Vastakohtien Sharm el Sheikh

Siinain vuoristo ja kristallinkirkas Punainenmeri. Aavikon mykistävä tähtitaivas ja vedenalainen maailma. Vastakohtien Sharm el Sheikh on rakentunut turismin varaan, mutta sekään ei himmennä luonnon ihmeiden väkevyyttä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Farsha Mountain Lounge on Kairon huutokaupan ylijäämätavaroista rakennettu baari. Kuva: Sanna Savela

Siinain vuoristo ja kristallinkirkas Punainenmeri. Aavikon mykistävä tähtitaivas ja vedenalainen maailma. Vastakohtien Sharm el Sheikh on rakentunut turismin varaan, mutta sekään ei himmennä luonnon ihmeiden väkevyyttä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Savela

Kun ensimmäisen loma-aamun raukaisema matkailija vasta raottelee silmiään, ranta- ja allaselämä Egyptin Sharm el Sheikhissä on jo täydessä vauhdissa.

Sharm el Sheikhissä kannattaa todella panostaa aamuihin. Aurinko nimittäin tulee vuorten takaa esiin viiden jälkeen aamulla ja laskee iltapäivällä noin viiden aikaan. Hämärä muuttuu nopeasti pimeydeksi ja ennen sitä altailta ja rannalta on poistuttava.

Sharm el Sheikhin ehdottomasti sykähdyttävin nähtävyys on Punainenmeri. Meri hallitsee maisemaa, kun lentokone alkaa kaartaa Sharm el Sheikhin pressukattoisen lentoaseman kiitoradalle.

Turkoosinsininen ja kristallinkirkas meri kätkee hyvin säilyneitä koralliseinämiä ja pari sataa kalalajia, joita tavataan vain Punaisessameressä. Ei siis ihme, että koko kaupungin mitalta ranta on lähes tikattu täyteen hotelleja.

Tuskin on kovin montaa suomalaislasta, joka ei tunnistaisi elokuvasta tuttua Nemoa, oranssia vuokkokalaa. Niitä, samoin kuin monia muita värikkäitä otuksia, meri on väärällään.

Vesi on niin kirkasta, että jopa satamassa näkee pohjan. Kokeneen sukellusoppaan mukaan vielä 80 metrin syvyydessä näkyvyyttä on useita kymmeniä metrejä.

Sharm el Sheikh on ennen kaikkea sukeltajien mekka, ja alueella toimii kymmeniä sukelluskouluja, jotka järjestävät myös snorklausretkiä merelle. Meripäivästä nauttii pulikointiin tottunut alle kouluikäinenkin, sillä maailman toiseksi suolaisimman meren vesi kannattelee hyvin ilman kelluntaliivejäkin.

Merinautintojen näkökulmasta paras aika matkustaa Sharm el Sheikhiin on syys-marraskuussa, jolloin merivesi on jopa 28-asteista. Keskitalvellakin veden lämpö on noin 20 astetta.

Henkeäsalpaava aavikko

Mertakin vahvemmin maisemaa Sharm el Sheikhissä hallitsee aavikko ja Siinain vuoristo. Noin 50 kilometriä pitkä ja vain muutaman kilometrin leveä kaupunki on alkanut 1980-luvun puolivälistä rakentua aavikolle puhtaasti turismin varaan.

Vesipiipun polttaminen on Egyptissä suosittua. Kuva: Sanna Savela

Vesipiipun polttaminen on Egyptissä suosittua. Kuva: Sanna Savela

Aavikolle ei ole suositeltavaa rynnätä omin päin, mutta sinne pääsee järjestetyillä retkillä. Vaihtoehtoina ovat bussikyyti, kameli, arabihevonen tai mönkijä.

Kamelit, joihin Sharmissa törmää niin rannalla kuin ostoksilla, ovat erityisesti lasten mieleen. Ja matka beduiinikylään aavikonlaivan kyydissä, auringon laskiessa, kuuluu jokaisen Egyptin matkaajan elämyksiin.

Jo jalkautuminen bussista kuumalla aavikolla vieressä makoilevan ja mölisevän kamelilauman keskelle on elämys.

Kun kaskaat virittelevät aavikolla soittoaan, taivaalle alkaa syttyä kuin katkaisijasta kääntämällä tuhansia tähtiä. Niitä voi katsella rauhassa, räsymatoilla pötkötellen ja vatsaystävällistä habak-teetä siemaillen.

Siinain vuoristossa on aitojakin beduiinikyliä, mutta turistien vierailukohteet vesivessoineen eivät sellaisia ole. Todennäköisesti moni kalepeiaan pukeutunut ja teetä nuotiolla keittävä beduiini ajaa katumaasturilla ja asuu yöelämän keskuksessa Naama Bayssa.

Turisteista huolehtiminen on Sharmissa pitkälti muiden kuin paikallisten varassa, sillä 40 000 asukkaasta peräti 25 000 käy kaupungissa vain töissä matkailusesongin ajan. Suuri osa heistä on brittejä ja italialaisia.

Lapsirakkaat egyptiläiset

Egyptiläiset ovat turistejaan kohtaan erittäin ystävällisiä, lapsivieraita kohtaan suorastaan ylenpalttisia. Vaaleat suomalaislapset saavat päivän mittaan lukemattomia hymyjä, päänsilityksiä, kutituksia, jopa pieniä lahjoja.

Suomalaiset matkanjärjestäjät suosivat Sharm el Sheikhiin all inclusive -matkoja, ja syy niihin on selvä: esimerkiksi lounaspaikkaa voi olla lähes mahdoton löytää hotellialueiden ulkopuolelta.

All inclusive -ruoalle on turha nyrpistellä. Tasovaihteluja luonnollisesti on, mutta kohtuullisen tasokkaissa hotelleissa tarjonta on jopa huikeaa, eikä samaa ruokaa tarvitse todellakaan syödä koko lomaviikkoa.

Tarjolla on myös länsimaista ruokaa, mutta paikalliset, lähellä libanonilaista keittiötä olevat antimet, sopivat hyvin suomalaiseen ja lapsenkin suuhun. Ne ovat hyvin maustettuja, mutta eivät tulisia.

Varsinkin kouluikäisille lapsille ja teini-ikäisille nuorille Sharm el Sheikhissä on tarjolla runsaasti tekemistä. Hotelleilla on omia painotuksiaan ja vesipuistojen lisäksi tarjolla on niin maalla, merellä kuin ilmassa tapahtuvia aktiviteetteja.

Koska Sharm el Sheikh on pitkä ja kapea kaupunki, eri alueiden väliset etäisyydet eivät ole jalan kuljettavissa. Pikkulasten kanssa on viisainta valita kulkuvälineeksi taksi. Matkustaminen on edullista, kunhan muistaa sopia hinnan etukäteen.

Hieman isompien lasten kanssa voi uskaltautua Sharmin pääkatua Peace Roadia liikennöivien, erittäin edullisten jallajalla-taksien kyytiin.

Kyytiin ahtautuessa tulee mieleen Jope Ruonansuun  Kuinka paljon mahtuu pieneen Hiaceen -kappale.

Lakimuutoksen jälkeen pakettiauto ottaa kyytiin enää 14 henkeä, kun aikaisemmin autoon mahtui helposti 22 henkeä.

Ihmisen rakentamia ihmeitä Sharmissa ei juuri ole, mutta Raamatun tarinat ovat läsnä, laintaulut vastaan Jumalalta juuri Siiottihan Moosesnain vuorella.

Uskonnollisen historian havinaa kannattaa käydä kokemassa koptikristittyjen upeassa kirkossa.

 Kirkkosalin sisäseinät ja katot ovat täynnä henkeäsalpaavia maalauksia, joissa voi nähdä kaikki  Raamatun tarinat. Kirkko avattiin käyttöön kahden taiteilijan kahden vuoden ahkeran työn jälkeen viime kesänä.

Tämä juttu on julkaistu Seurassa nro 1/2013.

X