Travemünde – Aktiivilomailija Pohjois-Saksassa

Jaa artikkeli
Lyypekin satamassa näkyy kaupungin historiallisuus. Kuva: Torsten Kruger/Lubeck und Travemunde Marketing
Travemündessä Pohjois-Saksassa matkailijaa kiehtovat meren ranta, reippailu, kylpylät ja historiallinen Lyypekki.

Lähdin Pohjois-Saksan satamakaupunkiin Travemündeen rentoutumaan. Hiukan yli vuorokauden autolauttamatka Helsingistä eteni verkkaisesti. Laivan poreammeellinen sauna, pieni tax free -kauppa ja ravintola on pian nähty.

Hyvällä ilmalla voi ottaa aurinkoa kannella ja ihailla merimaisemaa, mutta nyt tuulee.

Travemunden 31 metriä korkea majakka on nykyisin museoitu. Kuva: Uwe Freitag/Lubeck und Travemunde Marketing

Travemunden 31 metriä korkea majakka on nykyisin museoitu. Kuva: Uwe Freitag/Lubeck und Travemunde Marketing

Perillä selviää, että Travemündessa on hyvät kävely- ja pyöräilytiet. Ilahdun siitä, että kevyen liikenteen reittejä löytyy myös meren rannalta hotellien vierestä ja reittikarttoja on hyvin saatavilla.

Kävelen Travemündessä noin 20 kilometrin lenkin merenrantaa pitkin, sillä rantaa seuraamalla ei voi kovin helposti eksyä.
Reitillä oli runsaasti hyviä kahviloita, kalaravintoloita ja viihtyisiä pikkuputiikkeja. Myös maksuttomia ja hyväkuntoisia vessoja on parin kilometrin välein.

Välillä polku nousee lautaportaita pitkin ja jatkuu pitkospuin, ettei vaeltaja uppoaisi pehmeään hiekkaan.

Hiki valuu selkää pitkin noroina, sillä Travemünde on helteinen aurinkorantakohde pitkän kesänsä aikana.

Meren rannalla on runsaasti pysähdyspaikkoja, joten reittiä ei tarvitse välttämättä ottaa pelkän liikunnan kannalta. Pysähdyspaikoilla nautin merinäkymistä, vaaleasta hiekasta ja dyyneistä.

Vaeltajana joudun kiertämään yleiset uimarannat, sillä niiden kautta kulkeminen on maksullista. Rantamaksu johtuu siitä, että rantoja siivotaan usein.

Paikalliset viettävät aikaansa rannat täyttävissä saksalaisissa erikoisuuksissa: vuokrattavissa rantakorituoleissa. Ne ovat katettuja, kangaspäällysteisiä, jykeviä tuoleja, jossa auringonpalvojat istuvat merituulelta suojassa tuntikausia.

Rentouttavat terveyskylpylät

Travemündestä on muodostunut perinteinen kylpyläkaupunki, sillä meri on lähellä, ilma on raikasta ja kylpyhoitojen raaka-aineet – muta, levä, merisuola ja valkoliitu – tulevat läheltä. Helpoiten kylpylöitä löytää rantahotelleista.

Täällä on erikoistuttu suolahoitoihin. Niiden väitetään lievittävän iho- ja hengityssairauksia sekä liikuntavaikeuksia.

Allasvalikoima on runsas ja jatkuu ulkoaltaina. Ainakin merivesialtaat kannattelevat painoani mukavasti ja hierovat vesivirrat lepuuttavat lenkkeilystä kipeytyneitä lihaksiani. Merivesialtaassa kuuluu veden alta rentouttavaa musiikkia.

Uimisen lomassa piipahdan allasbaarissa, jossa naisten oluen sekaan sekoitetaan kokista!

Saksassa tavallinen sauna tarkoittaa sekasaunaa, jossa ollaan alasti. Näin toimitaan jopa kylpylähotelleissa, joissa on turisteja.
Kylpijät kulkevat saunaan pyyhkeeseen kietoutuneena ja poistuvat saunasta pyyhe ympärillään. Lauteilla pyyhe otetaan pois päältä.

Myös avoimissa suihkutiloissa käydään alasti.

Saunaosaston valikoimaan kuuluu useita saunoja: höyrysauna, tavallista saunaa matalalämpöisempi biosauna ja tavallisen saunan ja höyrysaunan yhdistelmä eli sanarium.

Kylpylässä saunomisen välissä kuuluu sivellä ihoonsa jäähilettä tai lunta kaukaloista, jotta jaksaa jatkaa saunasta toiseen. Juomavettä saa lähteestä ja lepohuoneessa voi rentoutua musiikkia kuunnellen.

Saunareissun päätteeksi vedän katosta roikkuvasta narusta saadakseni saavillisen kylmää vettä päälleni.

Lihakset ovat notkistuneet kummasti.

Tunnelmallinen Lyypekki

Travemünde sijaitsee lähellä historiallista Lyypekkiä, jonne on helppo tehdä päivämatka.

Lyypekissä hurmaannun sen kauniista arkkitehtuurista. Vanha hansakaupunki näkyy edelleen toisiinsa kiinni kasvaneissa rakennuksissa ja kaupungin jylhissä porteissa.

Maistelen kahvilassa taivaallisia marsipaanileivonnaisia, jotka ovat kaupungin ylpeys. Näitä on pakko ostaa kotiin tuomisiksikin.
Marsipaanista on rakennettu kahviloiden ikkunoihin todella taitavia rakennelmia – jopa kaupungin katukuva.

Myöskään ravintola-annokset eivät tuota pettymystä.

Matkan kruunaa opastettu kävelykierros romanttisilla pikkukujilla.

Kierroksella pääsen ihastelemaan myös tavallisten ihmisten tunnelmallisia sisäpihoja, jotka ovat täällä julkisia paikkoja. Sisäpihoilla on toinen toistaan sirompia ruokaryhmiä, pidempiä ruusuköynnöksiä ja värikkäämpiä kukka-asetelmia.

Tänne heijastuu koko Lyypekin korusieluinen olemus!

X