Historiallisessa italialaiskaupungissa valmistaudutaan Euroviisuihin – Listasimme Torinon nähtävyydet

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Torinon nähtävyydet kuten Mole Antonelliana kiinnostavat.
Kaupungin siluettia hallitseva Mole Antonelliana on Torinon kuuluisin rakennus. Sen kuva on Italian kahden sentin kolikossa. © Pekka Numminen
Fiat, Juventus ja käärinliina. Niistä Torino on tunnettu. Kevään 2022 Euroviisujen isäntäkaupungissa on myös paljon historiaa, hienoja museoita ja erinomaista Piemonten ruokaa.

Missä ovat Alpit? Torinossa järjestettiin talviolympialaiset vuonna 2006, mutta vuoria ei näy missään. Kun kapuan keskustan vieressä olevalle kukkulalle Monte dei Cappuccinille, talvikisojen arvoitus selviää.

Kaupungin reunamia juoksevan Po-joen rannalta nousevalta kukkulalta on hieno näkymä Torinon ylle. Taustalla näkyvät, toden totta, lumihuippuiset vuoret. Edessä kattojen yläpuolelle kohoaa Mole Antonelliana, yksi Italian kuuluisimmista rakennuksista ja Torinon symboli.

Kun Italia yhdistyi 1861, Torinosta tuli maan ensimmäinen pääkaupunki, tosin vain neljäksi vuodeksi. Torinon mittava juutalaisyhteisö päätti, että sinne pitää saada pääkaupungin arvoinen synagoga.

Työhön palkattiin arkkitehti Alessandro Antonelli. Hän lupasi rakentaa synagogan 280 000 liiralla. Rakennukseen piti tulla reilun sadan metrin korkuinen torni. Antonelli innostui ja lisäsi tornin korkeutta 167,5 metriin.

Vuonna 1876 juutalaisyhteisö oli käyttänyt rakennukseen jo 700 000 liiraa, eikä se ollut lähelläkään valmistumista. Tilaajat luopuivat hankkeesta, mutta Torinon asukkaat vaativat, että komea rakennus tehdään loppuun.

Se valmistui vuonna 1889, vuosi Antonellin kuoleman jälkeen. Päivääkään se ei ole palvellut synagogana. Erilaisten vaiheiden jälkeen Molessa on nyt hieno elokuvamuseo.

Po-joen rannalla sijaitseva Torino on Italian neljänneksi suurin kaupunki ja vilkas Piemonten maakunnan keskus. © iStock

Po-joen rannalla sijaitseva Torino on Italian neljänneksi suurin kaupunki ja vilkas Piemonten maakunnan keskus. © iStock

Muotia ja autoja

1900-luvulla Torinosta tuli ­kukoistava teollisuuskaupunki. Se oli paitsi Italian auto­teollisuuden myös muodin keskus.

”Vielä 1960-luvulla italialainen muotiala oli keskittynyt Torinoon, ei Milanoon. ­Torinolaiset ovat edelleen hyvin tyylitietoisia”, kertoo torinolainen Enzo Cugusi.

1980-luvulla tehtaita siirrettiin halvempiin maihin ja Torino alkoi kurjistua.

1990-luvun loppupuolella­ kaupungin kehitys saatiin­ käännetyksi. Vanhoja teollisuusrakennuksia alettiin muuttaa uuteen käyttöön.

Vuoden 2006 olympialaiset olivat Cugusin mukaan tärkeät­ Torinolle. Ne antoivat lisää pontta kaupungin kohentamiselle. Torinolaiset osoittivat pystyvänsä isännöimään isoja tapahtumia.

”Nyt odotamme innolla ­Euroviisu-vieraita kaupunkiimme”, sanoo vuosikymmenen Torinon kaupunginvaltuustossakin istunut Cugusi.

Euroviisut järjestetään ­Torinon Pala Olimpico –areenalla toukokuussa. Finaali on 14.5.

Alpeista on Torinolle myös harmia, ne tuovat sinne sateita. Niinpä kaupungissa on yhteensä noin 18 kilomeriä sisäänvedettyjä jalkakäytäviä, joita pitkin voi kävellä sateelta suojassa. © Pekka Numminen

Alpeista on Torinolle myös harmia, ne tuovat sinne sateita. Niinpä kaupungissa on yhteensä noin 18 kilomeriä sisäänvedettyjä jalkakäytäviä, joita pitkin voi kävellä sateelta suojassa. © Pekka Numminen

Suklaata ja kahvia

Yksi Torinon maamerkki on Caffè al Bicerin. 1763 perustetun kahvilan ja koko Torinon nimikkojuoma on Bicerin, jossa on espressokahvia, tummaa suklaata ja kermavaahtoa.

Biceriniä ovat kahvilassa nautiskelleet muun muassa ­filosofi Friedrich Nietzsche, säveltäjä Giacomo Puccini ja kirjailija Alexander Dumas.

Kaupungin vanhin ravintola Del Cambio on Cugusin mukaan myös ehdoton nähtävyys.

”Jos rahat eivät riitä siellä syömiseen, ravintolaa voi hyvin ihailla myös ulkoa”, Enzo Cugasi sanoo.

Piemonten vastine trattorialle tai osterialle on le piole. Näitä pieniä edullisia ruokapaikkoja on paljon vanhassa keskustassa, esimerkiksi San Salvadorin kaupunginosassa.

”Ruokakulttuurimme perustuu ensisijassa omaan Piemonten maakunnan perintöön, mutta vaikutteita on Ranskasta, Sveitsistä ja nykyisin myös Välimeren sekä etnisistä keittiöis­tä.”

Torinon nimikkojuoma on Bicerin, jossa on espressokahvia, tummaa suklaata ja kermavaahtoa. © Pekka Numminen

Torinon nimikkojuoma on Bicerin, jossa on espressokahvia, tummaa suklaata ja kermavaahtoa. © Pekka Numminen

Eataly on italialaisen ruoan pyhättö

Yksi uusiokäyttöön otettu ­teollisuusrakennus on vanha vermuttitehdas kaupungin etelälaidalla. Siinä avattiin vuonna 2007 ensimmäinen Eataly, italialaisen ruoan pyhättö. Eatalyssä myydään erityisesti­ pienten tuottajien herkkuja. Välikäsiä on mahdollisimman vähän ja hinnat kohtuullisia.

Eatalyssä on myös pieniä ravintoloita ja siellä järjestetään kokkailukursseja ja maisteluita.

Torinon Eataly osoittautui­ menestykseksi ja nykyisin liikkeitä on 40 ympäri maailmaa, Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Japanissa, Etelä-Koreassa, eri puolilla Eurooppaa. Meitä­ lähin Eataly on Tukholmassa. Suomeen tuotteita voi tilata Eatalyn nettikaupasta.

Torino-makaroni tulee Italiassa tuoreversiona. © Pekka Numminen

Torino-makaroni tulee Italiassa tuoreversiona. © Pekka Numminen

Eataly-kauppahallista voi ostaa lähialueiden pientuottajien juustoja. © Pekka Numminen

Eataly-kauppahallista voi ostaa lähialueiden pientuottajien juustoja. © Pekka Numminen

Lingotto oli suurin autotehdas – Nyt autorata on Euroopan suurin kattopuutarha

Eatalyn vieressä on mahtipontinen Fiatin entinen autotehdas, Lingotto. Viisikerroksinen Lingotto oli valmistuessaan vuonna 1923 maailman suurin autotehdas. Siellä työskenteli 12 500 ihmistä kolmessa vuorossa.

Raaka-aineet tulivat tehtaaseen katutasolta. Tuotannon edetessä auto siirtyi ylempiin kerroksiin. Lopulta valmis auto testattiin rakennuksen katolla koeradalla.

Lingotto suljettiin vuonna 1982. Viimeinen tehtaalta lähtenyt auto oli Lancia Delta.

Tehdas on restauroitu maineikkaan italialaisen arkki­tehdin Renzo Pianon suunnitelmien mukaan ja nyt siellä­ on konsertti- ja konferenssi­saleja, ostoskeskus, hotelleja, taidemuseoita.

Autorata muutettiin viime vuoden syksyllä Euroopan suurimmaksi kattopuutarhaksi.

Entisen Fiatin tehtaan testiradalla on nykyisin Euroopan suurin kattopuutarha. Katolla on myös galleria, jossa voi ihailla Fiatin omistajasuvun taidekokoelmia. © Pekka Numminen 

Entisen Fiatin tehtaan testiradalla on nykyisin Euroopan suurin kattopuutarha. Katolla on myös galleria, jossa voi ihailla Fiatin omistajasuvun taidekokoelmia. © Pekka Numminen 

Kuuluisa Torinon käärinliina – Aito vai keskiaikainen väärennös?

Yksi kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä on kiistelty Torinon käärinliina, jota säilytetään kaupungin kate­draalissa. Pellavakankaassa on väitetty näkyvän ristiinnaulitun Jeesuksen hahmo, joka on jollain tuntemattomalla tavalla piirtynyt kankaaseen.

Nykykäsityksen mukaan kyseessä on keskiaikainen väärennös.

Varsinaista liinaa pääsee näkemään vain harvoin. Edellisen kerran paavi määräsi sen näytteille vuonna 2015, jolloin yli miljoona turistia kävi sitä katsomassa.

Toisenlaiseen yleisöön saattaa vedota italialaisen jalka­pallon kaikkien aikojen menestynein seura Juventus. Sillä on Italiassa 12 miljoonaa kannattajaa ja maailmanlaajuisesti yli 170 miljoonaa kannattajaa.

Vaikka ei olisi jalkapallosta­ kiinnostunut, seuran stadionin yhteydessä toimiva ­museo kertoo kiinnostavan ­tarinan siitä, miten opiskelija­poikien vuonna 1897 perustamasta joukkueesta on tullut yksi maailman tunnetuimmista ­urheiluseuroista.

Lue myös: Amalfin rannikko lumoaa Italiassa – Supertähtien lomakohteessa voi lomailla myös tavallisen turistin budjetilla

X