piti keksiä joutoajan täytteeksi. Antero, joka on yksi Pertin reissukavereista, ehdottikin sopivasti vähän pidempää matkaa.

”Ostetaan liput sinisille siiville ja lennetään Thaimaahan. Ollaan vaikka pari kuukautta, onhan tässä aikaa ja eläminen ei siellä paljoa maksa”, Antero houkutteli.

Pertti vähän epäili, miten he kaksi seitsemänkymppistä pärjäisivät siellä karjalanmurretta taitamattomien keskellä. Ruokapuolikin mietitytti. Antero oli kuitenkin selvittänyt asiaa ja tiesi kertoa, että majoittua voi suomalaisten omistamassa paikassa. Tarvittaessa saa syödäkseen ihan kotimaista ruokaa ja nesteytyksenkin voi hoitaa suomibaareissa, jos ei muihin arvaa mennä. Anteron vakuuttelu tehosi Perttiin.

”Ostetaan liput sinisille siiville ja lennetään Thaimaahan. Ollaan vaikka pari kuukautta, onhan tässä aikaa ja eläminen ei siellä paljoa maksa”, Antero houkutteli.

Jo kahden päivän päästä istuivat vanhat herrat Helsinki-Vantaan lentoasemalla odottelemassa Bangkokin koneen lähtöä. Yö lennettiin ja aamulla oli edessä uusi kuuma kokemus. Molemmille ensimmäinen. Olihan toki Venäjän lisäksi käyty Tallinnassa ja Ruotsin lautalla, mutta näin kaukana ei koskaan.

 

”Kondomia kannattaa käyttää”

Pienen etsimisen jälkeen Suvarnabhumin lentokentän tungoksen keskeltä löytyi ennakkoon tilattu kuljettaja kourassaan lappu, jossa luki ”Mr. Antero”.  Parin tunnin kuluttua saavuttiin Pattayalle, yhteen Thaimaan suurimmista turistikeskuksista. Ikämieskaksikko ihmetteli paikallisia katunäkymiä. ”Täällä me taidetaan viihtyä”, tuumasivat miehet yhteen ääneen.

Majoittautuminen sujui helposti, kun sattui majapaikan suomalainen omistaja olemaan aamupalalla juuri sopivasti ja näki miesten astuvan ulos taksista. Ensin otettiinkin hotellilla parit oluet suomalaisseurueessa. Kun he kuulivat Pertin ja Anteron olevan ensimmäistä kertaa reissussa, he kehuivat kaupunkia ja sen monenmoisia palveluita. Mutta heti perään tuli liuta varoituksia. Lompakosta täytyy pitää kiinni eri tavalla kuin suomessa ja kondomia kannattaa käyttää, miehille painotettiin.

Varoitukset mielessään reissumiehet ajattelivat pysytellä hotellin lähellä. Mukava baari löytyikin vain sadan metrin päästä. Paikan hymyilevät tarjoilijat houkuttelivat miehet sisään aivan kädestä pitäen. Ja siitä se sitten lähti. Kun oli jokunen juoma juotu, Anteron silmäpeli tuotti tulosta ja pari tarjoilijaa istui seuraan. Elekielellä ja muutamalla miesten osaamalla englannin sanalla selvisi, että neidoillekin juoma maistuisi.

Loppuillasta tarjoilijat lähtivät saattamaan suomalaisia hotellille. Ilta jatkui yhdessä. Kondomit oli ostettu jo Suomesta ja ne löytyivät laukusta. Hivin suhteen ei ollut huolta. Kun Pertti on hiv-lääkityksellä, ei hän tartuta virusta eteenpäin, vaikka kondomi unohtuisikin. Pertti haluaa kuitenkin suojata itseään ja kumppaneitaan muilta seksitaudeilta, joten kondomi otettiin käyttöön.

Kun Pertti on hiv-lääkityksellä, hän ei tartuta virusta eteenpäin, vaikka kondomi unohtuisikin. Pertti haluaa kuitenkin suojata itseään ja kumppaneitaan muilta seksitaudeilta. *Kuvituskuva

 

Anteron kondomit väärässä matkalaukussa

Aamupalalle tultaessa kello lähenteli jo puolta päivää. Edellisillan seuralaiset olivat muisto vain, molemmat lähteneet omille teilleen heti auringon noustua. Antero oli jotenkin levottoman oloinen. Pertti kysyi ystävältään, mistä kiikasti.  ”Kortsut olivat kaikki sinun laukussa. Enkä sitten keksinyt, mistä niitä siihen hätään saisi. Eikä voinut keskenkään jättää. Jos nyt on minullakin on tuo sinun tauti”, Antero pohti.

Jos nyt on minullakin on tuo sinun tauti”, Antero pohti.

Pertti, joka oman hiv-tartuntansa jälkeen oli seurannut hyvinkin tarkasti hiviin liittyviä uutisia, pystyi rauhoittelemaan kaveriaan. ”Nykyään on myös keino ehkäistä tartunta jälkikäteen. Jos riskitilanteesta on alle 72 tuntia, voi syödä hiv-lääkkeitä ”peppinä” eli jälkiehkäisynä”, Pertti valisti kaveriaan. Kaverukset ryhtyivätkin heti selvittelemään, mistä sellaisen kuurin Pattayalla saisi. Hotellin omistajan avulla keksittiin ottaa yhteyttä Suomeen Hivpointin neuvontaan. Sieltä taas neuvottiin oikeaan paikkaan.

Iltapäivällä Antero istuikin jo Bangkok Hospital Pattayan vastaanotolla. Lääkärillä käynti sujui yllättävän kivuttomasti.

Hotellille palatessa miehet huomasivat tiskillä korillisen Hivpointin toimittamia kondomeja, ”No tuossahan niitä olisi ollut”, tuumi Antero. ”Olisi tämäkin lääkärireissu jäänyt väliin, kun olisin nuo illalla hoksannut.” Pertti nyökkäili ja ohjasi kaverinsa kohti baaria.

Seuraavalle reissulle mukaan prep-lääkitys

Kuukausi meni kuin siivillä. Vaikka kaksikko koki pikku säätöä liki päivittäin ja vähän isompia pulmatilanteita viikoittain, alkoivat he loppukuusta tuntea itsensä jo vanhoiksi tekijöiksi. Rahaa paloi enemmän kuin oli tarkoitus ja hauskanpito vei mukanaan. Onneksi nyt oli taskut täynnä baaritiskiltä napattuja kondomeja, ja uusilta lääkärireissuilta vältyttiin.

Paluu Suomeen oli liian pian edessä. Mutta kuten niin monelle muullekin Thaimaan matkaajalle on käynyt, oli uusi reissu jo mielessä. Sellainen sovittiinkin seuraavalle syksylle. ”Ensi kerralla ei sitten peppiä syödä”, kuittaili Pertti Anterolle. ”On nimittäin olemassa sellaisetkin pillerit, että hivin saa ehkäistyä ennalta. Sitä sanotaan prepiksi”.

* Pertti ja Antero ovat keksittyjä henkilöitä.

HIV FAKTABOXI

  • Suomalaisten uusista hiv-tartunnoista noin puolet saadaan ulkomailla matkailun yhteydessä.
  • Hiviltä ja muilta seksitaudeilta voi suojautua tehokkaasti käyttämällä emätin- ja anaaliyhdynnässä kondomia ja liukuvoidetta ja suuseksissä kondomia tai suuseksisuojaa.
  • Prep – Pilleri päivässä suojaa hiv-tartunnalta -> lue lisää!

Hiv-tartuntaa ei voi päätellä oireista. Käy testissä!

  • Hiv-testiin kannattaa hakeutua, kun on ollut emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia.
  • Hiv-testiin pääsee maksutta omalla terveysasemalla.
  • Voit myös tilata verkkokaupasta tai ostaa apteekista hiv-kotitestin.
  • Hiv-testiin voi hakeutua 3 viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen. Negatiivinen tulos on luotettava 12 viikon jälkeen.

Lue lisää hivistä ja Thaimaan matkailusta: turvallisestithaimaassa.fi

Tilaa hiv-kotitesti täältä! >>

 


X