Pohjois-Malesian Penang on makujen aarreaitta – Seuran matkaekstra 2017

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Malesian Penang ja sen pääkaupunki George Town on makujen aarreaitta. Kiinalais- ja intialaiskorttelien kujilta löytää herkkuja ja aitoa tunnelmaa. © Jussi Helttunen
Penangin saaren vanhakaupunki on niin tunnettu ruoastaan, että malesialaiset itsekin tulevat sinne nauttimaan monipuolisista makuelämyksistä.

Lautta liikahtaa Butterworthin satamasta kohti Penangin kaunista saarta Pohjois-Malesiassa.

Tunnelma on hiukan kuin Brooklynista Manhattanille lähtiessä. Penangin pääkaupunki George Town häämöttää kapean salmen takana.

George Townin siluetissa erottuu ensimmäisenä kaupungin ainoa pilvenpiirtäjä, mutta pian alkaa hahmottua myös erikoinen, laakea puurakennelma. Kaupungin yksi merkittävimmistä nähtävyyksistä on meren päälle rakennettu puukorttelialue Jetty, joka on edelleen asuinkäytössä. Tolpillaan meren päällä seisovien puukorttelien ja monikulttuurisen, historiallisen rakennuskannan vuoksi George Town on yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Kelluvat korttelit ovat edelleen hienossa kunnossa. Korttelien pääväylät ovat turistikauppojen reunustamia, mutta sivukujilla näkee myös paikallisia asumuksia pyykkinaruineen. Kujille voi vilkuilla, ja niillä pystyy hieman astelemaankin, kunhan varoo sattumasta pihapiiriin. Asukkaat vaikuttavat tuskastuneilta, jos turisti töllistelee heidän takapihalleen.

Pikku-Intia syttyy

On kuuma. Päiväntasaaja ei ole enää pitkän matkan päässä.

Vanhankaupungin katujen varsilla on onneksi eurooppalaistyylisiä arkaideja, joiden suojassa on viileämpi kävellä.

Katuelämä on kuumuudesta huolimatta varsin vilkasta. Kadunnimistä huomaa, että britit hallitsivat aluetta reilut pari sataa vuotta. Vaikutteita on otettu ainakin Shakespearen tuotannosta. Kaupungin ytimestä löytyy muun muassa Rakkauden kuja ja Julian katu.

Ennen brittejä seutu oli kiinalaisten kauppiaiden reviiriä. Kiinalaisylimysten taloja on edelleen paljon, ja osa niistä avoinna yleisöllekin.

Kun ilta saapuu, George Townin viehätys alkaa paljastua. Kaupungissa on kiinalaisen ja brittiläisen perinteen lisäksi myös vahva intialaiskulttuuri.

George Townin Pikku-Intia syttyy iltaisin. Ravintoloissa ja kultakaupoissa vilisee väkeä, värivaloja piisaa ja intialainen musiikki kaikuu kaduilla.

Myös kiinalaiset ravintolat täyttyvät, mutta China Townissa on maltillisempi tunnelma kuin intialaiskortteleissa. Sekä kiinalais- että intialaisravintoloissa turisti voi hyvin helposti olla ainoa länsimaalainen koko ravintolassa, vaikka turisteja Penangissa riittää.

Parasta ruokaa

Matkailijalle ehdoton ruokakokemus on Red Garden. Sieltä löytyy ravintoloita kaikista Kaakkois-Aasian maista sekä tietenkin paljon kiinalaista ja japanilaista ruokaa.

Olen ollut Penangissa kuusi kertaa, ja joka kerta käynyt Red Gardenissa ainakin kerran. Niin tekevät myös paikalliset. Yhdellä matkallani viereisen pöydän malesialaisherra alkoi jutustella, kun tapasi länsimaalaisen.

Hän asui Kuala Lumpurin lähellä Johor Bahrun miljoonakaupungissa, ja nyt hän oli tullut ystäviensä kanssa käymään Penangissa ruokamatkalla jälleen kerran. Parasta ruokaa Malesiassa, hän totesi ja kutsui aasialaiseen tapaan käymään kotonaan.

Mopolla saaren ympäri

Penangin saari on pinta-alaltaan kaksi kolmannesta Ahvenanmaan koosta. Saaren tutkiminen sujuu kätevimmin, kun vuokraa skootterin.

Penangissa skootterilla ajeleminen on varsin helppoa ja turvallista verrattuna muihin Kaakkois-Aasian maihin. Liikenne on asiallista ja tiet hyväkuntoisia. George Townissa on paljon yksisuuntaisia katuja, mikä aiheuttaa ylimääräisiä lenkkejä mutta myös selkeyttää liikennettä. Saaren ympäri ajamiseen mopolla kannattaa varata päivä. Maisemat ovat melkein koko matkan upeita, merta ja kukkuloita.

Matkan varrella on muun muassa paikallinen kalastajakylä, valloittava perhospuisto, trooppisten hedelmien farmi ja näköalapaikka tien korkeimmalla kohdalla.

Hedelmäfarmilla on edullisesti tarjolla maukas ja raikas välipala monennäköisistä hedelmistä. Jos perhospuisto on auki, matkaaja voi tutustua isoihin ja erittäin värikkäisiin perhosiin hyvin läheltä. Ainakin vihreä ja oranssi paita tuntuvat houkuttelevan niitä istahtamaan.

Penangiin pääsee kätevästi matkustamalla Bangkokista yöjunalla Butterworthiin ja siitä lautalla saareen. Toinen vaihtoehto on lentää esimerkiksi Bangkokista, Phuketista, Krabilta tai Kuala Lumpurista.

Pohjois-Malesian rantalomakohde Langkawi on pienen lento- tai muutaman tunnin laivamatkan päässä.

X