Näin selviät pienellä budjetilla Kööpenhaminassa

Eloisa Kööpenhamina tunnetaan melko kovasta hintatasostaan. Silti myös budjettimatkailija pääsee nauttimaan sen charmista, kun valitsee käyntikohteet huolella.
Mirva Saukkola
Eurooppa Matkailu 20.4.2017 07:00

Kööpenhamina tunnetaan elämänilostaan ja rentoudestaan, mutta myös kovasta hintatasostaan. Tanskan kruunun kurssi huitelee usein yläilmoissa suhteessa euroon ja paikallinen palkkataso on korkea.

Eniten kalleus näkyy Kööpenhaminan hotellihinnoissa, minkä vuoksi kannattaa harkita asunnon vuokraamista esimerkiksi Airbnb-palvelun kautta. Itse matkanteko Suomesta on huokeaa, sillä kova kilpailu pitää lentohinnat aisoissa.

Rahoja ei kannata tuhlaa kalliiseen taksikyytiin, sillä Kööpenhaminassa kannattaa kulkea paikallisten tapaan pyörällä. Sen saat vaivattomasti allesi jostakin kaupungin lukuisista pyörävuokraamoista. Katso majapaikkaasi lähimpänä odottavan vuokraamon sijainti visitcopenhagen.com-sivustolta.

Pyörällä polkaisee kätevästi nähtävyydestä toiseen. Kuumana kesäpäivänä voi fillaroida vaikkapa rannalle. Esimerkiksi noin kymmenen kilometrin päässä Klampenborgissa sijatsee Bellevuen yleinen ranta. Siellä pääsee nauttimaan paitsi vilvoittavasta uintiretkestä, myös mestariarkkitehti Arne Jacobsenin virtaviivaisesta funkisarkkitehtuurista.

Ny Carlsberg Glyptotek -taidemuseon talvipuutarhaan pääsee ilmaiseksi.  © moten jerichau

Kulttuurinystävän Kööpenhamina

Kulttuurinystävälle Kööpenhamina on mekka. Vanhempaa taidetta esittelevä Kansallisgalleria ja kaupungin ulkopuolella sijaitseva Louisianan modernin taiteen museo kuuluvat taiteenrakastajien ykköskohteisiin.

Matkalla Louisianaan kannattaa pohtia puolimatkan pysähdystä Rungstedissa, jossa sijaitsee kirjailija Karen Blixenin pittoreski kotimuseo. Sadunomaisista tarinoistaan ja Afrikka-muistelmistaan kuulun kirjailijan soma talo näyttäytyy parhaimmillaan kesällä, kun sitä ympäröivä ruusutarha kukkii huumaavasti. Museokahvila hurmaa suloisen sokerisilla leivoksillaan.

Toisinaan taidetta pääsee katsomaan ilman pääsymaksua. Esimerkiksi Kööpenhaminan kauneimpiin museoihin kuuluva Ny Carlsberg Glyptoteket ei peri pääsymaksua tiistaisin. Panimokeisari Carl Jacobsenin vuonna 1888 perustama museo pitää sisällään veistoksia niin faaraoiden Egyptistä kuin antiikin ajan Kreikasta ja Roomasta.

Lisäksi pääset ihailemaan ranskalaisten impressionistien siveltimenjälkeä Carl Jacobsenin omalta elinajalta. Heti museon sisäänkäynnin jälkeen odottaa ihastuttava talvipuutarha, jonne pääsee aina ilmaiseksi. Sen palmujen katveessa ja suihkulähteen solinassa kelpaa lepuuttaa jalkojaan uuvuttavankin kaupunkikierroksen jälkeen.

Panimokeisari Jacobsen halusi aikanaan lepokeitaan museoon, sillä hänestä sielua on vaikea ravita kauneudella, jos päkiät samalla kivistävät.

Kasvitieteellinen puutarha on Pohjoismaiden komein. © ty stange

Kööpenhaminan shoppailualueen keskus Amargetorv kuhisee väkeä ja luksusliikkeitä.   © ty stange

Eväsretki merenrannalle

Tanskalaiseen elämänmenoon kuuluu vielä muita Pohjoismaitakin vahvemmin ulkoilmaelämästä nauttiminen. Matkat poljetaan pyörällä ympäri kalenterivuoden ja puistoista nautitaan aina, kun sää sen vain sallii.

Yksi Kööpenhaminan viehättävimmistä puistoista on kasvitieteellinen puutarha, jonka kauneutta pääsee ihastelemaan ilmaiseksi. Auringon loimottaessa on mukava kierrellä itse puistoa, kun taas koiranilmalla voi pujahtaa johonkin sen 27 kasvihuoneesta kummastelemaan Välimeren tai arktisen vyöhykkeen kasveja.

Ensikertalainen ei malta jättää Kööpenhaminaa taakseen, ellei ole vielä kohdannut tänä vuonna 104 vuotta täyttänyttä Pientä merenneitoa. Langelinien alueen rannalla kainosteleva, Edvard Eriksenin veistämä kaunotar oli lahja kaupungille Ny Carlsberg Glyptotek -taidemuseon perustaneelta Jacobsenilta. Sen malliksi yritettiin kinuta tähtiballerina Ellen Pricea, joka kieltäytyi kunniasta, ja poseeraamaan päätyi taiteilijan vaimo Eline Eriksen.

Merenneidon kohdalla rantaa peittää nurmikenttä, mikä soveltuu mainiosti piknikpaikaksi. Eväät voi noutaa Nørreportin aseman lähellä sijaitsevilta Torvehallerne-kauppahalleilta. Kahdessa modernissa lasirakennuksessa on yli 60 kauppaa ja ravintolaa, jotka myyvät herkkuja juustoista leikkeleisiin, erikoiskahveihin ja käsintehtyihin suklaaunelmiin. Hallialue on jo itsessään nähtävyys, jonne herkkusuut kaikkialta maailmasta taivaltavat.

Louisianan taidemuseota ympäröivä merenrantapuisto sopii mainiosti piknikille.   © Kim Hansen

Makunystyröiden seikkailu

Kööpenhaminan kalleimmat kahvit hörpit takuuvarmasti kävelykatu Strøgetin kulmilla, kun taas edullisimmat kahvilat ja ruokapaikat löytyvät Vesterbron alueelta. Poikkeuksena on sen reunamilla sijaitseva entinen teurastamoalue eli Kødbyen, jonka huippuravintolat ovat loihtineet siitä ruokahifistelijöiden pyhiinvaelluskohteen.

Aiemmin Vesterbron aseman takaista aluetta pidettiin hämäräperäisenä, sillä menneinä aikoina tähän työväenkaupunginosaan kuuluivat muun muassa punaiset lyhdyt. Sittemmin sille on käynyt samoin kuin Helsingin Kalliolle tai Tukholman Södermalmille: trendikkäät nuoret saapuvat halvempien hintojen perässä, jolloin ravintolamaailma vilkastuu ja monipuolistuu.

Vesterbro on kuulu etenkin etnoravintoloistaan, joissa pääsee nauttimaan kohtuuhinnalla niin vietnamilaisen kuin intialaisenkin keittiön herkkuja. Niiden lomaan on ujuttautunut runsaasti trendikuppiloita terveellisine smoothie-juomineen ja erikoiskahveineen.

Lue myös:

Tanska mielessä? Lue vinkit unohtumattomaan kesälomaan

Gotlanti on matkailijan unelma