Pertti Kurikan Nimipäivät voittaa Euroviisut

Jaa artikkeli
Oletteko muuten huomanneet, että Euroviisuissa ei enää pitkään aikaan, jos koskaan, ole ollut kyse vain musiikista?

Oletteko muuten huomanneet, että Euroviisuissa ei enää pitkään aikaan, jos koskaan, ole ollut kyse vain musiikista?

Conchita Wurst ei voittanut Euroviisuja siksi, että hänellä oli kilpailun paras biisi, vaan siksi, että hän on henkilö jolla on muhkea parta ja prameat naisten vaatteet.

Lordi voitti laulukilpailun siksi, että heillä oli ällistyttävät hirviöpuvut ja kirjaimellisesti helvetin kova meininki.

Eikä Venäjä lähettänyt vuoden 2012 kisoihin udmurttimummoja siksi, että ryhmä olisi ollut tehnyt Venäjän vuoden parhaan biisin, vaan siksi, että he olivat udmurttimummoja. Jotka muuten menestyivät hemmetin hyvin ja tulivat kisassa toiseksi.

Siksi Suomella on nyt kehitysvammaisen punknelikon ansiosta mahdollisuus voittaa. Heillä on sitä jotain, millä noustaan tasaisen massan yläpuolelle. Kyse ei ole kehitysvammasta vaan siitä, että heillä on asennetta, aitoutta ja asiaa.

Olen kuunnellut punkkia reilusti yli 20 vuotta. Pertti Kurikan Nimipäivät on yksi aidoimmista bändeistä koko tänä aikana. Musiikki on samanlaista kuin kaikilla muillakin tämän genren suosituilla bändeillä, mutta laulaja Kari Aallon sanoitukset tekevät bändistä jotakin poikkeuksellista.

Sanoitukset saavat meidät pienen hetken ajan näkemään, minkälaista elämä saattaa olla kehitysvammaisen silmin. Silmät avautuvat sille, miltä yhteiskunta näyttää vähemmistön asemasta käsin.

Vaikka kyse ei ole vain musiikista,  Aina mun pitää on silti myös hyvä biisi.

Se ei ole rakkauslaulu, kuten viisubiisit yleensä. Aina mun pitää on yhteiskunnallisesti kantaaottava kappale, sillä se kertoo kaunistelematta, minkälaista kehitysvammaisen asuntolaelämä on. Aina joku muu määräilee aikuisen ihmisten tekemisistä.

Pertti Kurikan Nimipäivien ulkomusiikillinen suvereeni tilan haltuunotto ulottuu myös lavan ulkopuolelle.

Kilpailukappaletta edeltäneessä videoinsertissä juontaja Roope Salminen kysyi bändiltä, mitä heille tulee mieleen sanasta poliisi.

”Fuck you”, Aalto huudahti saman tien.

Sen jälkeen Salminen tiedusteli, mitä ajatuksia sana kapina bändissä herättää.

”Huono”, basisti Sami Helle totesi.

Tämä on mahtavaa. Tämä on punkin kovaa ydintä. Sekä poliisille että kapinalle sanotaan fuck you. Ollaan täysin boksin ulkopuolella, ollaan arvaamattomia, ehkä hiukan jopa vaarallisia.

Esitysten jälkeen kaikki esiintyjät istuivat juontajien haastateltavina. Siinä missä esimerkiksi toisen ennakkosuosikin Satin Circuksen soittajat siemailivat viinilaseistaan hyvin hillitysti, Pertti Kurikan Nimipäivien kundit tempaisevat lasit ykkösellä tyhjiksi.

”Te olitte vielä paskempia kuin me”, Helle huusi, kun juontaja Roope Salminen kysyi äänestystuloksia odotelleilta punkbändin jäseniltä, mitä mieltä he olivat kilpakumppani Pihkan ja Myrskyn esityksestä.

Mutta Sami, Kari, Pertti ja Toni. Te ette ole ollenkaan paskoja. Te olette Suomen paras ja ehkä ainoa toivo voittaa koko hemmetin kilpailu.

X