Häät hiekkarannalla tai uusi koti seniorivuosiksi? – Antaudu Aruballe

Jaa artikkeli
Oranjestadin pääkatua halkovat raitiovaunuraiteet. Shoppailijaa ilahduttavat rantamuotia myyvät putiikit. © Aruban matkailutoimisto
Turkoosina kimmeltävä meri ja kidesokerimainen hiekka tekevät Arubasta täydellisen paikan rentoutumislomaan.

Rakkautta rantahietikolla

Häät hiekkarannalla tai uusi koti seniorivuosiksi? Aruballe tullaan poikkeuksetta kokemaan elämän parhaita hetkiä.

Saari tarjoaakin luotettavan sijainnin elämän tähtihetkiin, sillä lämpötila huitelee liki ympäri vuoden noin 30 asteessa eikä taivaalla juuri näy pilviä. Edes hurrikaanit eivät moukaroi lähellä Kolumbian rannikkoa sijaitsevaa saarta samaan malliin kuin pohjoisempana sijaitsevia saaria.

Jos et aiemmin ole vieraillut Karibialla, Aruba on mainio paikka aloittaa tutustuminen alueeseen. Alankomaiden autonomisena osana saari tarjoaa toimivan infrastruktuurin. Tiet ovat hyviä, palvelut oivallisia ja englannilla pärjää aina, vaikka monet asukkaista puhuvatkin sen ohella myös hollantia, espanjaa ja paikalliskieli papiamentoa.

Köyhyys ja sosiaaliset erot eivät täällä näyttäydy Haitin tai Jamaikan tapaan, sillä yhteiskunnan turvaverkko on säädetty samalle tasolle emämaa Alankomaiden kanssa. Tämä lisää turvallisuutta ja niinpä Aruballa rikoksen uhriksi päätyminen onkin sangen epätodennäköistä.

Turisteista suuri osa tulee Yhdysvalloista. Etenkin nuoret amerikkalaisturistit suosivat rantahäitä tai tulevat viettämään saarelle kuherruskuukauttaan. Myöhemmällä iällä tänne tullaan juhlimaan hää- ja muita merkkipäiviä.

Amerikkalaisten lisäksi Aruballa näkyy paljon myös hollantilaisturisteja. Moni puukenkämaan kansalainen hankkii Aruban leudosta ilmastosta itselleen eläkevuosiksi kakkosasunnon.

Kilpikonnasafari laivahylyllä

Amerikkalaisturistien runsaan määrän vuoksi hotellit on räätälöity heidän maun mukaan. Siksi huoneet ovat usein tavallista tilavampia. Tarjolla on perinteisten hotellihuoneiden ohella myös bungaloweja. Sydänkoriste ovessa paljastaa, että huoneistossa majailee vasta-avioitunut pari.

Useimmat lomahotellit sijaitsevat valkoisena hohtavan hiekkarannan äärellä. Palm Beach on suosituista rannoista vilkkaampi ja sen tuntumasta löytyy myös rykelmä sekä ravintoloita että baareja. Jos tähtäimessäsi on stressin nollaaminen, valitse hotelli Eagle Beachin tuntumasta. Se on tunnelmaltaan hiljaisempi, joten löydät sieltä todennäköisemmin mahdollisuuden kävelyretkeen liki autiolla hiekkarannalla.

Moni kuluttaa koko lomansa rantatuolissa lojuen, trooppisia drinkkejä tilaillen ja välillä veteen polskahtaen. Aktiivista lomaa hamuavankaan ei kuitenkaan tarvitse pettyä. Aruban kristallinkirkkaat vedet tarjoavat nimittäin loistomahdollisuudet sukeltamiseen ja snorklailuun.

Yksi saaren kiintoisimmista kokemuksista on ohjattu snorklaus- tai sukellusretki Antilla-laivahylylle. Toisen maailmansodan aikana uponnut saksalaislaiva on säilynyt veden alla ehjänä, vaikka korallit ovatkin vallanneet sen kannen. Myös kilpikonnat viihtyvät hylyn suojissa, joten onnekas voi päästä näkemään myös niitä.

Kilpikonnia kohtaa myös rannalla. Ole tarkkana, jos näet väliaikaisesti aidatun alueen hiekkarannalla äläkä edes yritä oikaista sen kautta. Aidat on aseteltu nimittäin kilpikonnan hiekkaan laskemien munien suojelemiseksi. Jonakin päivänä niiden kuori rikkoutuu ja uusi kilpikonna on valmis pulahtamaan Karibian aaltoihin.

Herkkuja ja hierontaa

Lomaan Aruballa kuuluu hemmottelu. Ruoka on konstailematonta ja parasta ovat meren tuoreet antimet. Vieraile vaikkapa Barefoot Restaurantissa, jossa voit nauttia grillattua kalaa tai äyriäisiä paljaat varpaat rantahiekkaan upotettuina.

Ennen kuin teet tilauksen, ota huomioon annoskoot. Amerikkalaiseen tapaan ne on mitoitettu megalomaanisiksi, joten jo ensimmäisen aterian jälkeen huomaat alkuruoan jakamisen olevan sangen toimiva idea. Paikan hedelmiä uhkuva drinkkilista on loistava, mutta viinikulttuuri jää täällä muun Karibian tapaan katveeseen.

Aruban ruokakulttuuriin kuuluu reilu meininki – ei hienostelu. Niinpä saaren tunnetuin kuppila onkin jo vuonna 1941 perustettu Charlie’s Bar. Ulkopuolelta villeillä muraaleilla somistetussa ravintolassa tarjoillaan meheviä burgereita, uppopaistettuja merenherkkuja ja kooltaan mahtipontisia voileipiä. Palanpainikkeeksi siemaillaan tyypillisesti kylmää olutta suoraan pullosta.

Shoppailija suuntaa Aruballa sen pääkaupunkiin Oranjestadiin, joka jo itsessäänkin on nähtävyys jäätelötötterömäisen hempeiksi maalattuine, kapeina kohti taivasta kohoavine hollantilaistaloineen.

Parhaiten tarjolla on amerikkalaista tavaraa. Esimerkiksi Renaissance Mall -ostoskeskuksesta löydät maineikkaita jenkkimerkkejä: Ralph Laurenia, Michael Korsia ja Tommy Hilfigeriä.

Spa-piipahdus Aruballa viimeistelee rentoutumislomasi. Liki kaikissa lomahotelleissa on laadukas kylpylä. Kokeile ennen kaikkea aloe vera -hierontaa, jossa käytettävä geeli tai öljy on valmistettu saarella.

Näin sinne pääsee:

Suoria lentoja Suomesta ei vielä ole. Selviät noin 12 tunnin lentourakalla matkaamalla ensin KLM:llä Amsterdamiin ja jatkamalla sieltä matkaa.

Paikallishinnat:

Vesipullo 1−1,50 euroa. Olut 3,50−5 euroa. Lounasannos noin 10−12 euroa.

X