Yhtään puoluetta ei pitäisi päästää hallitukseen

Jaa kaverilleTilaa Seura
Joo elikkäs meillä täällä Suomessa on tämä edustukselliseksi demokratiaksi kutsuttu järjestelmä, mikä tarkoittaa sitä, että emme itse päätä oman yhteiskuntamme asioista.

Mitkä puolueet tulisi tällä kertaa päästää hallitukseen? No ei mitkään.

Joo elikkäs meillä täällä Suomessa on tämä edustukselliseksi demokratiaksi kutsuttu järjestelmä, mikä tarkoittaa sitä, että emme itse päätä oman yhteiskuntamme asioista vaan olemme ulkoistaneet päätöksenteon kansanedustajille.

Tai emme ihan mille tahansa kansanedustajille, vaan niille jotka sattuvat pääsemään hallitukseen. Oppositiossahan ei päätetä mistään, vaan yritetään vaikeuttaa kaikin konstein niiden hallituksessa työskentelevien päättäjien työtä.

Vaikka kyllä ne siellä hallituksessakin vaikeuttavat toinen toistensa työtä aivan kakskytneljäseitsemän. Siellä sitä ollaan samassa veneessä ja toinen porukkaa haluaa leikata palveluita, ettei tarvitsisi korottaa veroja, ja toinen porukka haluaa tehdä juuri päinvastoin.

Lopputuloksensa on kompromissi, jossa kaikki joutuvat antamaan periksi, mutta kukaan ei saa sitä mitä alun perin tahtoi.

Kaiken vesittävien kompromissien takia meillä pitäisikin olla laki, jonka mukaan vastavoimat eivät saa olla yhtä aikaa hallituksessa. Kokoomuksen vastavoimahan on vasemmistoliitto, ja perussuomalaisten vastavoima on vihreät. Kristillisdemokraattien vastavoima on terve maalaisjärki, mutta ei kuitenkaan keskusta.

Ja mitä muita puolueita sitä nyt ylipäätään on olemassa? Ai niin, demarit. Heillä oli peräjälkeen monta presidenttiä, mikä loi illuusion siitä, että puolue olisi jotenkin kiinni vallankahvassa, vaikka presidentti päättää lähinnä itsenäisyyspäivän vastaanoton vieraslistan.

No kuitenkin, tuossa yksi päivä täyttelin netistä löytynyttä vaalikonetta, koska halusin itselleni osviittaa siitä, kenet ehkä haluaisin sinne parlamenttiin itseäni edustamaan.

Mutta kone aiheutti vain entistä enemmän hämmennystä. Vaalikoneen kysymyksissä mentiin heti talousasioihin, siis valtiontalouteen. Hyvä kun saan oman henkilökohtaisen talouteni pysymään jotensakin järjestyksessä, ja nyt pitäisi tietää mikä on hyvä tapa hoitaa julkista taloutta.

Kone kysyy näkemystäni leikkauksista, verotuksesta ja energiasta. Tosiasiassa en tiedä yhdestäkään aiheesta niin paljon, että voisin perustellusti olla jotakin mieltä. Sen vähäisen tiedon perusteella mitä minulla on, tuntuu, että kaikessa on puolensa ja puolensa. Minun pitäisi vastata kaikkeen ”en osaa sanoa”. Silti olen kaikesta väittämien kanssa joko samaa mieltä tai eri mieltä.

Koska minulla ei ole ymmärrystä, menen mielikuvien varassa. Kun vaalikone on pelattu läpi, käy selville, että kanssani eniten samaa mieltä on espoolainen vihreä nainen.

Mutta ongelma on siinä, että vastaukseni perustuvat mielikuviin. En tiedä, mikä olisi paras tapa hoitaa julkista taloutta. Siksi en uskalla tai aio äänestää vaalikoneen tarjoamaa henkilöä.

Kaipaan epädemokraattisesti valittua puolueiden ulkopuolista virkamieshallitusta.

X