Vesa Keskinen, kännissä ja läpällä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Oletteko muuten huomanneet, että Vesa Keskinen ei ole enää vuosikausiin ollut vain megalomaaninen kyläkauppias?

Oletteko muuten huomanneet, että Vesa Keskinen ei ole enää vuosikausiin ollut vain megalomaaninen kyläkauppias ja eksentrinen miljonääri Tuurin kylästä. Keskisestä on tullut monitahoinen ja erittäin vaikeaselkoinen mediailmiö.

Kaikesta siitä mitä Vesa Keskinen saa päähänsä ja keksii sanoa sen ääneen, tehdään juttu. Viikko sitten media tulvi uutisia, joiden mukaan Keskinen oli päättänyt kerätä maailman suurimman Aku Ankka -kokoelman. Keskinen oli päättänyt kerätä miljoona Aku Ankkaa, koska se oli miehen omien sanojen mukaan ensimmäinen luku joka hänelle tuli mieleen.

Kun itse ajattelen jotain satunnaista lukua, se on yleensä neljä tai seitsemän, mutta kun Vesa Keskinen ajattelee jotain lukua, se on miljoona. Miljoona Aku Ankkaa, Miljoonapilkki, Miljoona Rock, Miljoona Tivoli, Miljoona Raketti, Miljoona Koira, Miss Miljoona sekä lupaus antaa kyläkaupan henkilökunnalle miljoona euroa, jos Keskinen ratkeaa ryyppäämään – tässä vain joitakin kaikista Keskisen hienoista miljoonaideoista.

Ja ryyppäämisestä puheen ollen, miljoonien tekemisen ohessahan Tuurin kyläkaupan keulakuva on tullut tunnetuksi kahdesta asiasta: ryyppäämisestä ja naisista.

En tiedä missä alkoholin ongelmakäytön rajat tarkkaan ottaen kulkevat ja miten se kunkin yksilön kohdalla määritellään, mutta tosiasia on, että Keskinen silloin tällöin esiintyy julkisesti aivan täydessä seilissä, katuu asiaa seuraavana päivänä julkaistavassa lehtihaastattelussa ja ilmoittaa samalla lahjoittavansa jättisumman sotaveteraaneille ja aikovansa nyt raitistua. Ehkä mitään ongelmaa ei ole, koska kaiken voi viime kädessä tulkita kyläkaupan julkisuustempuksi.

Vielä 2000-luvun alussa Keskisen usein vaihtuneet naiset olivat maltillisesti kotimaisia minijulkkiksia tai sellaiseksi pyrkineitä, mutta erikoismies Carl Danhammerin iskeydyttyä Keskisen vanaveteen alettiin kyläkauppiaan käsipuolessa nähdä kolmansien maiden nuoria kaunottaria, joille Keskinen lausui rakkausrunoja kännissä suorassa TV-lähetyksessä.

Heiloja Afrikasta ja Etelä-Amerikasta ilmestyi ensin Danhammerin tuontitavarana, mutta kukaan ei missään esittänyt virallista paheksuntaa toimintaan, joka monin paikoin muistutti, no, ihmiskauppaa. Keskisen arvolahjoista huolimatta heilat saivat aina jossain vaiheessa tarpeekseen, pakkasivat kimpsunsa ja kampsunsa ja katosivat sinne mistä olivat tulleetkin.

Vuonna 2012 Keskinen onnistui Brasilian-matkallaan yhteisen kielen puuttumisesta huolimatta tutustumaan Jane-nimiseen naiseen, josta tosiaan julkisuudessa tiedetään vain etunimi. Onko kukaan edes kysynyt naisen sukunimeä, tuskin. Ehkä meille riittää, että nainen tunnetaan vain Vesa Keskisen kautta. Janella ja Vesa Keskisellä on pieni lapsi, joka on myös päässyt tai joutunut jo mukaan moneen Keskisen mediakäänteeseen.

Oli miten oli, uhraamalla itsensä täydellisesti julkisuudelle Keskinen, joko tarkoituksella tai tahattomasti, on onnistunut tekemään kyläkaupastaan elämyskohteen, mihin kaikki haluavat kuluttamaan. Tuurin kyläkauppa on virallisesti Suomen suosituin pääsymaksuton matkailukohde. Käyn itsekin siellä nykyään useammin kuin Stockmannilla, vaikka Stockalle on matkaa kolme kilometriä ja Tuuriin reilut kolmesataa.

Puolen Suomen ihmiset matkustavat kyläkaupalle aivan tosissaan tarjousten perässä ja kokemaan jotain suurta ja erilaista. Helsingin hipsterit puolestaan tekevät Tuuriin ironisia reissuja kännissä ja läpällä. Keskistä hipsterien naureskelu ei tietenkään haittaa, sillä heidän kyläkaupalle jättämänsä eurot ovat aivan samanarvoisia kuin kaikkien muidenkin.

Mediailmiön uusimpana käänteenä nähdään torstaina alkava uusi televisiosarja Tuurin kyläkauppias. Mediatiedote lupaa, että sarjassa ”kyläkauppias puhuu sarjassa avoimesti rakkaudesta, suhteestaan julkisuuteen sekä huikeasta elämänmuutoksestaan”. Tosin sarja on kuvattu kesällä 2014, joten vähän kaikenlaista elämänmuutosta on senkin jälkeen jo ehtinyt sattua.

 

Tuurin kyläkauppias torstaina 19.2. klo 20, TV5.

X