Vuorten syleilyssä

Itävallan Bad Gastein on laskettelijoiden ja patikoijien suosikkikohde. Sporttipäivän päätteeksi voi rentoutua kylän monissa kylpylöissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Itävallan Bad Gastein on laskettelijoiden ja patikoijien suosikkikohde. Sporttipäivän päätteeksi voi rentoutua kylän monissa kylpylöissä.
(Päivitetty: )
Teksti: Virpi Valtonen
13_0608-Bockhartsee-17-58-mer-himmel

Vaellus upeissa alppimaisemissa on ikimuistoinen elämys. Vaellusmahdollisuudet eri korkeuksissa ovat lähes rajattomat.

Idyllisen Bad Gasteinin kapeat kadut nousevat yli tuhannen metrin korkeuteen niin jyrkkinä, että hyväkuntoinenkin hengästyy. Jo lyhyenkin matkan kipuaminen ylös on melkoista jumppaa. Korkeuserot ala- ja yläkaupungin välillä ovat suuret ja ilma tuntuu ohuelta.

Reilun 4 000 asukkaan alppikylän maisemat säväyttävät kuitenkin kävelijää. Belle époque -tyyliset jugendtalot on rakennettu 18001900-lukujen vaihteessa. Ne sijaitsevat massiivisten vuorten keskellä kauniissa Gasteinin laaksossa.

Keisareitten suosikki

1889 rakennettu hotelli Salzburger Hof (Grillparzerstrasse 1, salzburgerhof.com) toimi ensimmäisen maailmansodan aikaan sairaalana. Rakennus henkii menneen maailman lumoa ja panoraamanäköala ympäröiville vuorille salpaa hengen.

Aulassa käy selväksi, että myös rikkaat ja kuuluisat maailmantähdet ovat viihtyneet täällä. Albert Einstein, U2-yhtyeen Bono, Liza Minnelli, paavi Johannes Paavali II ja Jude Law. Lista on pitkä. Hotellin seinät on vuorattu kuuluisien hotellivieraiden kuvilla.

Bad Gasteinin kylä on yksi Alppien kauneimmista ja suosituimmista hiihtokeskuksista, mutta se ei ollut alun perin hiihtokohde. Kylä onkin varsin erinäköinen kuin monet muut alppikylät.

Sen halki virtaa 341 metriä korkea Gasteiner Ache -vesiputous. Se on kuin kylän selkäranka. Keskusta on rakennettu lumoavan putouksen ympärille.

Ainutlaatuiseksi Bad Gasteinin tekevät kuitenkin sen kylpylät. Kylpyläkauden kulta-aikaa olivat 1800-luku ja 1900-luvun ensimmäiset vuosikymmenet. Tuolloin täällä vieraili useita keisareita, kuninkaallisia ja muita valtionpäämiehiä sekä kuuluisia taiteilijoita.

Rakastetuimmat vieraat lienevät Itävallan keisari Franz Josef ja hänen puolisonsa keisarinna Elisabeth eli Sissi, joiden mukaan on täällä nimetty myös katuja. Sissin mukaan on nimetty lisäksi Elisabethquelle, yksi alueen 18 lähteestä, joista tulee 45-asteista vettä kylän kylpylöiden käyttöön.

full

Salzburger hof-kylpylässä voi ihailla jylhiä appimaisemia.

Patikoijan paratiisi

Bad Gasteinissa voi esimerkiksi joogata vesiputouksen äärellä veden solistessa taustalla tai meditoida luonnossa, mutta patikointijalkaa pakottaa. Suunnataan ensin vuorille, missä ilma on uskomattoman raikasta ja purojen vesi turkoosinsinistä.

Hyvät ja märälläkin kalliolla pitävät kengät ovat matkalla kullanarvoiset. Moni pakkaa mukaan kartan lisäksi koko päivän eväät ja käytännölliset vaellussauvat.

Ympäri laaksoa, kylää ja vuoria kulkee lukemattomia polkuja, jotka tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden eritasoiseen vaellukseen joko yksin tai ryhmässä. On sekä helppokulkuisia että haastavampia reittejä seikkailunhaluisemmille. Myös lapsiperheille järjestetään valmisretkiä.

Jos haluat vain ihailla maisemia, ota kondolihissi kylän keskustasta Stubnerkogelin huipulle. Sinne on pystytetty 140-metriä pitkä jalankulkusilta, jolta levittäytyvät uskomattomat näkymät ympäri laakson.

Myös vuoristo-oppaan palveluita kannattaa miettiä. Miltä kuulostaisi vaikkapa villiyrttipatikointi, vuorijärvien kierros tai paljasjalkapatikka? Ihminenhän on luotu kävelemään paljain jaloin. Maa pistelee ensin paljaiden jalkapohjien alla, mutta kun jalat tottuvat, niiden pienetkin lihakset aktivoituvat ja verenkierto paranee.

Seuraavana päivänä voisinkin kokeilla retkeä, jolla osa matkasta kävellään kengät jalassa ja osa vedessä ilman kenkiä. Raikas vuoristovesi jos mikä virkistää!

Hevoset ja lampaat laiduntavat vuorilla vapaana. Matkan varrella kohtaa taatusti myös ketteriä polkujuoksijoita, sauvakävelijöitä tai maastopyöräilijöitä. Patikkaetikettiin kuu-luu tervehtiä vastaantulijoita. Grüs gott!

Parantavat lähteet

Aktiivipäivän jälkeen on rentoutumisen vuoro. Bad Gastein on tullut nimensä mukaisesti tunnetuksi kuumista ja parantavista lähteistään sekä mineraalikylpylöistään, joista on haettu apua erilaisiin sairauksiin. Kylässä on yhteensä lähes parikymmentä kylpylää.

Alppien uumenista 2 000 metrin syvyydestä, 18 kuumasta lähteestä pulppuava thermal- vesi on 3 600 vuotta vanhaa. Se sisältää monien muiden parantavien mineraalien lisäksi radonia, jonka sanotaan auttavan lähes vaivaan kuin vaivaan: muun muassa reumatismiin. Bad Gasteinissa on annettu radonhoitoja vuodesta 1825 lähtien. ”Kuuri-vieraita” täällä käykin paljon.

Reumasairauksien lisäksi hoitoja suositellaan muun muassa allergioiden, osteoporoosin ja kihdin hoitoon. Monessa Bad Gasteinin kylpylähotellissa on tarjolla vesihoitoja ammeissa ja höyryhoitoja höyrykaapeissa. Kuntoutumisen jälkeen voi kuulemma elää kauan ilman selkä- ja nivelkipuja, astmaa ja muita keuhko-ongelmia sekä väsymystä.

13_0721-BS_DSC_3487wd

Miten olisi pieni pulahdus? Kimaltelevien alppijärvien vesi on kristallinkirkasta.

Kännykät pois

Oma väsymykseni johtuu päivän patikointiretkestä, joten haluan vain rentoutua. Bad Gasteinin suurin, tunnetuin ja keskeisin kylpylä Felsentherme (Bahnhofplatz 5, felsentherme.com) sijaitsee heti Stubnerkogelin ala-aseman lähellä, rautatieasemaa vastapäätä. Kylpylän on kerrottu olevan Euroopan ympäristöystävällisin.

Ostan kolmen tunnin piletin ja vaihdan ylleni uimapuvun. Kyltti seinällä kehottaa rauhoittumaan: kännykkää allasalueelle ei saa tuoda. Siispä ollaan hiljaa vain.

Ymmärrän pian, miksi jotkut haluavat viettää Felsenthermessä koko päivän. Moni-kerroksinen kylpylä on täynnä erilaisia rentoutumisalueita, saunoja ja altaita. Aloitan perinteisemmistä altaista, pulahdan porealtaaseen ja Felsengrotteen, pieneen luolaan johon thermal-vesiputous laskee. Perhealueelta löytyy lastenallas ja seikkailuliukurata.

Vieraiden viihtyvyyteen on panostettu, ja esimerkiksi lepotuoleja on satoja. Ihmiset ovat ripotelleet niille tavaroitaan koko päivän tarpeiksi. On isoja pyyhkeitä, luettavaa, vettä ja eväitä – aivan kuin etelän uimarannoilla. Joku ratkoo tuolillaan ristisanatehtävää, rennosti kylpytakkiin ja tohveleihin sonnustautuneena.

Maaginen tunnelma

Yhdessä saunoista itävaltalainen Bademaister heittää löylyä. Huomaan nudistialueen, jonne mukaan saisi ottaa ainoastaan pyyhkeen. Alastomuutta enemmän minua houkuttelee kuitenkin ulkona höyryävä rentoutusalue, jonka altaista nousee höyryä kuin Islannin kuumista lähteistä ikään.

Uin pitkää käytävää pitkin altaaseen, josta höyry nousee niin sameana ettei eteensä näe. Vesi on ihanan lämmintä, +36-asteista. Jossain kaukana erotan toisen kylpylävieraan neonkeltaisen uimalakin.

Istun veden alla olevalle penkille niin, että vain kasvoni ovat vedenpinnan yläpuolella. Suljen silmäni ja pääsen nopeasti meditatiiviseen tilaan. Tunnelma on maaginen.

Nautin auringosta ja lataan D-vitamiinivarastojani. Taustalla soi hiljaa rauhoittava itämainen musiikki. Pääsen ihanaan rentouden tilaan.

Kun pitkän ajan jälkeen raotan silmiäni, huomaan, että altaaseen on saapunut lisää väkeä: ystävyksiä, pariskuntia ja soolona matkustavia. Ikähaarukka on laaja. Otan uuden paikan suuren altaan toisella reunalla ja ihailen vierellä epätodellisen näköisenä kohoavia vuoria ja kunnioitusta herättävää alppimaisemaa.

Takaisin hotellille lähtiessäni huomaan, että uimapukuni ei haise kloorille. Maanalaisten lähteiden mineraalipitoinen vesi vaihtuu koko ajan eli se pysyy luonnostaan puhtaana.

Vuokrapyyhettä palauttaessani kassan nainen kertoo, että sivuvaikutuksena kylpylän thermal-vesi ehkäisee tulehduksia ja parantaa vastustuskykyä. Ei hassumpi tuliai-nen alppimatkalta.

Kotilääkäri 4/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X