valokiila

5 pointtia

Kesätarha vai rantaloma? Eriarvoisuus kärjistyy lasten kohdalla.
Kesätarha vai rantaloma? Eriarvoisuus kärjistyy lasten kohdalla.

Tarhan vangit

Jos vanhemmat eivät pidä lomia, saattaa lapsi viettää päivänsä päiväkodissa läpi vuoden.

1 Lapsilegioonalainen. Kesällä päiväkotien toiminta hiljenee ja lapsille tutut ohjaajat viettävät kesälomiaan. ”Surettaa, kun joillain lapsilla ei ole koskaan lomaa”, sanoo nimettömänä pysyttelevä varhaiskasvatuksen erityisopettaja. Hän työskentelee pääkaupunkiseudulla.

2 oravanpyörä. Usein syynä on se, että lapsen vanhemmilla ei ole mahdollisuutta ottaa lainkaan lomaa.

Esimerkiksi yrittäjä tekee aamusta iltaan työtä, yksinhuoltaja opiskelee talvet ja tekee töitä kesät tai sitten vanhemmat luovat uraa lapsen kustannuksella.

Kehitysneuropsykologian dosentti Nina Sajaniemi Helsingin yliopistosta sanoo, että kuten aikuiset, tarvitsevat perheen pienimmätkin lomaa arkisista rutiineista.

”Lapsikin kaipaa breikkiä. Olisi hyvä, jos kesälomalla saisi olla rauhassa kotona vanhempien ja sisarusten kanssa.”

3 outo kesätarha. Jos lapsi ei pääse vanhempiensa mukana lomalle ja hänen oma päiväkotinsa on kiinni, hänet siirretään päivystävään hoitopaikkaan.

Uudet sosiaaliset tilanteet aiheuttavat aina jännitystä. Sajaniemen mukaan on aikuisten vastuulla, millainen kokemus vieras hoitopaikka lapselle on.

”Jos lapset joutuvat olemaan yksin jännityksensä kanssa, siitä on haittaa. Kaikki riippuu siitä, osaavatko aikuiset nähdä jännityksen ja hoitaa hommansa hyvin.”

4 syyllisyys. Vanhempien syyllistämisen sijaan Sajaniemi kannustaa ihmisiä keskittymään yhteen hiileen puhaltamiseen. Täydellisiä vanhempia ei ole. Tärleintä on, ettei lapsi tunne olevansa heittopussi.

”On vaarallista, jos lapsi kokee, ettei kukaan halua pitää hänestä huolta.”

5 perusloma. Ihanne ei ole kuukauden rantaloma kaukomailla. Sajaniemi sanoo, että myös romantisoidusta ajatuksesta lapsuuden kesistä on aika päästää irti.

”Emme voi elää menneisyydessä. Kaikki eivät pääse niitylle poimimaan kukkia. Se ei tarkoita, että kesä olisi onneton tai että lapsi olisi huonossa asemassa. Sellainenkin kesä, jossa ollaan kivitalon pihalla, voi olla onnellinen ja jättää hyvät muistot.”

Sisko Savonlahti

lehtikuva