Hurrikaani Irman tuhot

Jaa artikkeliTilaa Seura
Koiranpentu Armi nyt viiden kuukauden ikäinen ja viettää arkisin neljä tuntia yksin kotona. Yksin ollessaan se saa tuhoja aikaan.

Armi luki tarkkaan postiluukusta putkahtaneen Koiramme-lehden. © Kari Kukkola

Armi nyt viiden kuukauden ikäinen ja viettää arkisin enimmillään neljä tuntia yksin kotona. Se on riittävä aika, että pienestä Armista kehittyy hurrikaani Irma.

Irman tuhovoimaa voi mitata ketutusasteikolla. Toistaiseksi ollaan pysytelty lukemissa, joita voi kuvata lieviksi tai kohtalaisiksi.

Hurrikaani Irma vaatii esiintyäkseen erityiset olosuhteet. Hyvä tuuli alkaa kehittyä hurrikaaniksi ainoastaan yksinäisyydessä. Se syntyy tylsistymisisestä, joka saa aikaiseksi voimakkaita energianpurkauksia satunnaisiin kohteisiin. Tällöin tulilinjalle joutuu usein lattialla lojuva posti. Jos näin käy, hurrikaani Irman tuhot ovat nopeasti korjatut ilman vakuutusyhtiön tukea. Imuri tai rikkakihveli riittävät.

Rappusten ikävän terävä kulma on hiottu pois. © Sanna Puhto/Otavamedia

Tuhoisimmillaan hurrikaani Irma on silloin, kun sen voima kohdistuu rakenteisiin.

Tähän mennessä Irma on muotoillut eteistä useilla tavoilla. Yllättävin Irman tuhoista on sileään seinään koverrettu kuoppa.

Seinäkin hapertuu, kun sitä tarpeeksi nuolee ja järsii. © Sanna Puhto/Otavamedia

Hurrikaanin ei uskoisi pystyvän sellaiseen, mutta hirmumyrskyjen tutkimuslaitoksessa on havaittu Irman pirullinen kyky liottaa mdf-levyä nuolemalla pehmeäksi, jonka jälkeen pyörremyrskyn tuhohammas uppoaa siihen. Tutkimuslaitos arvioi kuitenkin, että Irma ei tule saamaan seinään reikää ennen kuin sen voima luonnostaan laantuu.

Irma on myös näyttänyt voimansa eteisen kulmille, lattialistoille ja porrasaskelmalle muotoilemalla niitä uuteen uskoon.

Armi lukee kirjat niin riehakkaasti, että muille ei jää luettavaa. © Sanna Puhto/Otavamedia

Hurrikaanien tutkimuslaitos ennusti jo monta viikkoa sitten pyörremyrskykauden alkavan. Tuolloin tutkimuslaitos havaitsi yhden viikonlopun aikana Irman kidasta irronneen kolme poskihammasta. Aiempien kokemusten perusteella tapahtuma aiheuttaa ienten kutinaa, joka lisää hurrikaanin todennäköisyyttä ja intensiteettiä.

Hurrikaani lepäilee ennen seuraavaa iskua. © Sanna Puhto/Otavamedia.

Hätätilaministeriötä ei kuitenkaan ole hälytetty apuun, sillä ministeriön saaman tiedon mukaan hurrikaani Irma on ohimenevä ilmiö. Ministeriössä on päätetty, että rakenteisiin kohdistuneet tuhot korjataan vasta sitten, kun on varmaa, että Armi ei enää muutu Irmaksi.

Luotettu remonttimiehemme Ikonen! Meillä on sinulle loppusyksystä töitä hurrikaanituhojen korjaamisessa. Toivottavasti jo silloin.

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Monen lukijan mielestä varmasti hauska juttu, mutta koiramaailmaa tuntevia ihmisiä ei naurata se, että Armi kärsii melko varmasti eroahdistuksesta tai ainakin vähintään liian vähästä aktivoinnista ja turhautumisesta. Tyytyväinen koira, joka tuntee olonsa turvalliseksi, ei tuhoa asuntoja. Pennulla pitää olla mahdollisuus purkaa energiansa johonkin sallittuun siten, että yksin ollessaan malttaa lepäillä ja jättää huonekalut rauhaan. Sekä oppia yksinoloa koiran vaatimissa annoksissa.

Vaikka olisinkin Armin tilanteesta väärässä, tämänkaltaiset artikkelit eivät auta ihmisiä ymmärtämään koiriaan, vaan päinvastoin. Koirien ”hauskat” tempaukset ovat usein merkki siitä, että jokin on vialla (esim. koira ravistelee päätään, näyttää hupsulta, mutta on merkki korvatulehduksesta), ja niistä humoristisesti kirjoittaminen ei tue tätä tietoutta.

Kaikkea hyvää Armille!

Heissan Koiramamma,
varmaan kukaan muu kuin Armi itse ei osaa sanoa, mistä tuossa paikkojen järsimisessä oli pohjimmiltaan kyse. Nyt kun Armi on 7 kuukautta, tuhoaminen on loppunut kokonaan. Uskon sen johtuneen aika pitkälti hampaiden vaihtumisesta, mutta voi olla, että kyse oli jossain määrin myös turhautumisesta. Tai ehkä se loppui siksi, että Armi vain kypsyi henkisesti olemaan muutaman tunnin yksin kotona. Hyvin moni labbiksen omistaja kertoi ihan samaa tarinaa omasta koirastaan ja lohdutti: ”kyllä se pian loppuu”. Niin kävi.
Terveisin Armin mamma Sanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X