Loma

3 syytä matkustaa kaunissaareen

Kiemurainen kinttupolku risteilee punamullattujen talojen välissä.

Suojaisaan satamaan on helppo rantautua.
Kiemurainen kinttupolku risteilee punamullattujen talojen välissä. Suojaisaan satamaan on helppo rantautua.

Idyllinen Kaunissaari

Kotkan Kaunissaaressa on ihana viettää kaunista kesäpäivää. Saarella on ainutlaatuinen tunnelma ja hyvät rannat. Lisäksi sinne pääsee helposti.

Teksti ja kuvat Anne Saarenoja

Helppo mennä

1Kauniina kesäpäivänä Kotkan Sapokan satamassa on ryhmä hellevaatteisiin pukeutuneita ihmisiä. Heillä on laukut olallaan ja joillain myös teltat ja makuupussit mukanaan. Yksi pariskunta nojailee laiturilla polkupyöriinsä.

Sekalainen seurakunta on matkalla Pyhtään Kaunissaareen.

Saarelle on varsin helppo mennä, vaikka ei omistaisikaan omaa venettä. Yhteysalus lähtee satamasta muutaman kerran päivässä.

Se vie saarelle uudet matkustajat ja tuo takaisin saarelta palaavat. Joukossa on sekä saaren vakituisia asukkaita että kesävieraita.

Alukseen mahtuu noin sata matkustajaa.

Keskikesällä on hyvä varmistaa netistä venepaikka, ettei vain jää satamaan. Netissä myydään myös lippuja alukseen.

Suomessa on useampi Kaunissaari, joten kannattaa tarkistaa, että kyseessä on Kotkan edustalla oleva saari.

Matka saarelle kestää puolitoista tuntia. Sen aikana on mukava nauttia merinäkymistä ja ostaa aluksesta kenties kahvikupponen tai jotain pientä purtavaa.

Ulkokannella istuessa voi huomata, miten maisema muuttuu Kotkan jäädessä taakse. Saaret harvenevat ja ulappanäkymät valtaavat tilaa horisontissa. Aluksen edessä alkaa häämöttää suurehko saari.

Yhteysalus kaartaa hyvin suojaiseen satamalahteen, joka aukeaa itään. Voi hyvin kuvitella, että satamassa ollaan turvassa, vaikka syysmyrskyt riehuisivat.

Vasemmalla näkyy useita purjeveneitä vierasvenesatamassa. Oikealla on klassisia punamullattuja venevajoja ja kalastajien veneitä.

Laiturilla odottaa ryhmä ihmisiä yhteysaluksen saapumista. Veneen moottorien sammuttua ilman täyttää lokkien kirkuna ja etäämmällä koiran haukunta.

Muuten rannassa on hiirenhiljaista ja rauhallista.

Kesäretki voi alkaa.

Kalastajakylän tunnelmaa

2Kaunissaari on kolmisen kilometriä pitkä. Se on ihanteellinen päivän kävelylenkille tai polkupyöräretkelle. Jos vierailijalla ei ole omaa polkupyörää mukana, niin sataman läheisyydestä voi helposti vuokrata sellaisen.

Aivan sataman vieressä on kahvila, missä on terassi. Sieltä avautuu rannaton horisontti etelään. Kahvilan kiviuunissa paistetut pizzat ovat todella herkullisia.

Samassa rakennuksessa on pieni kauppa, joka palvelee asiakkaita aidon kyläkaupan hengessä. Kaupasta saa elintarvikkeita, olutta ja virvoitusjuomia.

Saarella yöpyvä turisti tulee mainiosti toimeen kaupan antimilla, joten elintarvikkeita ei tarvitse raahata mantereelta.

Saarelta voi myös vuokrata pieniä mökkejä. Lisäksi siellä on myös telttailualue, jossa yöpyvä voi aamulla teltan vetoketjun avattuaan ihastella merinäkymiä.

Kaunissaaren idyllistä tunnelmaa voi käydä ihastelemassa pikkuisessa Merimuseossa, joka on satamalahdessa. Museossa on pieniä, mereen liittyviä esineitä vuosien takaa. Ne kertovat omaa hiljaista tarinaansa. Koko rakennuksen yllä leijuu nostalginen tervan tuoksu.

Viherpeukaloille saarella on paljon annettavaa. Kaunissaaressa asuu ympäri vuoden noin kymmenen ihmistä, mutta kesän koittaessa asukasluku moninkertaistuu.

Kesäasukkailla on taloja ympäri saarta. Jos vierailija aloittaa saarikierroksen satamasta, niin molemmin puolin hiekkatietä on kauniisti hoidettuja pihoja ja idyllisiä pihapiirejä. Kukkaloisto vaihtelee aina ajankohdan mukaan, eri kasvit kukkivat eri aikaan.

Vierailija on varmasti tervetullut käymään peremmälle pihaan tai vaikkapa taloon sisälle, kunhan kysyy luvan. Näin hän voi aistia saaren elämänmenon aidoimmillaan.

Jos kierroksen aikana nenään kantautuu savukalan tuoksu, niin se on merkki siitä, että kalastajaa on onnistanut. Aamun saalis suolataan heti, kun se on perattu ja laitetaan seuraavana aamuna savustuspönttöön.

Kalastaja Petri Korppas myy kalaa sataman tuntumassa pienessä punaisessa kojussaan. Vierailija voi ostaa mukaansa tuoksuvan paketin mantereelle vietäväksi. Siika, lohi tai kampela ovat villikalaa, eikä niitä ole kasvatettu.

Rantaelämää

3Kesäisin uimarannat ovat usein aurinkoisella säällä täpösen täynnä. Kaunissaaressa on miellyttävä viettää rantaelämää väljästi.

Heti sataman vieressä oleva läntinen ranta on aika kivinen, joten se ei sovellu varsinkaan lasten temmellykseen. Satamasta kävelee noin kymmenen minuuttia hautausmaan rantapoukamaan, missä on hiekkaranta ja mainio uimapaikka.

Kaunein hiekkaranta avautuu aivan saaren pohjoiskärjessä. Siellä on harvoin ruuhkaa. Kävellen sinne menee noin tunti, mutta polkupyörällä rannalle pääsee huomattavasti nopeammin.

Kaunissaaren hiljaiset rannat houkuttelevat ihastelemaan merta.
Kaunissaaren hiljaiset rannat houkuttelevat ihastelemaan merta.
Sataman tuntumassa on pieni kalatiski.
Sataman tuntumassa on pieni kalatiski.
Saaren ravintolan terassilta on merinäkymät.
Saaren ravintolan terassilta on merinäkymät.
Kaunissaaren talojen pihat ovat hyvin hoidettuja ja täynnä hedelmäpuita.
Kaunissaaren talojen pihat ovat hyvin hoidettuja ja täynnä hedelmäpuita.
Suojaisessa vierasvenesatamassa saattaa olla ruuhkaa keskikesällä.
Suojaisessa vierasvenesatamassa saattaa olla ruuhkaa keskikesällä.