Tsaarillisen ylellisistä - 3 syytä matkustaa ruhtinaalliseen Pietariin

Matka Pietariin vie nopeimmillaan vain muutaman tunnin. Perille päästyäsi voit nauttia tsaarillisen ylellisistä kulttuuri- ja kulinaarikokemuksista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pietarin ytimessä on kaunis Nevajoki kanavineen.

Matka Pietariin vie nopeimmillaan vain muutaman tunnin. Perille päästyäsi voit nauttia tsaarillisen ylellisistä kulttuuri- ja kulinaarikokemuksista.
(Päivitetty: )
Teksti: Mirva Saukkola

1. Sukella kauneuteen

Meripihkahuone häkellyttää yhä loistollaan, vaikka paneelit eivät olekaan alkuperäiset.

Pietari houkuttelee ennen kaikkea historialla. Taideturistin ykköskohteeksi kohoaa Eremitaasi. Entisen Talvipalatsin tiloihin on sijoitettu uskomaton kuvataidekokoelma, joka sisältää niin italialaisen renessanssin aarteita kuin 1600-luvun hollantilaisia kansankuvauksiakin.Myös venäläinen kulttuuri ja henkensä vallankumouksessa menettäneen Romanovin hallitsijasuvun saaga on tuotu näkyvästi esiin.

Kaupungin ytimestä kannattaa matkustaa myös reilun kahdenkymmenen kilometrin päähän Puškinin esikaupunkialueelle. Sieltä löytyy Katariinan palatsi, jonka Pietari Suuri rakennutti puolisonsa Katariina I:n turvasatamaksi vuonna 1723.

Palatsi on ahdettu täyteen taidetta. Matkailijat jonottavat ihmettelemään meripihkahuonetta, jonka seinät on päällystetty merten kullasta valmistetuilla paneeleilla. Preussin kuningas Fredrik Vilhelm I lahjoitti paneelit Pietari Suurelle, mutta nykyisin nähtävät eivät ole alkuperäiset. Natsit ryöstivät maailman kahdeksanneksi ihmeeksi kutsutun aarteen ja onnistuivat hävittämään sen iäksi sotareissullaan.

Pietarissa ei tuudittauduta pelkkään menneisyyteen, vaan myös nykytaide kukoistaa. Kaupungin parhaana pidetty, Marina Gisichin galleria, etsii uusia kykyjä pitkin Venäjää ja esittelee näiden osaamista kansainvälisillä taidemessuilla. Kyse on hyvin tuoreesta ilmiöstä. Vaikka viihtyisä galleria on ehtinyt vasta 17-vuotiaaksi, se on silti lajissaan Pietarin markkinoilla vanha.

2. Helli makunystyröitä

Jelisejevin herkkukauppa palveli herkkusuita jo tsaarin aikaan.

Ruokaturistin kelpaa nautiskella Pietarissa. Jos mielit perinteisiä makuja, suuntaa pääkatu Nevski Prospektille numeroon 56. Siellä odottaa Jelisejevin veljesten herkkukauppa, joka palveli jo vallankumousta edeltävinä vuosina kahisevissa silkkihameissaan paikalle purjehtivia daameja.

Pitkän unohduksen jälkeen katutasossa toimiva kauppa avattiin uudelleen viisi vuotta sitten megalomaanisen remontin jälkeen. Nykyään pönkkähameet ovat vaihtuneet merkkifarkkuihin ja Chanelin laukkuihin, ja edelleen Jelisejevillä vierailee kaupungin hienosto.

EU:n ja Venäjän välinen kissanhännänveto ei hyllyissä näy, sillä boikotista huolimatta tiskit pursuavat Euroopan eleganteimpia herkkuja: italialaisia leikkeleitä, ranskalaisia juustoja ja belgialaista suklaata.

Osa viettelyksistä valmistetaan paikan päällä. Kohottaakseen omat macaron-leivoksensa kansainväliseen kastiin Jelisejevin herkkukauppa pestasi Pariisin kuuluisan Fauchon-kahvilan kondiittorimestarin valmentamaan tiimiään.

Alakerrassa toimii paikan karvalakkikuppila eli rento ravintola, jossa voi nauttia gulassikeittoa tai pelmenejä kohtuuhintaan. Kakkoskerroksessa sijaitsee kultareunaisilla kristallilaseilla katettu ruokasali, joka tunnetaan Pietarin tyylikkäimpänä paikkana nauttia blinejä kaviaarin kera tai taiten valmistettua sampea.

Jos tuhtien perinneruokien jälkeen kaipaat jotakin keveämpää, nauti illallinen modernin tyylikkäässä Mansardassa. Kattokerrokseen sijoitettu ravintola tarjoaa huikean näkymän kohti Iisakin kirkkoa – sen tornit tuntuvat olevan niin lähellä, että niihin voisi melkein tarttua. Listalta löytyy esimerkiksi sashimia japanilaisittain ja venussimpukkapastaa italialaiseen tapaan.

Mansardan tähtiannoksina tunnetaan kuitenkin grillissä kypsennetyt kokonaiset kalat, jotka ovat varmasti kaupungin tuoreimpia.

3. Viiden tähden nokoset

W-luksushotellin baari on mainio paikka bongata kaupungin kauniit ja rohkeat.

Pietarin hotellitarjonta on kohentunut kohisten pitkin 2000-lukua. Yksinkertaisten ketjuhotellien rinnalle kaupunkiin on rantautunut joukko luksusmajapaikkoja, joissa voi nauttia viiden tähden unista.

Uusista tulokkaista tyylikkäimpiin kuuluu W-hotelli. Venäläisen häpeilemättömästi sen sisustuksen pääväriksi on valittu kulta. Voit rentoutua kunnon unilla sen silkkipaperimaisen sileiksi mankeloiduissa lakanoissa tai käydä vain ihastelemassa hotellin ilmapiiriä esimerkiksi ilta-aikaan kattobaarissa. Iisakin kirkolle avautuvien näkymien ohella voit lelliä itseäsi tyylikkäillä drinkeillä, jotka Pietarin osaavimmat miksologit sekoittavat ja koristelevat tuoreilla yrteillä.

Jos kuitenkin kaipaat jotakin perinteisempää, tee varaus Iisakinkirkon aukiolla sijaitsevaan Astoria-hotelliin. 1900-luvun alussa rakennettu, jugendtyylinen luksushotelli kätkee kiviseiniensä sisään loputtomasti historian draamoja. Esimerkiksi Adolf Hitler oli jo suunnitellut pitävänsä siellä Leningradin valtauksen jälkeen juhlat, jotka jäivät toiveajatteluksi.

Jos et raaski asettua tyyriimmän puoleiseen hotelliin, virkistäydy siellä vaikkapa museokierroksen jälkeen venäläisellä iltapäiväteellä. Runsas, blinejä, suolaisia piirakoita ja makeita herkkuja sisältävä ateria maksaa noin 27 euroa ja edustaa tsaarinajan henkeä ylellisimmillään.

Lue myös:

Matkavinkkejä Wieniin: Poikkea kahvilassa, jossa Lenin ja Trotski suunnittelivat vallankumousta

Vietä hemmotteluloma Pariisissa: nauti kylpylöistä, parfyymeista ja kansainvälisistä keittiöistä

Näin sinne mennään

  • Helsingistä Pietarin ytimeen vie noin 3,5 tuntia Allegro-junalla. Muista viisumi. Sen hankkiminen erilaisten viisumitoimistojen kautta maksaa noin 80 euroa ja siihen on hyvä varata aikaa 1−2 viikkoa.

  • Risteilylle, johon kuuluu enintään 72 tunnin Pietarissa oleskelun mahdollistava hotellipaketti, voit osallistua myös ilman viisumia. Tällaisen risteilyn voit tehdä esimerkiksi St. Peter Linen laivoilla.

  • Junat saapuvat Pietarin ytimeen. Laivaterminaali sijaitsee kauempana, mutta St. Peter Line järjestää matkustajille bussikuljetuksen.

X