Taas yksi syy matkustaa kotimaassa - Ikivanha Koli on elämysten maisema

Kolin upea luonto on täynnä nähtävää ja koettavaa. Ainutlaatuisissa vaaramaisemissa voi sekä seikkailla että rentoutua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ukko-Kolin huipulta pääsee ihailemaan Pieliselle avautuvaa kansallismaisemaa.

Kolin upea luonto on täynnä nähtävää ja koettavaa. Ainutlaatuisissa vaaramaisemissa voi sekä seikkailla että rentoutua.
(Päivitetty: )
Teksti: Sanna Roukala

Aki Roukala Tarhapuron putous ihastuttaa korkeudellaan.

Kolin kansallispuisto houkutteli viime vuonna yli 180 000 kävijää. Ikivanhat vaarat ja avarat näkymät viehättävät edelleen matkailijoita, sillä Kolin luontoa markkinoitiin turisteille jo yli sata vuotta sitten.

Kolin kauneudesta vaikuttuivat aikoinaan myös monet tunnetut taiteilijat, joiden teosten kautta kansallispuisto jäi pysyvästi suomalaisten mieliin. Kolilla vierailivat 1800- ja 1900-luvun taitteessa muun muassa Jean Sibelius, Juhani Aho, I.K. Inha ja Eero Järnefelt.

Patikoimisen ohella Kolin vaikuttavaan luontoon voi tutustua esimerkiksi ratsastamalla, melomalla tai lammaspaimenena.

Lepoa ja rentoutusta hakeva löytää Kolilta elämyksiä aina saunajoogasta maisemaristeilyyn Pielisellä.

Kokeile ratsastusta

Kolilla ensikertalaisenkin on mahdollista nousta hevosen selkään. Matkailutila Paimentupa järjestää yhdestä kolmeen tuntiin kestäviä ratsastusretkiä islanninhevosilla.

Vakaiden ja luotettavien islanninhevosten kyydissä mennään oppaan johdolla. Ratsastusreitti kulkee kapeilla metsäpoluilla, järven rannalla sekä avarilla näköalapaikoilla kansallismaisemassa. Tasaisilla osuuksilla ratsastaja pääsee nauttimaan islanninhevosille tyypillisestä nelitahtisesta juoksusta töltistä.

Rauhallisempaa menoa kaipaava voi astua kesäaikaan kantosiipialus Suviexpressenin kyytiin maisemaristeilylle. Kolin ja Lieksan väliä puolestaan liikennöi Suomen ainoa sisävesien autolautta MF Pielinen. Puolitoistatuntia kestävän lauttamatkan aikana voi nähdä Pohjois-Karjalan vaarat.

Patikoitsijoille Koli on erinomainen kohde. Merkittyjä polkuja on kansallispuistossa yhteensä noin 80 kilometriä. Huippujen kierros on lyhyt, vain puolentoistakilometrin pituinen.

Se johdattaa kulkijan tunnetuimmille näköalapaikoille Ukko-Kolin, Paha-Kolin ja Akka-Kolin huipuille. Patikoitsijan kannattaa suunnata myös Räsävaaran laelle. Sen näköalatornista aukeaa henkeäsalpaava maisema ympäröivään luontoon.

Seikkaile luolissa

Räsävaaran näköalatornista on näkymät kaikkiin ilmansuuntiin.

Kolilla on useita luolia, joista 34 metriä pitkä Pirunkirkko on yksi tunnetuimmista. Pirunkirkkoon pääsee tutustumaan omatoimisesti. Siellä on aikoinaan vieraillut myös Eero Järnefelt, jonka luolaston seinämään kirjoittama runo erottuu yhä haaleina kirjaimina.

Jännitystä hakeva voi osallistua lohkareluolaseikkailuun. Luolaseikkailuita vetävän Koli Activen Mika Okkosen mukaan luolastossa liikutaan ryömimällä ja konttaamalla. Ahtaassa ja pimeässä 127 metriä pitkässä luolastossa käytetään varusteina kypärää, otsalamppua sekä polvisuojia.

Seikkailunhaluiset voivat tutustua kansallismaisemaan myös vuokraamalla kanootin tai kajakin. Omatoimisiin retkiin on saatavissa karttoja.

Kolilla järjestetään lisäksi ohjattuja melontaretkiä. Kolmen kilometrin päässä Kolilta sijaitsevat Pielisen hiekkasaaret, jotka ovat kiinnostava melontakohde. Hiekkasaaret ovat pitkä saarijono, jonka kapein kohta on vain muutaman metrin leveä.

Hiekkasaaren rannoilta avautuu vaikuttava näkymä jylhiin maisemiin sekä aavalle järvenselälle.

Rentoudu turvesaunassa

Kolin Ryynäsen juomalistalla on kattava valikoima pienpanimo-oluita.

Saunasta pitävä löytää Kolilta useita vaihtoehtoja. Perinteisen savusaunan lisäksi Kolilla voi kokeilla rentouttavaa ja puhdistavaa turvesaunaa. Iholle levitetään suomalaista turvetta, ja sen annetaan vaikuttaa löylyn lämmössä.

Luonnonpuiston keskellä, Ukko-Kolin huipulla, sijaitsee maisemakylpylä Koli Relax Spa. Sen ulkopaljuista voi ihailla klassikkomaisemaa. Kauniiden maisemien lisäksi kylpylän erikoisuutena on hemmottelutuotekiulu, joka annetaan sisääntullessa. Tuotteilla voi hoitaa itseään allasalueella ja kylpylän kolmessa saunassa.

Kansallismaiseman tunnelmaan voi virittäytyä altaassa, jossa veden alla soi Sibeliuksen musiikki.

Rentouttavaa saunajoogaa pääsee kokeilemaan Kolin Keitaan kulttuurihistoriallisessa Mattilan tilan miljöössä. Puusaunan lempeässä lämmössä tehtävät joogaliikkeet ja elävän tulen ääni rauhoittavat kiireisen mielen. Joogahetken kruunaa tilan emännän valmistama yrttijalkakylpy.

Saunajoogassa tehdään rauhallisia venytyksiä.

Kolin Keitaassa on myös mahdollista yöpyä tai viettää lammaspaimenlomaa. Lammaspaimenen päivittäisiin työtehtäviin kuuluu muun muassa lampaiden ruokkiminen, veden vaihtaminen ja laskeminen. Hoidettavia ja rapsutettavia lampaita on tilalla yhteensä viisitoista.

Kolilla yöpyvällä on valinnanvaraa aittamajoituksesta majataloihin ja vuokramökeistä hotellihuoneisiin. Hotellissa yöpyvä saa halutessaan maisemahuoneen. Aitassa majoittuva pääsee puolestaan kokemaan entisajan tunnelmaa ja voi nukahtaa ulkoa kantautuvaan linnunlauluun.

Keskellä kylää sijaitsevan Kolin Ryynäsen erikoisuutena on ympärivuotinen luhtiaittamajoitus. Siellä voi kokea myös ruokaelämyksiä, sillä sen ravintola tunnetaan herkullisesta lähiruokamenustaan.

Lue myös:

Lähimatkailu on halpaa

Kansallispuistojen tuntija Jouni Laaksonen: ”Luonto tarjoaa mahtavia elämyksiä”

Suomen kansallispuistot – Retkeilijän suosikit

Näin sinne mennään

  • Parhaiten Kolille pääsee omalla autolla. Helsingistä ajomatka Kolille on noin kuusi tuntia.

  • Lähin juna- ja lentoasema sijaitsee Joensuussa, josta pääsee kimppataksilla Kolille noin tunnissa. Kimppataksin tilaus suositellaan tehtäväksi saapumista edeltävänä päivänä.

X