Shoppailijan Lontoo

Englanti on ketjuliikkeiden luvattu maa; samojen ketjujen kauppoihin ja ravintoloihin törmää ympäri Lontoota. Monien päämyymälät eli lippulaivaliikkeet, kuten britit niitä kutsuvat, ovat tietenkin Oxford- ja Regent Streeteillä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lontoo on shoppailijan paratiisi ja siellä lisäksi paljon nähtävää.

Englanti on ketjuliikkeiden luvattu maa; samojen ketjujen kauppoihin ja ravintoloihin törmää ympäri Lontoota. Monien päämyymälät eli lippulaivaliikkeet, kuten britit niitä kutsuvat, ovat tietenkin Oxford- ja Regent Streeteillä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Marja Aalto

Lontoossa on helppo shopata kohtuuhintaisia, trendikkäitä vaatteita, jotka kuitenkin ovat vähän erilaisia kuin kotoisten ketjumme tarjonta. Pintamuotia saa esimerkiksi Topshopeista, joiden lippulaiva löytyy Oxford Circuksesta (36-38 Great Castle St.). Todella edullinen Primark on avannut liikkeen ydinkeskustaan (499 Oxford St.). Varaudu kassajonoihin. Nextin lippulaivaliikkeen (327-329 Oxford St.) valikoimiin kuuluu vaatteiden lisäksi sisustustavara. Gapin päämyymälä on osoitteessa 376-384 Oxford St. Samaan firmaan kuuluva toinen amerikkalainen, Banana Republic, löytyy Regent St. 224:stä.
Jos olet joskus harmitellut, ettei perustoppeihin löydy värejä, Uniqlo (311 Oxford Street) voi olla vastaus ongelmaan. Esimerkiksi t-paitoja on tarjolla parissakymmenessä eri värissä eivätkä hinnat paina. Monsoon on laajalle levinnyt ketju, jonka värikkäät ja etnohenkiset vaatteet ovat kivasti persoonallisia. Lippulaivamyymälä Knightsbridgessä (48 Brompton Road). Jigsaw on brittiläinen tuotemerkki, jonka vaatteissa on laadun tuntu. Lippulaivaliike on King’s Roadilla olevalla aukiolla (Duke of York’s Square). Tuolla samalla aukiolla on joukko kivoja kauppoja, kuten rockhenkinen All Saints, ja laadukkaita edustusvaatteita myyvä L.K.Bennet. Zaran myymälässä on myös romanttista sisutustavaraa. Löytyypä aukiolta myös legendaarisen Mary Quantin putiikki.
King’s Road on paljon rauhallisempi ja tyylikkäämpi ostoskatu kuin vähän rähjäinen Oxford Street. King’s Roadilla on Peter Jonesin tavaratalo, joka ei ole yhtä säihkyvä kuin Harrods tai Selfridges, mutta täynnä laatutavaraa. Kannattaa katsastaa vaikkapa sellaiset vaatemerkit kuten White Stuff, People Tree, Tara Jarmon, Reiss ja Hobbs. Hobbsilla ja Reissilla on omatkin liikkeet King’s Roadilla.
Retrovaatteet ovat nousseet trendin huipulle Lontoossa, ja Beyond Retro -liike löytyy Sohosta 58-59 Great Marlborough Streetiltä.
Toinen ääripää ovat maailmankuulujen huippusuunnittelijoiden liikkeet. Niiden hinnat ovat tietysti tyrmääviä, mutta paikkoja voikin katsoa nähtävyyksinä. Esimerkiksi Versacen myymälä 183-184 Sloane Streetillä on elämys. Sloane Streetin lisäksi Bond Street (sekä Old että New) ovat tunnettuja huippumuotikatuja. Siellä on mm. Dolce & Gabbana. Vastakkaisella puolella säihkyvät Tiffanyn timantit. Brittisuunnittelijoista Stella McCartneyllä on oma nimikkoliike Mayfairissa (30 Bruton St). Libertys-tavaratalossa (Great Marlboroug St.) myydään rollareitten Ronnie Woodin suunnittelemia laukkuja ja huiveja. Tosin huivin hinta oli pudonnut kesäalessa 290 punnasta 79,50 puntaan, joten mallisto taitaa olla poistomyynnissä. Libertysissä on mahtava valikoima kankaita ja käsityötarvikkeita.
Palataanpa maan pinnalle. Clarksilla on runsaasti kenkäliikkeitä keskeisillä ostoskaduilla. Samoin on toisella laatukenkiä myyvällä liikkeellä, Russell & Bromleyllä. Jos haluaa taas kohota korkeuksiin, ne huikeimmat korot löytää tietysti Manolo Blahnikilta (49-51 Old Church St) ja Christian Louboutinilta (23 Motcomb St).

Sisustajalle

Britit ovat kartanotyylin taitajia, ja jo sen takia Laura Ashleyn myymälä (7-9 Harriet St, Knightsbridge) on nähtävyys.Toinen kuuluisa brittinimi on tietysti Mulberry, jonka sisustusliike on Chelsea Harbour Design Centerissä. Sisustusvinkkejä ”uusantiikkiseen” tyyliin voi katsastaa myös India Jane -liikkeessä (232 King’s Road). Lisää romanttista tunnelmaa löytää Brissistä, jolla on liikkeet sekä King’s Roadilla (352) että Marylebone High Streetillä (222).
Marylebone High Street on hyvä ostoskatu. Sieltä sisustaja löytää esimerkiksi The Conran Shopin (numerossa 55) ja Designers Guildin (numerossa 76). Sen lippulaivaliike on tosin 267-277 King’s Roadilla. Alennusmyyntien aikaan sen kangasosastolta naapurirapusta sai printtikankaita puoleen hintaan.
Kaikki, mitä olet koskaan halunnut tietää söpöilystä, löytyy Cath Kidstonilta (Marylebone High St 51).
Habitat-ketju on vähän Ikean kaltainen. Kukkaroystävällistä, pohjoismaiseen kotiin sopivaa tavaraa löytää sen monista liikkeistä. (208 King’s Road ja 121-123 Regent St.)
Muji on merkillinen yhdistelmä japanihenkistä sisustusta ja minimalistista vaatetta (mm. 118 King’s Road).
The White Company myy nimensä mukaisesti kaikkea valkoista niin sisustukseen kuin naisten ja lasten vaatteisiin. (12 Marylebone High St.)
Monissa liikkeissä vaatteiden rinnalla myydään sisustustavaraa, kuten liinavaatteita, kylpyhuonerompetta ja saippuoita luomassa lifestylehenkeä. Lopulta jää ihmettelemään, kuinka monta kylpytakkia ja pumppupulloa ihminen elämässään tarvitsee.
Carnaby Street on edelleen hyvä katu nuorisomuodille. Isojen tuotemerkkien, kuten Pepe Jeansin, Wescin, Replayn, Puman sekä farkkukauppojen Leen ja Leviksen lisäksi siellä on Octobus, joka myy anime-henkistä ja supervärikästä pikkutavaraa. Sitä vastapäätä on hauskoja kenkiä myyvä Irregular Choice.

Muuta hyvää

Apple Store Regent Streetillä, vinosti vastapäätä Hamleysin kuulua lelukauppaa, on Apple-fanien mekka. Kaksi kerrosta on täynnä ompputavaroita, joita saa testata itse. Harras tunnelma.
Charing Cross Roadin seutu on ollut perinteisesti kirjakauppa-aluetta. Valitettavasti maine on rapissut. Jäljellä on kuitenkin monta hyvää, kuten Foyles, ja pieniä, erityisalojen putiikkeja. Esimerkiksi Cecil Courtilla numerossa 13-15 on kaikkeen ajoneuvoista kertovaan kirjallisuuteen sekä sotakirjoihin erikoistunut Motor Books. Suuren yleiskirjakauppa Waterstonesin lippulaivaliike on osoitteessa 203 Piccadilly.
Luulisi, että legendaarinen levykauppa HMV olisi kärsinyt alan muuttumisesta, mutta ainakin Oxford Streetin liikkeessä on edelleen laaja levyvalikoima. Vanhojen vinyylien kerääjä suuntaa matkansa esimerkiksi Notting Hill Gateen. Sen lukuisissa levydivareissa eletään kuin eilistä päivää. Kokeile vaikkapa Music & Video Exchange (38 Notting Hill Gate). Rockabillyn ystävät löytävät tiensä Sounds that Swing -kauppaan (88 Parkway, Camden Town).
British Museumin museokaupasta löytää kaikkea ihanaa, mitä ei tiennyt tarvitsevansa, kuten intialaista mattoa jäljittelevän hiirimaton.
Pieni, mutta kiva helmikauppa Beadworks löytyy Covent Gardenista, 21a Tower Streetiltä.
Links Londonin rannekkeet ovat saaneet samanlaisen hurjan suosion, mitä Suomessa on Nomination-rannekkeilla. Myös näihin voi kerätä pikku killuttimia, ja lopulta ranteessa ratisee satojen puntien arvoinen lasti.

Herkkuhetkiä

Myös Lontoon ravintolat ovat ketjuuntuneet. Varsinkin etnisiä ketjuja on runsaasti. Monet niistä ovat hyviä ja Lontoon hinnoissa edullisia, eli ruokaa saa jo alle 10 punnalla (noin 12,50 euroa). Busaba Eathai -paikkoja on ainakin lähellä Leister Squarea, sisäänkäynti Whitecomb-kadulta. Wagamama nuudelipaikkoja löytyy runsaasti, esimerkiksi Leicester Squaren lähellä 14 Irwing St. Intialaista saa Masala Zonessa, esimerkiksi Sohossa 9 Marshall St. Fuusiointialaista tehdään Imlissä (167-169 Wardour St./ Soho).
Jos etno ei maistu, ehkä perinteinen fish & ships uppoaa. Kuuluisa f & s -paikka on Rock and Sole Plaice ( 47 Endell St. Covent Garden). Hyvän f & s -annoksen saa monissa pubeissa, kuten The Shakespeares Headissa (29 Great Marlborough St./ Soho)
St Martin in the Fields -kirkon kryptassa on edullinen itsepalveluravintola. Päivän keitto 3,5 puntaa. Kulje portaita alas, älä odota opasteita.

Big Ben on yksi Lontoon tunnetuimmista turistikohteista.

Big Ben on yksi Lontoon tunnetuimmista turistikohteista.

Borough Market -ruokamarkkinat ovat to–la London Bridgen eteläpuolella. Täälläkin saa herkutella.
Luomuruoka on kovassa nosteessa. The Natural Kitchen -ketjussa on trendikkäästi yhdistetty ruokakauppa ja ravintola. (Marylebone High Street). Sen vieressä samalla kadulla on toinen trendikäs luomukauppa/kahvila, Le Pain Quotidien. Sekin on osa maailmanlaajuista ketjua ja sillä on 15 ravintolaa ympäri Lontoota.
Monissa museoissa on viehättäviä ruokaravintoloita kahviloiden lisäksi. Esimerkiksi British Museumin ja Tate Modernin ravintoloissa on hienostunut tunnelma.
Lontoosta löytää toki mitä vaan, vaikkapa julkkiskokkien Jamie Oliverin ja Gordon Ramsayn nimikkoravintolat. Jamie’s Italian Covent Gardenissa, 10 Upper St Martin’s Lanella voi syödä ilman, että jää pelkäämään seuraavaa visalaskua. Päivän lounas maksaa 12,95 puntaa. Ramsayn ravintoloista ei voi sanoa samaa. Kolmen ruokalajin illallinen Gordon Ramsayn nimikkoravintolassa maksaa à la carte listalta 90 puntaa, ei sisällä juomia eikä laskuun lisättävää tippiä. Osoite 68 Royal Hospital Road. Pöytävaraus suositeltava.
Lager on vallannut brittipubien hanoja jo siihen malliin, että tumman oluen ystävien kannattaa vilkaista Camran (Campaign for Real Ale) nettisivuja ennen matkaa ja poimia talteen muutama pubin nimi oman matkan varrelta. Näin varmistaa, että saa tuoppiinsa muutakin tummaa kuin Guinnessia. Varma paikka on The Lamb, 94 Lamb’s Conduit St, lähellä Holbornin metroasemaa.
St Pancrasin aseman yläkerrassa on Euroopan pisin samppanjabaari.

Viihdettä

Moni jättää musikaalilippujen hankinnan sen varaan, mitä Leicester squaren Box Officesta sattuu saamaan. Onhan se hienoa, että sieltä saa viime hetken lipuja alennuksella. Toisaalta, sen kerran kun tulee Lontooseen, haluaako oikeasti tyytyä katsomaan mitä tahansa? Pakettimatkalle lähtevät voivat tilata matkanjärjestäjän kautta haluamansa liput etukäteen niin musikaaleihin kuin jalkapallo-otteluihinkin. Se on keino saada lippu jopa Liverpoolin tai Manchesterin otteluihin. Omatoimimatkaaja etsii kohteita netistä ja miettii, voiko kauppiaaseen luottaa.
Jos ottelulippu jää saamatta, pääsee Arsenalin ja Wembleyn stadioneille opastetuille kierroksille. Niissä on myös fanikaupat.
Tunnettu jazzklubi Ronnie Scott’s on Sohossa, 47 Frith St.
Rockabilly klubi Boston Arms on Tufnell-Parkissa, Pohjois-Lontoossa. Tarkemmat meno-ohjeet löytää netistä, www.myspace.com/bostonarmsrockabillyclub.
Monilla museoilla on yhtenä iltana viikossa myöhäinen aukioloaika, ja silloin niissä on usein klassisen musiikin konsertteja. Timeout.com ja Londontown.com auttavat selvittämään etukäteen, mitä kaupungissa tapahtuu.

Lontoolaiset neuvovat

Kirsi Niuta ja Sam, matkatoimistoagentti
”Parasta on vain istua katukuppilassa ja katsella ihmisiä. Se on elävää katuteatteria. Museoista suosittelen Victoria & Albert -museota. Siellä on lasia, muotia ja kaikenlaista taideteollisuustavaraa. National Portrait Galleryssä on mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyitä. Tavistock-hotellin alakerrassa Russel Squarella on aito retro keilarata, jossa pidetään toisinaan rockabillyiltoja.”

Paul Kearney, myyjä
”Alle 18-vuotiaille suosittelen iltaohjelmaksi menemistä Trocaderoon. Alaikäiset voivat olla siellä, koska siellä ei tarjoilla alkoholia. Rockklubeista hyviä ovat Border Line ja Trash Palace, trendipaikoista Moonlight ja Bar Soho; gay-väelle hyviä ovat G-A-Y ja Heaven, joka on Charing Crossilla.”

Rosie Gibbs, myyjä
”Secret Cinema vaatii nettiosoitteen. Ensin ilmoittaudun sinne, sitten saan osoitteen, johon mennä tiettynä aikana – ja siellä esitetään yllätyselokuva. Usein niihin liittyy happeningiä. Yllätys on se, ettet tiedä, mihin elokuvaan menet. Olen myös museoiden ystävä ja suosittelen elokuvamuseota ja akvaariota, jotka ovat County Hallissa.”

Tämä juttu on julkaistu Seurassa nro 34/2010.

X