Suomussalmella voi vaeltaa Elias Lönnrotin jalanjäljillä

Jaa kaverilleTilaa Seura
© jouni laaksonen
Vienan reitti oli aikanaan polkujen ja vesiväylien muodostama yhteys sisämaasta Vienanmerelle ja Karjalaan. Nykyisin se on suosittu vaellusreitti.

Suomussalmella sijaitseva Vienan reitti alkaa Vuoksin kylältä ja kulkee 25 kilometrin matkan itärajan yli Kivijärven kylän kautta Vuokkiniemelle.

Ennallistettu polku kiemurtelee vaihtelevassa maastossa. Reitin varrella on jokivarsiniittyjä, vanhoja metsiä, korkeita harjualueita, pienvesistöjä ja luonnontilaisia soita.

Vaellusreitti on merkitty maastoon perinteisillä pilkoilla ja kärjistään veistetyillä puupaaluilla.

Vienan reitti oli aikanaan polkujen ja vesiväylien muodostama yhteys sisämaasta Vienanmerelle ja Karjalaan.

Vienan reittiä on käytetty nykyisen Suomen ja Venäjän Karjalan alueilla vuosisatoja. Vanhimmat merkinnät reitistä löytyvät jo 1500-luvulta, karttoihin se merkittiin 1600-luvulla.

Aikanaan myös Kainuun piirilääkärinä toiminut Elias Lönnrot (1802–1884) asteli Vienan reitin polkuja matkatessaan keräämään runoja karjalaisilta runonlaulajilta Kalevalaa varten. Lönnrotin aikana reitti jatkui aina Oulujärvelle ja Ouluun saakka.

Vienan reitin harjuille on kaivettu poteroita ja muita asemia, sillä alue sijaitsee hyvin lähellä talvisodan kuuluisinta taistelualuetta Raatteen tietä. Jatkosodan aikana Vienan reitin alueella tapahtui monia partisaanihyökkäyksiä.

Metsähallituksen ennallistama reitti on vain yksi vanhoista kulkureiteistä, eikä varsinaista Vienan reittiä voida yksiselitteisesti osoittaa.

Lue myös:

Taas yksi syy matkustaa kotimaassa – Ikivanha Koli on elämysten maisema

Valloita linnavuori – saat samassa paketissa historiaa, komeita maisemia, luonnonrauhaa ja kuntoilua

Suomen kansallispuistot – Retkeilijän suosikit: Lapin lumosta ja Saimaan maininkeihin

X