Trieste - Adrianmeren kainalossa

Trieste on viehättävä satamakaupunki Pohjois-Italiassa. Siellä nautiskellaan menneisyyden tunnelmasta, Adrianmeren herkuista ja monipuolisista urheilumahdollisuuksista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Merelle suuntaava aukio Piazza Unitá d'Italia on Triesten sydän. Kuva: Gabriele Crozzoli/ Tourismo FVG

Trieste on viehättävä satamakaupunki Pohjois-Italiassa. Siellä nautiskellaan menneisyyden tunnelmasta, Adrianmeren herkuista ja monipuolisista urheilumahdollisuuksista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virpi Valtonen

Trieste sijaitsee tarkasti ottaen Friuli-Venezia Giulian maakunnassa Koillis-Italiassa. Triesteläiset ovat eläväisiä, temperamenttisia, meneviä ja ystävällisiä. Sanotaan, että Italian kauneimmat naiset tulevat Triestestä. He näyttävät upeilta olipa ikää kaksi- tai kahdeksankymmentä vuotta. Pilkettä on silmässä kaikilla.

Trieste – meren herkkuja, polentaa, gulassia ja kuplivaa proseccinoa

Trieste kuului aikoinaan Itavalta-Unkariin ja paikallisessa ruokaperinteessä näkyvät yhä itävaltalainen ja slaavilainen ruokakulttuuri. Viileällä ilmalla pavuista, perunasta ja valkokaalista tehty jota-keitto, gulassi tai struudelit maistuvat niin paikallisille kuin turisteillekin. Tyypillistä triesteläistä ruokaa ovat myös luolassa kypsytetty jamar-juusto ja suolattu turska.

Noin 200 000 asukkaan Trieste on uskontojen, kulttuurien ja arkkitehtuurin sekoitus. Kuva: Marco Milani/Tourismo FVG

Noin 200 000 asukkaan Trieste on uskontojen, kulttuurien ja arkkitehtuurin sekoitus. Kuva: Marco Milani/Tourismo FVG

Cin! Cin cin! Salute! Lounas aloitetaan lasillisella kuplivaa proseccinoa. Adrianmeren rannalla meren antimet korostuvat ravintoloiden tarjonnassa. Antipasto eli alkupalalautasella on kahta sorttia rapuja, kolmea erilaista simpukkaa ja basilikatomaatteja.

Seuraavaksi maistetaan maakunnan perusruokaa, valkoisesta maissista valmistettua polentaa, jota tarjoillaan lisäkkeenä olipa pääruokana kalaa tai lihaa. Tällä kertaa pääruokana on mustekalaa.

Tarjoilija tuo suoraan kasvojeni viereen näytille komean punaisen ravun, joka kuulemma tulee täytteeksi seuraavaan ruokalajiimme, käsintehtyihin gnoccheihin.

Ruoka on yksinkertaista, mutta todella maukasta. Mausteilla ei leikitä liikaa. Raaka-aineiden ollessa priimaa niiden annetaan kertoa oma tarinansa ilman turhaa pelaamista.

Ruoan seurana nautitaan Friuli-Venezia Giulian alueella viljeltyä hyvää valkoviiniä, vaikkapa friulanoa. Seutua pidetään Italian viinilaboratoriona, ja loistavia viinejä kannattaa pakata matkalaukkuun kotiin viemiseksikin.

Pikkuhiljaa alkaa tuntua siltä ettei vatsassa ole enää tilaa, mutta ei kai tiramisusta voi kieltäytyä? Ennen kuin saan jumalaisen herkun eteeni, minulle kerrotaan tarina, jonka mukaan tiramisun keksi trevisolainen ilotalon emäntä. Hän tarjosi sitä talonsa asiakkaille, kun heidät piti saada lähtemään virkeinä kotiin vaimojensa luo.

Lounas venähtää helposti parituntiseksi. Ei ole kiire mihinkään. Iltapäivällä ehtii vielä shoppailemaan – ja tietenkin happy hour -drinkille. Trendikkäitä drinkkejä ovat tällä hetkellä mojitot ja caipirinhat, negronit tai kirkkaan oranssinvärinen ja pehmeän katkeroinen Spritz Aperol, joka on sekoitus proseccoa, aperolia ja soodaa appelsiinisiivulla koristeltuna.

Italialaiset rakastavat myös kahvia. Erilaisia kahveja on sen seitsemää sorttia. Onneksi kahvilanpitäjät lukevat asiakkaitaan hyvin. Vaikkei yhteistä kieltä olisikaan he ymmärtävät useimmiten minkälaisen kahvin turisti haluaa.

Trieste tarjoaa monipuolisia liikuntamahdollisuuksia – Maalla, merellä ja ilmassa

Kun on pari päivää syönyt paikallisten tavoin useamman kuin yhden ruokalajin sekä lounaalla että päivällisellä, ei voi olla ihmettelemättä, kuinka ihmeessä triesteläiset pysyvät niin hoikkina.

Triesteläiset pitävät itseään aktiivisempina kuin keskivertoitalialaiset, ja kaupunki tarjoaakin erinomaiset liikuntamahdollisuudet. Kun alapuolella kimmeltää Adrianmeri ja vieressä kohoavat vuoret, voi valita, haluaako urheilla maalla, merellä vai ilmassa.

Vuoristo sopii patikointiin, olitpa karaistuneempi himovaeltaja tai rento reppureissaaja. Pyöräily on lähes Italian kansallislaji ja kiemuraiset maastopyöräreitit houkuttelevat vauhdin ystävät maastoon. Jylhät maisemat eivät jätä ketään kylmäksi.

Myös purjehtijoille Friuli-Venezia Giulian alue on ihanteellinen, sillä alueella sijaitsee 23 satamaa. Golfaajat voivat pakata mailansa luksusveneeseen ja siirtyä rantaviivaa pitkin kentältä toiselle. 18 reiän golfkenttiä on Friuli-Venezia Giulian alueella seitsemän.

Kun kurkkaan aamulla herättyäni hotellihuoneeni ikkunasta ulos, näen aamuvirkun sauvakävelijän astelevan reippaasti rantabulevardia pitkin. Täälläkin siis tunnetaan pohjoinen lajimme.

Kesällä kaikki Triesteen vievän rantatien pienet poukamat täyttyvät auringonpalvojista. Arempien auringonottajien kannattaa valita keskustan lähellä sijaitseva Pedocinin ranta. Itävalta-Unkarin ajalta olevalla rannalla miehet ja naiset erotetaan toisistaan seinällä.

Linnasta linnaan

Miramaren linnassa kahdeksan kilometriä Triesten kaupungin ulkopuolella on vieraillut yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Nimensä elegantti linna on saanut siitä, että se heijastuu sinisestä merestä kauniina peilikuvana.

Satumaisen linnan rakennutti Itävallan Habsburgin hallitsijasuvun herttua Ferdinand Maximilian, ja se valmistui vuonna 1860. Herttua asui linnassa belgialaisen vaimonsa prinsessa Charlotten kanssa. Heidän vieraanaan valkoisessa rakennuksessa viihtyi myös Itävallan keisarinna Sissi, jonka melankolista mielialaa matkustelu nosti. Sissi viihtyi varmasti myös linnaa ympäröivässä upeassa puutarhassa. Puutarhan jokaisen kasvin ja puun herttua Maximilian itse valitsi.

Keisarinna Sissin tiedetään vierailleen myös toisessa lähellä sijaitsevassa linnassa Duinossa. Linna innoitti kirjailijoita ja runoilijoita, ja Sissin lisäksi siellä on käynyt muitakin nimekkäitä vieraita kuten Johann Strauss, Franz Liszt ja Mark Twain.
Duinon puutarhaan istutetaan vuosittain yli 21 000 kukkasta, joten myös siellä käynti kannattaa.

Tämä juttu on julkaistu Seurassa nro 20/2013.

X