Suomen kansallispuistot - Retkeilijän suosikit: Lapin lumosta ja Saimaan maininkeihin

”Jokaisella kansallispuistolla on omat erityispiirteensä”, sanoo retkeilytoimittaja ja tietokirjailija Jouni Laaksonen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomen kansallispuistot ovat kukin erityislaatuisia.

”Jokaisella kansallispuistolla on omat erityispiirteensä”, sanoo retkeilytoimittaja ja tietokirjailija Jouni Laaksonen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ville Vanhala

Suomi on luonnoltaan monipuolinen maa ja maamme 40 kansallispuistoa kattavat miltei koko Suomen luonnon kirjon aina Suomenlahden saaristosta Lapin tuntureille.

Kuhmolainen, retkeilyyn erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija Jouni Laaksonen on kiertänyt kaikki Suomen kansallispuistot ja kirjoittanut retkiltänsä toistakymmentä kirjaa.

”Yleensä paras kansallispuisto on se, mikä sijaitsee lähimpänä, koska sinne on helpoin lähteä vaikka pelkästään päiväretkelle”, Laaksonen toteaa.

Kansallispuistoista löytyy sekä opastettuja reittejä aloittelijoille että rannatonta erämaata kokeneemmille kulkijoille.

”Kansallispuistot ovat kansallisomaisuuttamme, jotka tiedetään ja tunnetaan laajalti myös muualla maailmassa. Meidän on syytä olla kansallispuistoistamme ylpeitä”

Jouni Laaksosen viisi suosikkia kansallispuisto

1 Urho Kekkosen kansallispuisto

Pohjois-Lapissa Savukosken, Sodankylän ja Inarin alueella sijaitseva Urho Kekkosen kansallispuisto on laaja ja monipuolinen kokonaisuus, joka sisältää tuntureita, ikimetsää, aapasuota ja jokilaaksoja.

Urho Kekkosen kansallispuistossa on luonnonnähtävyyksien lisäksi kulttuurihistoriallisia kohteita, monipuolisia vuoden ympäri toimivia palveluja kuten Tankavaaran luontokeskus, Saariselän palvelupiste ja Savukosken opastuskeskus.

Urho kekkosen kansallispuistossa on tiheät reitti-, tupa- ja saunaverkostot, mitkä helpottavat vaelluksia ja takaavat turvallisuustason.

2 Oulangan kansallispuisto

Kuusamossa sijaitseva Oulangan kansallispuistossa on useita reittivaihtoehtoja, joista tunnetuin lienee Karhunkierros.

Oulangan kansallispuistossa voi kulkea Karhunkierroksen. © ARI SANTALA/KUVARYHMÄ/SKOY

Oulanka on monipuolinen jokien ja metsien kansallispuisto, missä pääsee vesiputousten äärelle. Oulanka on tunnettu myös harvinaisesta kasvistostaan. Kansallispuiston alueella kukkivat neidonkenkä, lapinvuokko ja muut harvinaiset kämmekät. Oulangan nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Oulangan kalliokanjoni, Ristikallion kalliomuodostelma ja kuohuvat kosket Taival- ja Kiutaköngäs.

Koloveden kansallispuisto

Koloveden kansallispuisto Saimaalla on melojien ja saimaannorpan paratiisi.

Kolovedellä on mahtavia kalliojyrkänteitä ja Ukon- ja Vierunvuoren kalliomaalaukset kertovat ihmisen ja luonnon vuosituhansia kestäneestä yhteydestä. Maisema Koloveden melontareittien varrelle on vaihteleva ja alueella on moottorivenekielto, mikä takaa luonnon hiljaisuuden ja rauhan.

Kolovuorella järjestetään opastettuja retkiä ja vuokrataan retkeilyvälineitä.  Kolovuoren kansallispuiston alueella on myös merkittyjä patikointireittejä.

4 Lemmenjoen kansallispuisto

Saamenmaan sydämessä sijaitseva Lemmenjoen kansallispuisto on Suomen suurin ja erämaisin kansallispuisto, missä tunturialueita erottaa laajat metsä- ja suoalueet.

Lemmenjoen huikaisevissa jokilaaksossa taas on nähtävissä suomalaisen kullankaivuun historia ja puiston alueella on mahdollista tutustua opastetuilla retkillä entisten pororuhtinaiden saamelaiseen elämäntapaan.

Lapin maisemissa voi hakeutua myös merkittyjen reittien ulkopuolelle aistimaan todellista luonnonrauhaa.

5 Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Kävijämäärältään Suomen suurimmassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa kulkee kerojen ketju, missä tuntureiden huiput nousevat alavista metsämaisemista ja jokilaaksoista. Tunturi-Lapin taival kiemurtelee tuntureita myötäillen eläviin lapinkyliin.

Ruskaretki Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. © Pekka Nieminen/Kuvaryhmä/SKOY

Kansallispuiston pohjoisosassa kulkeva Hetta-Pallas reitti on maamme suosituin vaellusreitti, jossa viivytään usein vuorokausien ajan. Kansallispuiston alueelta löytyy myös rauhallisia osia niitä kaipaaville.

Erikoista Pallas-Ylläksessä on se, että vaellusreitillä pääsee nousemaan lehtometsästä karuille tuntureiden paljakoille.

Lue lisää Suomen kansallispuistoista ja Jouni Laaksosesta Seurasta numero 23/2017.

Lue myös:

Tillikkajärven kansallispuiston ja Metsäkartanon välillä kulkee myyttisten virvatulien polku

 

 

X