Vielä ehdit nauttia saksalaisesta jouluhumusta – Esittelemme nyt Berliinin houkuttelevimmat joulutorit

Jaa artikkeliTilaa Seura
Weihnachtszauber Gendarmenmarktin joulumarkkinoilla vierailee vuosittain yli 600 000 ihmistä.
Weihnachtszauber Gendarmenmarktin joulumarkkinoilla vierailee vuosittain yli 600 000 ihmistä. © iStock
Berliinissä on lukuisia joulumarkkinoita hehkuviinikojuineen ja värikkäine jouluvaloineen. Esittelemme niistä viisi kiinnostavinta.

Joulukuu on erinomainen aika vierailla Berliinissä, kun joulutorit avaavat ovensa. Tuhannet tuikkivat valot takaavat jouluisen tunnelman, vaikka lunta ei olisikaan maassa. Lämmittele juomalla ”Glühweinia” eli hehkuviiniä, haukkaa herkullinen currywurst tai kiidä luistimilla pitkin jäärataa.

"Lebkuchen" eli saksalainen piparkakku on suosittu joulumarkkinoiden herkku.

”Lebkuchen” eli saksalainen piparkakku on suosittu joulumarkkinoiden herkku. © iStock

Ydinkeskustan jouluinen vetonaula

Berliinin keskustassa Mitte-kaupunginosassa sijaitsevilla Weihnachtszauber am Gendarmenmarktin joulumarkkinoilla vierailee joka vuosi yli 600 000 ihmistä.

Joulumarkkinat on pystytetty aivan kaupungin ydinkeskustaan kolmen vaikuttavan rakennuksen, saksalaisen tuomiokirkon, Berliinin konserttitalon ja ranskalaisen tuomiokirkon, välille.

Hyvän sijainnin lisäksi markkinat tarjoavat lumoavan kauniin joulumaiseman etenkin iltaisin, kun kultaiset tähdet tuikkivat torikojujen katoilla ja valtavien kuusien latvoissa.

Markkinat tunnetaan erityisesti käsityökojuistaan. Joululahjoja etsivälle on tarjolla niin uniikkeja koruja, kynttilöitä kuin taideteoksiakin.

Yleensä Berliinin joulumarkkinat ovat ilmaisia, mutta näille on maksettava yhden euron sisäänpääsymaksu. Arkisin ennen kello 14 joulumarkkinoiden aidatulle alueelle pääsee sisään maksutta.

Vuokraa luistimet ja viiletä jäällä värivalojen loisteessa.

Vuokraa luistimet ja viiletä jäällä värivalojen loisteessa. © iStock

Päiväsaikaan käyminen voi olla muutenkin hyvä idea, sillä iltaisin näillä joulumarkkinoilla riittää ihmisiä tungokseen asti.

Weihnachtszauber Gendarmenmarkt, osoite: Leipziger Strasse 65, avoinna: 26.11.–31.12.2018

Vanhimmat markkinat maailmanpyörän kupeessa – käy vaikka luistelemassa!

Berliinin yhtä keskeisintä kohtaamispaikkaa kutsutaan Alexanderplatziksi. Joulukuussa vierailulle on erityisesti syytä, sillä parin sadan metrin kävelymatkan päässä Alexanderplatzin asemalta on kolmet joulumarkkinat.

Niistä näyttävimmät ovat Berliner Weihnachtszeit -joulumarkkinat, jotka tunnistaa 50 metriä korkeasta valaistusta maailmanpyörästä.

Nämä kuuluvat Berliinin vanhimpiin joulumarkkinoihin. 1900-luvun alun tyyliin sisustetut torikojut antavat Berliner Weihnachtszeit -joulumarkkinoille niiden erityisen ilmeen.

Nämä joulumarkkinat ovat erityisesti pariskuntien suosiossa, sillä torin keskellä on kaupungin suurin luistelurata. Siellä näkee rakastavaisten luistelevan käsi kädessä. Pastellinsävyiset valot maalaavat tunnelmasta sadun­omaisen. Luistinrata on ilmainen, mutta luistinten vuokra maksaa neljä euroa.

Luistelun jälkeen kannattaa nauttia kuumaa hehkuviiniä ja sokeroituja manteleita, joita myydään useimmissa ruokakojuissa.

Berliner Weihnachtszeit, osoite: Spandauer Straße/Jüdenstraße, avoinna: 26.11.–30.12.2018

Pienissä kojuissa voi tehdä lämpimiä löytöjä.

Pienissä kojuissa voi tehdä lämpimiä löytöjä.

Riemullista tivolitunnelmaa ja modernia menoa

Jos kaipaat villiä melskettä ja tivolitunnelmaa, Wintertraum am Alexan joulumarkkinat ovat sinua varten.

Alexa-ostoskeskuksen kupeeseen pystytetyt joulumarkkinat ovat kaupungin modernenimmat. Karusellit, maailmanpyörä, törmäilyautot ja narunvetokojut vievät kävijän enemmän tivolitunnelmaan kuin joulumaahan. Huvipuistomaisuutensa vuoksi nämä joulumarkkinat ovat erityisesti lapsiperheiden suosiossa.

Kun lapset kieppuvat laitteissa, vanhemmilla on tilaisuus nauttia kylmä olut tai lämmin hehkuviini. Vaikka Wintertraum am Alexan joulumarkkinat ovat modernit, ruokalista on perinteinen makkaroineen ja perunasalaatteineen.

Tuliaisiksi kotiin kannattaa viedä koristeltu saksalainen piparkakku, ”Lebkuchen”.

Wintertraum am Alexa, osoite: Alexanderstraße, avoinna: 26.11.–23.12.2018

Berliinissä on yhteensä yli 60 joulumarkkinat eri puolilla kaupunkia.

Berliinissä on yhteensä yli 60 joulumarkkinat eri puolilla kaupunkia. © iStock

Heille, jotka haluavat ottaa varaslähdön joulutunnelmaan

Winterwelt am Potsdamer Platz -joulumarkkinat ovat kaupungin ainoat joulumarkkinat, jotka avataan jo marraskuun alussa.

Winterwelt-joulumarkkinoiden vetonaula on lumetettu liukumäki, jota viilettävät alas kumisen renkaan päällä istuvat lapset ja aikuiset.

Joulumarkkinoilla voi kokeilla myös peliä nimeltä ”Eisstockschießen”. Sen voisi parhaiten selittää olevan keilailun ja curlingin yhdistelmä.

Joulumarkkinoiden sijainti on erinomainen, aivan Potsdamer Platzin kupeessa. Joulumarkkinoilta on helppo pistäytyä kaupungin yhdellä vaikuttavimmista muistomerkeistä, Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkillä, joka on vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä.

Winterwelt am Potsdamer Platz, osoite: Potsdamer Platz, avoinna: 2.11.2018–6.1.2019

Lähes kaikki Berliinin joulumarkkinat ovat ilmaisia. Osa saattaa periä euron tai kahden pääsymaksun.

Lähes kaikki Berliinin joulumarkkinat ovat ilmaisia. Osa saattaa periä euron tai kahden pääsymaksun. © iStock

Saksalaisia jouluherkkuja ja käsitöitä

Verrattuna muihin tässä jutussa esiteltyihin joulumarkkinoihin Weihnachtsmarkt am Gedächtniskirchen joulumarkkinat ovat vähän kauempana keskustasta, läntisessä Berliinissä. Berliinissä on kuitenkin helppo liikkua metrolla joka paikkaan.

Kurfürstendamm, Berliinin yksi tärkeimmistä ostoskaduista, sijaitsee joulumarkkinoiden lähellä, ja lähistöllä on muitakin kaupungin kuuluisia nähtävyyksiä.

Gedächtniskirchen joulumarkkinoilla kohoaa yli sata myyntikojua.

Kotiinviemisiksi on tarjolla käsiöitä, joulukoristeita, leluja ja asuja. Myös ruokavalikoima on kattava. Haukkaa thüringenin bratwurstia ja herkuttele sen jälkeen makeilla vohveleilla. Karamelisoidut hedelmät ja pähkinät kuuluvat myös oleellisesti saksalaiseen jouluun.

Weihnachtsmarkt am Gedächtniskirche, osoite: Kantstraße, avoinna: 26.11.2018–6.1.2019

Toreilta löydät herkut ja lahjat pukinpussiin.

Toreilta löydät herkut ja lahjat pukinpussiin. © iStock

X