Senioreiden Interrail vie yli 60-vuotiaat Eurooppaan edullisemmin, VR:n lomalipuilla reissaat huokeammin kotimaassa – Nappaa junamatkailun vinkit!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Interrail vie junamatkalle Eurooppaan
Interrail-passi vie senioritkin junamatkalle Eurooppaan. Ravennan silta on 58 metriä korkea ja 225 metriä pitkä rautateiden maasilta Höllental-rautatielinjalla Saksassa. © iStock
Seniorilla ei ole kiire, joten lomamatkan voi taittaa ekologisesti laivalla ja junalla. Kiinnostavatko Eurooppa vai kotimaan kolkat? Molempiin pääsee Interraililla.

Miten Interrail junamatkailuineen sopii juuri seniorille?

Interrail täyttää tänä vuonna 50 vuotta, onnea! Siinä on samaa hurmaa kuin kesällä 1973, jolloin itse tein ensimmäisen Interrail-matkani. Silloin reilaaminen oli yksinkertaista; lippu ostettiin rautatieaseman lipputoimistosta ja sitten vain laivalla Helsingistä Travemündeen Saksaan ja junan kyytiin. Ei ollut nettiä eikä kännyköitä eikä matkaa juuri suunniteltu, juna vei, minne vei. Koko Eurooppa oli tarjottimella. Matka kesti pisimmillään kuukauden.

Sama pätee yhä: junamatkailu on kiva, ekologinen ja hiilineutraali tapa liikkua. Euroopan sisällä junalla liikkuminen on erittäin sujuvaa ja joutuisaa. Raiteilla kulkee hujauksessa maasta toiseen, kulttuurista toiseen. Ja mikä parasta, seniorit pääsevät junan kyytiin aika edullisesti. Muitakin alennuksia matkalla saa.

Suunnittelu on puolet matkasta, siis kartat esiin ja netti auki osoitteesta www.interrail.eu. Nuorena sitä lähti pitkällekin matkalle ilman sen kummempaa pohjustusta, mutta iän myötä kaipaa etukäteen suunnittelua, minne mennä, koska, miksi. Tai missä yöpyä, mitä nähdä, syödä ja juoda.

Mitkä sovellukset helpottavat junamatkan suunnittelua ja matkustamista?

Interrail.eu-sivuilta löytyy paljon hyödyllistä materiaalia ja hyviä neuvoja. Lataa ensimmäiseksi Interrail-opas ja -kartta. Niillä selviää jo pitkälle. Rail Planner -sovellus on myös hyvä apu Interrail-reissulla ja jo matkaa suunnitellessa. Sovellus sisältää mm. juna-aikataulut, reitin suunnittelu- ja paikanvaraustyökalun sekä matkustustietoa kohdemaista. Sovellus on ilmainen ja toimii myös ilman nettiyhteyttä.

Interrail-lippuja on joka lähtöön. Voit esimerkiksi matkustaa Global Pass -lipulla yhtä soittoa vaikka Etelä-Italiaan ja jäädä sinne pidemmäksi aikaa. Tai sitten voit matkustaa ihanasta kaupungista toiseen, yöpyä ja taas jatkaa matkaa. Vaihtoehtoja on paljon.

Mitä maksaa Interrail-lippu kuukaudeksi yli 60-vuotiailta?

Pisin matka-aika, jolloin voit matkustaa vapaasti, on kolme kuukautta.

Esimerkkejä: Lippu on voimassa kuukauden ja matkapäiviä viisi, seniorihinta 254 euroa. Matkusta 15 päivän ajan, seniorilippu 444 euroa. Matkusta vapaasti yhden kuukauden ajan, seniorilippu 603 euroa. Matkusta vapaasti kolmen kuukauden ajan, seniorilippu 812 euroa.

Mahdolliset paikkaliput ja yöjunan paikkaliput tulevat näiden hintojen päälle. Jokainen vaihtoehto on tarjolla myös 1. luokassa, jolloin hinta on hiukan korkeampi.

Lippuja ei myydä vr.fi-sivustolla, vaan lippu pitää ostaa interrail.eu-sivustolta tai VR:n palvelupisteestä. Noin 10 prosentin seniorialennuksen saavat kaikki 60 vuotta täyttäneet. Netin lisäksi Interrail-lipuista voi kysellä neuvoja VR:n numerosta 0600 41 900.

Millainen on kotimaan Interrail ja lomalippu?

Koronavuodet ovat aiheuttaneet sen, että kotimaanmatkailu alkaa olla jopa suositumpaa kuin ennen vanhaan. Suomi on hyvä matkailumaa myös meille suomalaisille, näkemistä ja kokemista on yllin kyllin.

Kotimaan lomamatkailu junalla on entistä helpompaa, sillä VR myy lomalippuja eli kotimaan Interrail-lippuja. Lipulle voi valita 5, 7, 14 tai 30 päivän voimassaolon, jolloin saa junailla rajattomasti ympäri Suomea.

Nettisivulla on tarjolla valmiita reittejä, jos kotimaa ei ole entuudestaan tuttu. Lipulla voi matkustaa kesäkuun alusta elokuun 30. päivään saakka. Lippuun saa 20 prosentin eläkeläisalennuksen. Viiden päivän lippu maksaa 119 euroa, 30 päivän lipun saa 349 eurolla, muut matkat näiden väliltä. Lisämaksusta voit matkustaa ekstraluokassa, ravintolavaunun yläkerrassa tai ottaa mukaasi lemmikin tai polkupyörän.

Saako interrailaaja muitakin alennuksia?

Jos on aktiivinen, Interrail-lipulla saa alennuksia vaikka mistä. Lippua kannattaa siis näyttää jokaisella maksuluukulla. Etukäteen alennuksia voi tutkia Rail Planner -sovelluksesta tai osoitteesta interrail.eu/en/benefits.

Alennusta saa Suomen ja Ruotsin välisiltä laivamatkoilta, kaupunkikorteista, joistakin hotelleista ja hostelleista, museolipuista ja joukkoliikenteestä. Finnair ei anna alennuksia interreilaajille, mutta lentotarjouksia kannattaa seurata tarkkaan. Alennusten kysyminen ei maksa mitään.

Asiantuntijoina VR:n kaupallinen johtaja Johanna Jäkälä ja Finnlinesin matkustajaliikenteen Marketing Communications Manager Marjaana Saurila.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 6/2022.

Lue myös: Kirjailija Antti Tuuri matkustaa junalla läpi Euroopan lentämisen sijaan: ”Ei yksityinen ihminen voi kieltää muita saastuttamasta – oman valinnan voi jokainen tehdä”

Kirjailija Antti Tuuri

Kirjailija Antti Tuuri minimatkailee espanjalaisen kahvilan terassilla keväisessä Helsingissä. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X