Suomen parhaat saunat: Nämä 10 saunaa täytyy jokaisen intohimoisen saunojan testata! Löytyykö lempisaunasi lukijoidemme suosikeista?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jämsän saunakylä esittelee eri maakuntien savusaunaperinteitä © Julie Weien Foroy/ Visit Jyväskylä region
Jämsän saunakylä esittelee eri maakuntien savusaunaperinteitä © Julie Weien Foroy/ Visit Jyväskylä region
Tämä Suomen ihanimpien saunojen lista koottiin Seuran lukijoiden vastauksista ja toimituksen muistoista sekä Koskenniemen lempisaunoista.

Missä lämpenevät Suomen parhaat saunat? Kysyimme lukijoilta heidän saunamieltymyksistään ja lempisaunoistaan. Seuran lukijoista kesällä saunoo vähintään kerran ­viikossa 74,5 prosenttia.

Lukijoista suurin osa, 68,2 prosenttia, saunoo oman kodin tai talo­yhtiön saunassa, ja moni pitää – kuten Saunaseuran toiminnanjohtaja Janne Koskenniemi arvasi – parhaana juuri omaa saunaansa.

Kotisaunojen ohella Suomen parhaat saunat löytyvät täältä:

1. Kotiharjun sauna

Perinteistä yleistä saunaa etsivälle Helsingin Kalliossa sijaitseva Kotiharjun sauna lienee tunnetuin ja turvallisin vaihtoehto. Vuodesta 1928 toiminut sauna tunnetaan leppoisasta tunnelmasta ja kuumista mutta miellyttävistä löylyistä. Kotiharju sopii niin yksinäiseen ­rauhoittumiseen kuin isomman porukan ­tapaamiseenkin.

Harjutorinkatu 1, 00500 Helsinki

2. Jätkäsaaren Uusi sauna

Loppuvuodesta 2018 avattu yleinen sauna ehti ennen koronaa saavuttaa suurta suosiota etenkin hieman nuoremman aikuisen kaupunkilaisväestön keskuudessa. Uusi sauna yhdistelee onnistuneesti uudenaikaisen baarin ja perinteisen korttelisaunan, toki modernein maustein. Drinkkejä voi siemailla niin kylpytakissa kuin saunan jälkeisissä juhlavaatteissakin.

Välimerenkatu 10, 00220 Helsinki

Trendikäs Uusi sauna kutsuu saunaan ja drinkeille Jätkäsaareen. © Jana Slaby

Trendikäs Uusi sauna kutsuu saunaan ja drinkeille Jätkäsaareen. © Jana Slaby

3. Rajaportin sauna

Tampere pitää hallussaan virallista Suomen ­saunapääkaupungin titteliä, eikä suotta. Saunakulttuuri on luonnollinen osa tamperelaisten elämää, ja Pispalan korkealla harjulla sijaitseva Rajaportin julkinen sauna on yksi koko maan legendaarisimmista ja arvostetuimmista saunoista. Vuodesta 1906 toiminut Rajaportti on Suomen vanhin edelleen käytössä oleva sauna.

Pispalan valtatie 9, 33250 Tampere

Lue myös: Tampereen yleiset saunat tarjoavat perinteisiä ja trendikkäitä elämyksiä Suomen saunapääkaupungissa – ”Saunominen ei saa olla suoritus vaan nautinto”

4. Rauhaniemen kansankylpylä

Näsijärven rannassa sijaitseva kansankylpylä on palvellut tamperelaisia saunanystäviä jo vuodesta 1929 saakka. Kylpylän kaksi saunaa ovat yhteiset miehille ja naisille, ja niissä saunotaan uima-asua käyttäen. Saunat ja uimaranta ovat auki ympäri vuoden.

Rauhaniementie 24, 33180 Tampere

Tampereen yleiset saunat tarjoavat jokaiselle jotakin.

Rauhaniemen kansankylpylä on parin kilometrin päässä keskustorilta Lapinniemen kaupunginosassa. © Pekka Numminen

5. Jämsän saunakylä

Saunakylä esittelee Suomen eri maakuntien savusaunaperinteitä, joihin pääsee tutustumaan kuinkas muuten kuin saunomalla. Samalla tontilla on yli kaksikymmentä savusaunaa, joista noin puolet on museokäytössä ja puolet avoinna saunojille. Huolella entisöidyt saunat ovat auki lauantaisin lokakuun alkuun saakka.

Pataniemi 420, 42100 Jämsä

6. Kuopion Saana

Kallaveden äärelle Bellanrannan alueelle rakennettu Saana on kiireettömälle matkailijalle eräs Kuopion mieleenpainuvimmista kohteista. Ulko­uintialtaita, porealtaita, uudenaikaisia, tilavia ja valoisia saunoja. Saunareissuun voi ­yhdistää saman katon alla monipuolisen brunssin tai ­lounaan. Kuopion ydinkeskustasta pääsee ­Saanalle kaupunkibussilla ja -laivalla.

Siikaranta 12, 70620 Kuopio

7. SFC Koivulehto

Koivulehdon karavaanarialue Lappajärven rannassa sijaitsee Alajärven kaupungin alueella. Vuonna 2021 valmistunut hirsinen maisemasauna on kaikkien rauhallisella alueella yöpyvien karavaanarien, telttailijoiden tai mökin vuokranneiden käytettävissä pientä maksua vastaan. Kiukaan liekit näkyvät mukavasti lasiluukun takaa, löylyt ovat pehmeät ja lauteilta avautuu hieno näkymä Lappajärven maisemiin.

Isoniementie 570, 62710 Alajärvi.

8. Teijon kyläsauna

Teijon ruukkialue tulvii historiaa, ja kyläsaunan rakennuksella onkin ikää yli 220 vuotta. Kyläsauna on auki kolme kertaa viikossa. Keskiviikkoisin ja sunnuntaisin on kaikille yhteinen uimapukuvuoro, perjantaisin erikseen vuorot ilman uimapukuja miehille ja naisille. Paikka on alueen avantouimareiden suosiossa, ja uimaan ja saunaan pääsee ympäri vuoden.

Kyläsepänkuja 2, 25570 Salo

9. Kiilopään savusauna

Suomen Ladun ylläpitämä savusauna ja uintipaikka Kiilopurossa on auki yleisölle maanantaista perjantaihin. Moni nauttii ­savusaunan löylyistä pitkän retkeilypäivän jälkeen. Saunaosastot erikseen miehille ja naisille. Ympärivuotinen sauna- ja uintipaikka kerää kävijöitä ympäri maailmaa.

Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä

Kiilopään savusauna houkuttelee kävijöitä kotimaasta ja kauempaa.

Kiilopään savusauna houkuttelee kävijöitä kotimaasta ja kauempaa.

10. Arctic Sauna World

Saunomista tuntureiden kupeessa Jerisjärven äärellä. Saunamaailma sijaitsee hotelli Jeriksen yhteydessä ja sisältää neljä erilaista saunaa. Rauhallinen tunnelma kutsuu puhdistautumaan niin fyysisesti kuin henkisestikin, kenties jopa kokeilemaan omatoimista ­saunameditaatiota. Saunat ovat sekasaunoja, joissa pidetään uimapukuja. Jerisjärveen pääsee pulahtamaan ympäri vuoden.

Jerisjärventie 91, 99300 Muonio

Lue myös: Pohjois-Norjassa suomalaisyrittäjät palvelevat turisteja – Pykeijan Elsa, 78, lämmittää Jäämeren saunaa: ”Täällä olisi vaikka mitä mahdollisuuksia”

Pykeijan Elsa

Pykeijan Elsa, 78, on paikkakunnan tunnetuin asukas. Elsa Haldorsen omistaa yhä Pykeijan merenrantamökit ja Jäämeren saunan. © Juha Kauppinen

Lue myös: Näyttelijä Ria Kataja ryhtyi saunaterapeutiksi: ”Tämä ei ole voimalaji, mutta kyllä tässä yleensä uupuu ensimmäisenä vihtoja”

Näyttelijän ja saunaterapeutin töissä on Ria Katajan mielestä paljon samaa: ”Molemmissa on kysymys ihmisten kohtaamisesta”, hän sanoo. <span class="typography__copyright">© Sini-Marja Niska</span>

Näyttelijän ja saunaterapeutin töissä on Ria Katajan mielestä paljon samaa: ”Molemmissa on kysymys ihmisten kohtaamisesta”, hän sanoo. © Sini-Marja Niska

X