Idyllinen Vanha Porvoo tarjoaa joulun taikaa ja onnen aikaa: Tee ihania joululahjalöytöjä pikkuputiikeissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vanhan Porvoon mukulakivikaduilla verkkainen tunnelma tarttuu ja joulumieli täyttää mielen.
Vanhan Porvoon mukulakivikaduilla verkkainen tunnelma tarttuu ja joulumieli täyttää mielen. © Sini-Marja Niska
Vanha Porvoo on takuuvarma valinta aidon joulutunnelman löytymiselle. Keskiaikainen kaupunki tarjoaa niin joulumyyjäisiä, perinneherkkuja kuin leikkisää joulumieltäkin.

”Toivotan teille kaikille oikein herttaista joulunavauspäivää. Toivotaan, että tämä joulun aika on rakkauden, ystävien, perheen ja rauhan aikaa”, lausuu ihmisiä tervehtimään saapunut joulupukki Vanhan Porvoon tunnelmallisella Raatihuoneentorilla.

Vanhan Porvoon joulunavaukseen on saapunut niin lapsia kuin aikuisiakin sankoin joukoin. Monelle tapahtuma on jo monivuotinen perinne ja siitä alkaa laskeutuminen joulunviettoon.

Niin on myös Porvoossa syntyneelle Suvi Olkkolalle, joka oli varustautunut päivään asianmukaisilla kengillä.

”Jalassani olevat huopikkaat ovat tosi lämpöiset. Ne ovat Töysän kenkätehtaan tekemät. Olen saanut ne anopiltani”, Olkkola kertoo joulun punaisista huopalapikkaistaan.

Porvoolainen Suvi Olkkola piipahti vanhan kaupungin mukulakivikaduilla.

Porvoolainen Suvi Olkkola piipahti vanhan kaupungin mukulakivikaduilla. Sini-Marja Niska

Raatihuoneentori täyttyi lapsiperheistä, kun kauan odotettu joulupukki saapui.

Raatihuoneentori täyttyi lapsiperheistä, kun kauan odotettu joulupukki saapui. Sini-Marja Niska

Hyvät kengät ovatkin tarpeen Vanhassa Porvoossa. Mukulakivet, pakkanen ja hyvässä lykyssä lumi ovat sellainen yhdistelmä, että mukaviin kenkiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Vanhassa Porvoossa tulee helposti käveltyä kilometrejä, koska ihasteltavaa löytyy joka nurkan takaa.

Vanha Porvoo näyttää, maistuu ja tuoksuu joululta

Vanha Porvoo paitsi näyttää joululta, se myös tuoksuu ja kuulostaa siltä. Lähellä Porvoon jokea ja vanhaa siltaa sijaitseva Cellar Cafe houkuttelee kulkijaa istahtamaan hetkeksi sisälle lämmittelemään.

Kun astuu ovesta sisään, edessä avautuu tunnelmallinen kellaritila. Korviin kantautuu Dean Martinin pehmeä ääni ja kaino kehotus: ”Let it snow, let it snow, let it snow”. Kahvilabaarin tiskiltä on pakko tilata lämmittävä glögi, jonka tuoksu tulvii joulun taikaa.

Porvoo on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista ja yksi Suomen kuudesta keskiaikaisesta kaupungista. Kaupunkioikeudet se sai ensimmäisen kerran noin vuonna 1380.

Cellar Cafe sijaitsee Porvoon vanhimman sillan kupeessa.

Cellar Cafe sijaitsee Porvoon vanhimman sillan kupeessa. Sini-Marja Niska

Sini-Marja Niska

”Joulun tunnelma kestää Porvoossa loppiaiseen asti. Vanha Porvoo on pieni, keskiaikainen kaupunki, joita ei juurikaan Suomessa enää tässä kunnossa ole. Täällä sijaitsevat Suomen vanhimmat kauppakadut ja vielä samassa kunnossa, kun ne aikoinaan olivat. Onhan täällä oma viehättävyytensä pikkuputiikkeineen”, kertoo Porvoon matkailuopas Minna Frondelius-Nuccio, joka neuvoo vierailijoita Välikadun laidalla.

Vanhan Porvoon putiikeista voi todellakin tehdä ihania löytöjä. Antiikki- ja sisustuspuodit tarjoavat tuotteita moneen makuun ja lapsille löytyy taatusti jotain kivaa legendaarisesta Riimikko-lelukaupasta.

Kaksikymmentäviisi vuotta apulaisena ollut Riitta Manninen sanoo, ettei lelukaupasta löydy yhtä hittiä. Kaikki lelut myyvät hyvin, ja mikäs ihme se on. Putiikin kätköistä löytyy niin vanhan ajan tyylisiä polkuautoja, herttaisia nukkekoteja miniatyyritavaroineen kuin monenmoisia naamiaisasuja ja pehmoleluja.

Lasten jouluinen leikkimieli näyttää tarttuvan täällä myös aikuisiin, jotka innostuvat muistelemaan tuttujen leluhahmojen kohdalle sattuessa myös omia lapsuusajan leikkejään.

Joulumyyjäisissä tehdään lahja- ja herkkulöytöjä.

Joulumyyjäisissä tehdään lahja- ja herkkulöytöjä. Sini-Marja Niska

Sini-Marja Niska

Tunnelmallinen Porvoo tarjoaa aikamatkan vanhan kaupungin kujilla.

Tunnelmallinen Porvoo tarjoaa aikamatkan vanhan kaupungin kujilla. Sini-Marja Niska

Porvoo tunnettu joulumarkkinoistaan

Ihmiset saapuvat joulun aikaan myös Porvooseen markkinatunnelman vuoksi. Väkeä saapuu joka vuosi runsaasti etenkin Vanhan Porvoon joulumarkkinoille sekä

Taidetehtaan joulumarkkinoille, ja joulunavauspäivänä suurin kuhina löytyy Porvoon VPK-talon joulumyyjäisistä.

Jokavuotisissa joulumyyjäisissä myydään esimerkiksi Porvoo-aiheisia seinäkalentereita, peli- ja postikortteja ja jääkaappimagneetteja, jotka löytyvät jo heti eteisestä. Moni Vanhan Porvoon myyjistä suosii nykyään nimenomaan korttimaksuja, mutta käteistäkin kannattaa pitää mukana.

VPK:n myyjäisissä seikkailee oma joulupukkikin ja tunnelma on juuri niin jouluinen kuin odottaa voi. Pukinkontin pehmeät paketit löytyvät helposti täältä: käsintehdyt, pitkävartiset villasukat lähtevät matkaan 25 eurolla. Moni myyjä on nykytrendien aallonharjalla. Myytävät tuotteet on usein tehty luonnonmateriaaleista ja osa on vielä kierrätettyjäkin.

Sini-Marja Niska

Herkkuja tuliaisiksi

Näyttävässä, 1400-luvulla rakennetussa Porvoon tuomiokirkossa järjestetään perinteisen joulukirkon lisäksi messu niin uudenvuoden aattona kuin loppiaisenakin.

Kirkkomusiikin ja kauneimpien joululaulujen lisäksi kirkkoon on mahdollista tulla nauttimaan myös erilaisista joulukonserteista esimerkiksi bluegrassin tai jazz-musiikin tahdissa.

Myöhäisgotiikkaa edustavalla kirkolla on komea historia, sillä siellä järjestettiin vuonna 1809 Porvoon valtiopäivät. Tuomiokirkko onkin Porvoon suosituimpia matkailukohteita läpi vuoden.

Sini-Marja Niska

Käsityöleipomon herkut ovat maistuvia tuliaisia.

Käsityöläisleipomon herkut ovat maistuvia tuliaisia. Sini-Marja Niska

Joululimppua, rusinalimppua, jouluvuokaa, piparkakkupullia ja pipareita. Perinteisiä herkkuja tarjoava Tuorilan kotileipomon käsityöläisleipomo tarjoaa herkkujaan aivan tuomiokirkon kupeessa. Piskuisessa kahvilassa on ruuhkaa, mutta iloisia virneitä näkyy joka pöydässä.

Kahvilatyöntekijän Jasmin Rantalan ei tarvitse kauaa miettiä asiakkaiden suosikkiherkkua.

”Kyllä se on perunalimppu!”

Jono kahvilaan kasvaa, eivätkä kaikki herkkusuut edes mahdu sisälle. Onneksi tuotteita voi ostaa mukaankin. Niin pala Vanhan Porvoon joulua maistuu vielä kotonakin.

Lue myös: Vieraile Porvoossa ja nappaa matkavinkit! Nostalginen vanha kaupunki, tunnelmalliset ostoskujat ja hyvät ravintolat takaavat rentouttavan lomailun merellisessä pikkukaupungissa

X