Sydän jää San Franciscoon

San Francisco on Yhdysvaltain länsirannikon helmi. Se vie sydämen ja hurmaa matkailijan monilla maailmankuuluilla nähtävyyksillään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maailman kuuluisin silta Golden Gate Bridge täytti viime vuonna 75 vuotta.

San Francisco on Yhdysvaltain länsirannikon helmi. Se vie sydämen ja hurmaa matkailijan monilla maailmankuuluilla nähtävyyksillään.
(Päivitetty: )
Teksti:
Eero Nokela

Maailman kuuluisin silta Golden Gate Bridge täytti  viime vuonna 75 vuotta. Se ällistyttää jo pelkkänä näkynä San Franciscoon saapujan, ja se putkahtaa esiin yllättävän monesta kohtaa eri puolilla kaupunkia. Iltavalaistuksessa se hohtaa syvän tummanpunaisena.
Golden Gate -sillan ylittää joka päivä 120 000 ajoneuvoa. Myös kävellenkin lahden ylitys onnistuu, ja polkupyöräilijät ovat tuttu näky sillan länsipuolella. Väitetään, että silta on maailman kuvatuin kohde.
Golden Gatea pitkin voi jatkaa matkaa Kalifornian kuuluille yliopistoille, Berkeleylle ja Oaklandiin, tai Muir Woodsiin. Kun ajaa jonkin matkaa jättiläispuiden metsiköstä eteenpäin, tulee Kalifornian kuuluille viinitiloille, Sonomaan ja Napa Countyyn.
Kaikki sanfranciscolaisille rakas löytyy Golden Gate -puistosta: vapaita ajattelijoita, ilmaista musiikkia, frisbeetä, punapuita ja laatutaidetta. Eikä maksa mitään.
Kaupungin keskustan maamerkkejä ovat Union Square pilvenpiirtäjineen ja suurhotelleineen sekä kaikkialle näkyvä torni, Transamerica-pyramidi.
Nob Hillillä, yhdellä San Franciscon kukkuloista, sijaitsee maailmankuulu Fairmont-hotelli, jonka säilymistä ehjänä viime vuosisadan alun maanjäristyksestä pidetään yhä ihmeenä.
Maailmankuuluja ovat myös San Franciscon kolmea linjaa kolistelevat raitiotievaunut. Maanalaiskaapelivedolla toimivat raitiovaunut ovat peräisin vuodelta 1873, monet vaunuista ovat alkuperäisiä.
Vauhti ei päätä huimaa, mutta viisi dollaria (noin 3,5 e) on pieni maksu unohtumattomasta kokemuksesta. Avonaiseen ratikkaan voi nousta miltä tahansa pysäkiltä.
Raitiovaunut museoitiin jo välillä, mutta kansanliike vaati ne takaisin kaduille vuonna 1979.
San Franciscon sää on harvoin läkähdyttävän kuuma kesälläkään. Talvet ovat leudot, mutta mereltä puhaltava viima tekee ilmasta koleahkon ja aamu-usvat ovat hyvin yleisiä. Kaupunki on ympärivuotinen matkailukohde, ja siellä on helppo kulkea kävellen.
Keskellä San Franciscon lahtea sijaitseva saari ja sen huipulla kohoava Alcatrazin entinen pahamaineinen vankila ovat yksi Yhdysvaltain suosituimmista matkailukohteista.
Alcatrazin tarina alkaa vuodesta 1915, jolloin se nimettiin virallisesti ”Tyynenmeren alueen kurinpidon sotilasvankilaksi”.
Vuonna 1963 liittovaltion yleinen syyttäjä Robert F. Kennedy määräsi Alcatrazin suljettavaksi. Ensimmäinen matkailija vieraili vankilasaarella vuonna 1973.
Alcatrazia pidettiin Yhdysvaltain rangaistuslaitoksista kovimpana, ja sinne passitettiin kaikkein pahamaineisimmat rikolliset. Moni yritti paeta ja joku onnistuikin, mutta kenenkään ei tiedetä selvinneen hengissä mantereelle lahden vuolaiden virtausten vuoksi.
Kiehtovia kertomuksia Alcatrazista elää yhä, ja elokuvateollisuudelle se oli vuosikymmenet erittäin myyvä aihe.
Kävijä voi kiertää jykevän vankilarakennuksen selliosastot kuulokkeet korvilla. Selostaja neuvoo senkin, missä sellissä linnakkeen kuuluisin vanki Al Capone kärsi rangaistustaan, ja kertoo monia muita tarinoita. Rohkeimmat pääsevät kokeilemaan myös pimeän eristyssellin mukavuutta.

Ihmisvilinää

San Franciscossa on maailman suurin Kiinan ulkopuolinen kiinalainen kaupunginosa, 24 korttelin laajuinen Chinatown. Grant Avenuen ja Bush Streetin sisäänkäyntiä kutsutaan Dragon Gateksi, lohikäärmeportiksi. Chinatown rajoittuu Grant Avenuehen, joka on Friscon vanhin katu. Chinatownissa jopa katukyltit ovat kiinaksi.
Eksoottisia kauppoja, ravintoloita, ruokatoreja, temppeleitä ja pieniä museoita piisaa. Täältä voi ostaa ikiaikaisia yrttejä, nauttia aidon dim sum -lounaan ja seurata Fortune cookies -onnenkeksien valmistusta. On kuin olisi oikeasti Kiinassa, koska kadulla liikkuvat ihmisetkin ovat kiinalaisia.
Fisherman’s Wharf ja Pier 39 -laituri kaupungin pohjoisrannalla kuuluvat San Franciscon kävijän must-listalle. Täällä elämä sykkii aamusta yömyöhään.
Markkinapaikkana Fisherman’s Wharf on hurmaava sekoitus mereneläviä tarjoavia ravintoloita, kahviloita, kauppoja ja värikästä paikalliselämää. Kävelymatkan päässä on vahamuseo Ripley’s Believe It or Not!
Alueelle ovat kotiutuneet myös Kalifornian kuulut merileijonat, jotka eivät paljon ihmisistä välitä. Niitä loikoilee laitureilla joskus jopa sadoittain aurinkoa palvomassa.
Joulu–toukokuu ovat valaiden katselun sesonkiaikaa. Oceanic Society järjestää huvivenesatamasta lähteviä valasretkiä. Fisherman’s Wharfilta lähtee useita risteilyjä päivittäin. Niiden kyydissä näkee koko alueen mereltä käsin.

Kulttuuria kävellen

San Francisco tarjoaa paljon kulttuurinnälkäiselle. Aivan kaupungin sydämessä sijaitsee SFMoma, San Franciscon modernin taiteen museo.
Museossa on tämän tästä esillä maailmankuulujen taiteilijoiden töitä vaihtuvina kokoelmina, mutta myös uutta ja kokeellista, kuva- ja kuvanveistotaidetta. Valokuvakokoelmaa pidetään yhtenä maailman parhaimmista.
Museosta vinosti luoteeseen sijaitsee alue nimeltä Yerba Buena Gardens. Siellä sijaitsevat mielenkiintoiset galleriat Catharine Clark Gallery, valtaisa juutalaisen taiteen museo Contemporary Jewish Museum, viime syksynä avattu Varnish Fine Art ja Modernism.

San Francisco tarjoaa paljon nähtävää.

San Francisco tarjoaa paljon nähtävää.

San Francisco Operassa esitetään maailmankuuluja klassikkoja; kaupungin sinfoniaorkesteri juhli juuri sadannetta kauttaan.
Kun taide alkaa tulla korvista, suosittelen pistäytymistä Press Clubilla. Sillä ei ole mitään tekemistä lehtimiesklubin kanssa, mutta kylläkin viinin.
Baari jatkuu silmänkantamattomiin, tiskejä on useita, sohvaryhmät suorastaan houkuttavat kävijää töitten jälkeen ja henkilökunta tuntee sorttimentit. Baarimikko latoo eteen lasin poikineen, ja sitten vain maistelemaan.

Tämä juttu on julkaistu Seurassa nro 10/2012.

X