Haaveissa risteilyloma? Kumpi on valintasi, Välimeri vai Karibia?

Jaa artikkeli
Luksusrisreilyt Välimeren risteilyt kuuluvat suomalaisten suosikkeihin maltillisen pituisten ja hintaisten lentojen vuoksi. Kuvassa Costan alus Kreikan vesillä. © Mirva Saukkola ja Costa/luksusristeilyt
Haaveissa leppoisa risteilyloma? Älä lyö kauppoja lukkoon hätäisesti, sillä risteilyissä on eroja, ja vain sinä voit löytää makusi mukaisen paketin.

Onko haaveissasi risteilyloma, mutta oikean valinta vaikeaa? Harva laivayhtiö kun seilaa jatkuvasti samoilla vesillä, sillä laivaston sijaintia muutetaan vuodenajan mukaan. Välimerellä riittää vilskettä keväästä lokakuulle, kun taas sydäntalveksi moni laivayhtiö lähettää purtensa kohti Karibiaa. Nämä kaksi ovatkin ne tyypillisimmät risteilykohteet.

Ennen kuin päätät, onko kohteesi Välimeri vai Karibia, punnitse, mitä haluat. Lomasi ajankohdan ohella unelmasi ratkaisevat. Rento lököttely palmujen katveessa toteutuu parhaiten Karibialla, kun taas Välimerellä alukset pysähtyvät arkkitehtuuria ja taide-elämyksiä pursuavissa kaupungeissa.

Välimerellä kohdesatamien oheisohjelmissa korostuvat enemmän kulttuuri ja kulinarismi, Karibialla taas sporttisempi ajanviete. Toki Karibiallakin on kulttuurikohteita. Kuubasta on tullut monen risteilijän unelmakohde, kun suhteet Yhdysvaltoihin ovat neutralisoituneet.

Jos hankit pakettimatkan, johon kuuluvat myös lennot, pääset helpommalla. Mikäli ostat risteilyn ja lennot erikseen, varaudu Karibian kohdalla Välimerta huomattavasti korkeampiin lentohintoihin, mahdollisiin vaihtoihin ja pitkään lentoaikaan.

Risteilyloma isolla vai pienellä purrella?

Monen mielestä suuri on kaunista. Jättimäinen risteilylaiva onkin vaikuttava ilmestys valtavine teattereineen, luisteluratoineen ja uima-altaineen. Ravintolatarjontaa riittää, ja viihdettä on tarjolla loputtomasti.

Esimerkiksi yhdysvaltalaisen Royal Caribbean -laivayhtiön Harmony of the Seas -alus nielee sisälleen liki 6 500 matkustajaa. Myös italialaisen Costa-yhtiön laivat mahduttavat sisälleen noin 4 000−5 000 matkustajaa.

Megalomaanisen laivan jujuna on juuri monipuolisuus. Ne soveltuvat mainiosti lapsiperheen tai koko suvun matkalle. Palvelu ei välttämättä ole niiden olennaisin valtti, sillä henkilökuntaa ei riitä loputtomasti suhteessa matkustajiin.

Täydelliseen palveluun tähtäävät pienet laivat ovat erilaisia. Nämä luksuslaivat sopivat erinomaisesti merkkipäivän viettoon joko oman rakkaan tai vaikka suvun kanssa. Pikkulaivat myös pääsevät mielenkiintoisiin laitureihin jopa kaupungin ytimeen, kun jättiläiset ankkuroidaan kolhoihin betonisatamiin.

Esimerkiksi italialainen Silversea, jonka laivojen koot vaihtelevat noin 200−600 matkustajan välillä, satsaa loputtomasti palveluun. Kullakin matkustajalla on käytössään hovimestari, joka hoitaa kaiken ravintoloiden pöytävarauksesta baarikaapin täyttämiseen matkustajan lempijuomilla. Huonepalvelu pyörii maksutta vuorokauden ympäri, ja aamiaisen saa halutessaan hyttiin pellavaserviettien sekä pöytähopeiden kera katettuna.

Voimakkain vastakohta megalaivoille on norjalainen Seadream-yritys, jonka mottona on tarjota unohtumaton elämys jahdilla. Matkustajia purrelle mahtuu noin sata ja henkilökuntaa yhtä paljon.

Palvelua et joudu milloinkaan odottamaan, vaan drinkkitilaustasi kysytään saman tien, kun istut kansituoliin. Ruokasaleja on vain kaksi – sisällä ja ulkona – mutta ruokalista vaihtuu päivittäin. Jos kuitenkin haluat vaikka unelmiesi pihvin tai hummeriannoksen listan ulkopuolelta, se valmistetaan toiveidesi mukaan. Jahdilla erikoisuuksia ovat muun muassa mahdollisuus nukkua huoneen ohella tähtitaivaan alla ja polskuttelumahdollisuus myös meressä.

Risteily vai koko paketti?

Risteilyhintojen vertailu on vaikeaa. Periaatteessa voit saada viikon risteilyn jättialuksella jopa 500 eurolla per henkilö, kun pienellä luksuspurrella reissu saattaa maksaa kymmenen kertaa enemmän.

Hinnat eivät kuitenkaan ole vertailukelpoisia keskenään. Ensin mainitun risteilyn hytti on todennäköisesti pieni ja ikkunaton eikä hintaan kuulu palveluja. Jälkimmäisessä saat hulppean huoneen terasseineen. Voit ahmia hummeria samppanjan kera koko matkan ajan ottamatta lompakkoasi esiin, sillä kaikki ruoat ja juomat kuuluvat huonepalvelua myöten hintaan.

Budjetoi siis ennakkoon, paljonko seurueeltasi kuluisi rahaa lomallanne. Niin sanottu all inclusive vaikuttaa ensin kalliimmalta, mutta sen valittuasi voit jättää lompakkosi tallelokeroon. All inclusive -vaihtoehtoja tarjoavat esimerkiksi Seadream, Silversea ja Costa, kun vaikkapa Cunard Linella ruoka ja juoma maksetaan erikseen.

Lue myös nämä:

Välimeren-risteily tarjoaa kaiken, mitä toivoa saattaa

Karibian-risteily tarjoaa ripauksen ylellisyyttä

 Tukholman-risteily on irtiotto arjesta

Vinkkejä risteilylle

  • Valitse laiva, jossa pärjäät kielitaidollasi. Useimmissa englanti on tarpeellinen, mutta Costalla on toisinaan läsnä suomalainen matkanjohtaja. Esimerkiksi Hapag-Lloydin risteilyt puolestaan on suunnattu lähinnä saksalaiselle kielialueelle.

  • Tutki laivan tarjonta ja retkiohjelma ennakkoon, jotta osaat pakata kaiken tarpeellisen mukaan. Joillakin laivoilla esimerkiksi noudatetaan muutamina iltoina päivällisellä muodollisempaa pukukoodia, jolloin solmio tai cocktail-mekko tulee tarpeeseen.

  • Innokkaan liikkujan kannattaa varautua myös sporttivaatteilla. Useimmilla laivoilla järjestetään erinomaisia liikuntatunteja, joista keho kiittää yltäkylläisen herkkutarjonnan jälkeen.

X