valokiila

kulttuuritärpit

Toimittanut Ulla Janhonen

Teatteri

Eemeli tulee

Astrid Lindgrenin luoma klassikkopoika Eemeli seikkailee koko kesän Turussa. Teatteriohjaaja, näyttelijä Miika Muranen on ohjannut tämän koko perheen näytelmän Turun kesäteatteriin Vartiovuorelle. Eemelinä nähdään Valtteri Lehtinen, joka on tuttu tv-sarjasta Uusi päivä. Kaikissa meissä asuu pieni Eemeli – kai.

Näytännöt 14. 8. saakka.

TEATTERI

Kirka Valkeakoskella

Valkeakoskella voi muistella Kirkaa, Kirill Babitzinia (1950–2007). Heikki Paavilaisen ohjaamassa musikaalissa kuullaan Kirkan aikoinaan tulkitsemia lauluja, kuten Hetki lyö, Varrella virran ja myös Euroviisuista tuttua Hengaillaan. Luvassa on suuria tunteita, mutta myös rempseää huumoria. Kirkaa esittää Jari Ahola.

Musikaalin ensi-ilta Valkeakosken Apianniemessä 16.6.

Levy

Dylania kunnioittaen

Dylan suomeksi -levy on kunnianosoitus 75-vuotiaalle legendalle Bob Dylanille. Mukana levyllä ovat mm. Paleface, J. Karjalainen ja Pelle Miljoona. Ele on muusikoilta hieno. Heillä on varmasti ollut mukavaa levytysstudiossa, mukavampaa kuin kuuntelijalla.

Dylan suomeksi (Ramasound)

Näyttely

Alice Ateneumissa

Rohkea, amerikkalainen maalari Alice Neel (1900–1984) valloittaa Ateneumin taidemuseon Helsingissä. Neel erottautui jo varhain joukosta kaunistelemattomilla ja karheilla muotokuvillaan. Hän maalasi pääasiassa New Yorkissa eikä mielistellyt ketään.

Näyttely on avoinna 2.10. saakka

KIRJA

Liiankin kaunista

Jackie on 13-vuotias, ja hänen alkoholisti-isänsä tahtoo kuolla niin kovasti, että hänet pelastetaan Bekombergaan, joka oli kuuluisa mielisairaala Ruotsissa 1932–1995. Bekombergan tarina ajoittuu samaan aikaan kun Ruotsin hyvinvointivaltion rakentaminen. Isän ja tyttären suhde on itkettävän herkkä, samoin kuin Bekombergan asukkaiden mielet. Kieli on kaunista, jopa liiankin runollista niin, että ote välillä herpaantuu.

Sara Stridsberg: Niin raskas on rakkaus, suom. Outi Menna (Tammi)

Museo

Lenin muistoissa

Maailman ainoa Lenin-museo sijaitsee Tampereella. Nyt 70-vuotias museo on kokenut muodonmuutoksen ja avautuu entistä ehompana 17.6. Museo toimii Tampereen työväentalon salissa, jossa Lenin ja Stalin tapasivat ensimmäisen kerran toisensa bolsevikkien salaisessa kokouksessa vuonna 1905. Histo­rian siivet siis havisevat edelleenkin.

maalitaulu

Ilmeisen mielenvikainen Orlandon joukkomurhaaja Omar Mateen ei oikeastaan kuvan paikkaa lehdessä ansaitsisi muutoin kuin osallistumisestaan Yhdysvaltain presidenti- vaalitaisteluun. 50 ihmisen murhaaminen floridalaisessa homoklubissa sataa lisääntyvänä kannatuksena Donald Trumpin laariin. Järkyttävä teko ei taaskaan saane aikaan kiristyksiä maan aselainsäädäntöön, lietsoopa vain vihaa maan muslimeja kohtaan.

Ari Korvola

slava vinokurov

Art Resource, New York Scala, Florence

olli-pekka latvala

lehtikuva