Pohjois-Savon mobiilireitit tarjoavat luontoretkeilyä kotisohvalta

Jaa artikkeli
Mobiilireitit tekevät tunnetuiksi hieman vähemmälle huomiolle jääneitä luontokohteita ja siten lisätä niiden käyttöä.
Digitaalinen retkipaikka toimii asiantuntijaoppaana maastossa.

Kolmelle pohjoissavolaiselle luontoreitille pääsee nyt tutustumaan digitaalisesti.

Leppävirran Orinoro, Varkauden Harjuranta ja Sonkajärven Jyrkkä ovat maamme ensimmäiset mobiilireiteiksi digitalisoidut luontokohteet.

”Sovelluksessa reittien yhteyteen on liitetty kuvamateriaalia, tarinoita ja muistitietoja. Reitin voi käydä läpi kotisohvalla, ja maastossa sovellus toimii oppaana”, kertoo eMaaseutu-hankkeen viestintäpäällikkö Minna Jaakkola.

Mobiilireitit tekevät luontokohteet tutuiksi

Mobiilireitin tavoitteena on tehdä tunnetuiksi hieman vähemmälle huomiolle jääneitä luontokohteita ja siten lisätä niiden käyttöä.

Mobiilireiteiksi valikoituneista kohteista Leppävirran Orinoro on tunnettu jyrkistä rotkoistaan. Sonkajärven Jyrkkä on koski- ja suoaluetta, ja Varkauden Harjuranta vuorimainen kohde, jossa sijaitsee muun muassa luontokirkko.

Digitalisoiduilla reiteillä kuultavat tarinat on kerätty paikallisilta asukkailta. Luontoarvojen lisäksi materiaali sisältää paikallishistoriaa ja -tarustoa.

”Reitin kulkijalle välittyy tietoa niin pontikankeittäjistä kuin kummituksistakin. Maastossa sovellutus kertoo tarinansa aidoilla tapahtumapaikoilla”, Jaakkola sanoo.

Mobiilireitit ovat käytössä puolen vuoden ajan, jonka jälkeen luontokohteiden ylläpitäjät tekevät päätöksen palvelun jatkosta.

Lue myös:

Kansallispuistojen tuntija Jouni Laaksonen: ”Luonto tarjoaa mahtavia elämyksiä”

X