Kaupunkilomalle edulliseen Lissaboniin – Portugalin rosoisen kaunis pääkaupunki tarjoaa elämyksiä ja mainiota makuja

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Lissabon
Lissabonin väriloistoa © iStockphoto
Lissabon on kaupunki, jossa riittää nähtävää ja koettavaa niin viikonloppureissulle kuin pidemmällekin lomamatkalle. Läpi vuoden turistit nauttivat kukkuloilla lepäävän kaupungin näköaloista ja herkullisesta ruoasta.

1. Fadomusiikkia rakkaudesta

Fadomusiikki kuuluu olennaisena osana Lissaboniin, mutta tänä keväänä siellä kuullaan myös säveliä eri puolilta Eurooppaa. Portugalin Salvador Sobral voitti vuonna 2017 euroviisut kappaleellaan Amar pelos dois. Voitto oli maan viisuhistorian ensimmäinen. Perinteen mukaan voittajamaa saa järjestettäväkseen seuraavat kisat.

Vuonna 2018 tapahtumapaikkana on Lissabonin Kansakuntien puiston Altice Arena. Alue rakennettiin vuonna 1998 Lissabonin maailmannäyttelyä varten. Kokonaisuuden hahmottaa parhaiten puiston yllä kulkevasta köysiradasta käsin.

Tajo-joen ranta

Tajo-joen rantakadulla soi kitara. © KIRSTI SERGEJEFF

Perinteistä, portugalilaista fadoa puolestaan esitetään hämyisissä baareissa. Kuten monessa muussakin musiikin lajissa, myös fadoissa on kyse rakkaudesta.

Mollisointuinen tulkinta, joissa laulaja haikailee rakkauden perään lienee suomalaisille tutuin, mutta muitakin muotoja on. Duurissa kulkeva tarina kertoo ilosta ja onnesta. Joskus näkee kahden laulajan improvisoidun esityksen. Nokkela naljailu avautuu vain portugalin kielen hallitsevalle.

Fado-kansanmusiikki syntyi 1820-luvulla. Sen ensimmäinen naispuolinen tulkitsija oli Lissabonin Alfaman kaupunginosassa vuonna 1820 syntynyt Maria Severa. Fado on Unescon maailman aineettoman perinnön listalla.

Fado-taloja – Casa de Fado – löytyy ympäri kaupunkia. Yksi suosittu fado-ravintoloiden keskittymä on Martim Moniz. Esitykset ovat tunteikkaimmillaan aamuyön tunneilla. Päiväsaikaan fadoon voi tutustua Museu do Fado -museossa.

Kaakelia kulkuneuvossa

Portugalissa kaakeleita näkee kaikkialla, jopa kulkuneuvoissa. © KIRSTI SERGEJEFF

2. Eksoottisia makuja ja meren antimia edullisesti

Portugalissa paikalliset illallistavat ravintoloissa myöhään, iltayhdeksältä alkaen. Paikalliseen tapaan tarjoilija kiikuttaa asiakkaan saapuessa pöytään alkupaloja kuten oliiveja, leipää ja maustelevitteitä. Jos et halua niitä, ilmaise heti, sillä ne lisätään laskuun.

Mainio alkuruoka caldo verde on kaalista ja perunasta valmistettu keitto, johon usein sujautetaan chorizo-makkaraa.

Sentinvenyttäjälle Lissabon tarjoaa hyviä ruokanautintoja. Lounasaikaan kahviloissa tarjoillaan keittoja. Sopa on paksu sosekeitto ja caldo kirkaslieminen vaihtoehto. Keitoilla vatsa täyttyy edullisesti.

pastel de nata

Kahvin kanssa kunnon kaloripommi, pastel de nata. © ISTOCKPHOTO

Pikkunälkä taittuu petiscos-annospaloilla, joista voi kaverin kanssa kimpassa tilaamalla rakentaa usean maun kimaran. Petiscoja nautitaan perinteisesti pienissä tascas-perheravintoloissa. Tunnetuin petisco lienee pikkusimpukoista valmistettu Amêijoas à Bulhão Pato, mutta jokainen löytää oman herkkunsa kymmenien, jopa satojen petiscojen joukosta. Palan painikkeeksi käy vaikka vihreä viini, vinho verde.

Käveleminen tarkoittaa Lissabonissa kapuamista, sillä kaupungissa on paljon portaita. © ISTOCKPHOTO

Lissabonia kutsutaan merenelävien ystävän taivaaksi. Kala- ja äyriäisvalikoimaa riittää. Jos turska Bacalhau ei maistu tai liikapyynti huolettaa, listoilta löytyy Douradaa eli kultaotsa-ahventa ja Polvoa eli mustekalaa, Lulaa eli kalmareita ja muita meren antimia.

 

Liharuokia suosivan lautaselle soveltuu mustista pavuista ja possusta valmistettu pataruoka Feijoada à Portuguesa. Kokeilla on omat mieltymyksensä tästä Portugalin entisestä siirtomaasta Brasiliastakin löytyvän ruokalajin reseptistä. Sitä valmistetaan myös naudanlihasta.

Lehtitaikinasta ja vaniljakreemistä leivotun Pastel de nata -leivonnaisen hento vaniljainen tuoksu saa herkkusuun astumaan sisään kahvilaan. Niitä löytyy lähes kaikkialta, mutta alkuperäiseksi kehuttua, vuodesta 1837 salaisen reseptin mukaan valmistettua herkkua varten täytyy suunnata Belemin kaupunginosaan Pastéis de Belém -kahvioon.

3. Huikeita näkymiä kaupungin eri kolkista

Rosoisen kaunis Lissabon avautuu parhaiten joltain kaupungin monista näköalatasanteista. Auringonlasku saa kaupungin hehkumaan oranssin eri sävyissä.

Jalan liikkuminen Lissabonissa tarkoittaa ylös alas kapuamista. Metro, bussit ja raitiovaunut ovat hyvä vaihtoehto. Lisboa Cardin ostanut matkustaa julkisissa liikennevälineissä ilmaiseksi. Sillä pääsee myös moniin nähtävyyksiin ilmaiseksi tai alennuksella. Tosin sesonkiaikaan jonot ovat melkoisia.

Elevador de Santa Justa -hissi

Historiallinen Elevador de Santa Justa -hissi kuljettaa turisteja yhdelle Lissabonin monista näköalatasanteista. © ISTOCKPHOTO

Korkein näköalatasanne

Senhora do Montelta – Lissabonin korkeimmalta näköalatasanteelta – näkymät avautuvat keskustan alueelle, Bairro Alton ja Mourarian kaupunginosiin, Monsaton puistoon ja aina Tejojoen suistoalueelle asti. Kaupungin hahmottamista helpottaa tasanteella oleva, kaakeleista tehty kartta.

Raitiovaunu 28 kiertää vanhimman kaupunginosan Alfaman ja monet turisteille tärkeät kohteet. Portugali on tunnettu sardiineista ja raitiovaunu 28 ”turisteista sardiinipurkissa”. Ruuhka-aikaan täpötäydet vaunut hermostuttavat niin asioitaan hoitavia paikallisia kuin turistejakin.

Keskiaikainen linna Alfaman kaupunginosassa

Reitin varrella on yksi Lissabonin suosituimmista näköalapaikoista. Santa Luzia -kirkon läheiseltä Largo las Portas Sol -terassilta avautuu näköala Tejojoelle ja kaupungin kattojen kirjoon.

Hissi kuljettaa korkeuksiin katselemaan näkymiä Baixan ja Rossion kaupunginosiin sekä ylhäällä häämöttävään Castelo de São Jorgen linnaan, joka kuuluu Lissabonin ykkösnähtävyyksiin.

 

Jos hissijono osoittautuu pitkäksi, ota jalat allesi. Kävele Rua do Carmoa myöten ylhäälle, käänny oikealle Calçada do Sacramentoon nauttimaan maisemista. Ravintolan jälkeen terassille johtaa kapea portaikko. Kiipeä vaikka pelottaisi, näkymät ovat upeat.

Näin matkustat Portugaliin ja Lissaboniin

Helsingistä Lissaboniin suoria lentoja liikennöi Norweigian, TAP Portugal ja kesäkuussa suorat lennot aloittava Finnair. Lentoaika on vajaat viisi tuntia.

Lissabonin kansainvälinen lentokenttä Portela sijaitsee 15 minuutin metromatkan päästä keskustasta.

Paikallisia hintoja

  • Vesipullo supermarketissa 0,50 euroa.
  • Olut ravintolassa 3 e.
  • Lounas 10 e.
X