Lisää talonvaltauksia Helsinkiin!

Jaa artikkeliTilaa Seura

Oletteko muuten huomanneet, että Helsingissä aina silloin tällöin vallataan tyhjillään olevia taloja?

Talonvaltaajat ottavat käyttöön useimmiten kaupungin omistamia, pitkään tyhjillään olleita tiloja, joita kohtaan kukaan ei ole pitkään aikaan osoittanut kiinnostusta. Mutta valtauksen alettua kiinnostusta löytyy aina hämmästyttävän nopeasti ja monesta suunnasta.

Virastot kiinnostuvat, virkamiehet kiinnostuvat, poliisi kiinnostuu, naapurit kiinnostuvat, media kiinnostuu, ja äkkiä puoli Suomea on kiinnostunut hylätystä rakennuksesta.

Viimeksi talo vallattiin pari viikkoa sitten Herttoniemessä, kun kohteena oli Fastholman huvila.

Valtaajat kertoivat huvilaan siirryttyään, että he aikoivat tehdä Fastholmasta (tai Mummolasta, kuten olivat sen uudelleennimenneet) koko lähialueen yhteisen tilan, jossa järjestetään erilaista toimintaa ja mahdollisuuksia tavata ihmisiä. Valtaajat toivottivat kaikki tervetulleiksi mukaan kehittämään ja järjestämään toimintaa.

Mutta tiistaina 10.3. Helsingin kaupunki jyräsi Mummolan maan tasalle.

Erääksi painavaksi syyksi mainittiin valtaajien oma turvallisuus. Kaupungin mielestä vanha talo oli siinä kunnossa, että se oli turvaton ympäristö.

Että jos vaikka hirsi putoaa päähän. Mutta vähintään yhtä turvaton ympäristö on vaikkapa Helsingin yöelämä, mutta se on ihan allright, koska se on laillista ja veronalaista hengailuympäristöä. Ja jos loukkaantumisia aletaan laskea, niin eiköhän puistoissa ja urheilukentilläkin satu kaikenlaista huomattavasti enemmän kuin jonkin vallatun talon Kropotkin-lukupiirissä.

Valtaajien oman turvallisuuden vuoksi poliisi rikkoi talon oven, repi valtaajat väkisin ulos talosta ja välittömästi sen jälkeen kaupungin kaivinkoneet repivät talon perustuksiin saakka alas.

Taas syntyi epäluottamusta nuorten ja kaupungin, nuorten ja systeemin välille.

Kaupungin mukaan pelkät Fastholman purkukustannukset ovat 75 000 euroa. Siihen vielä päälle poliisioperaation kustannukset. Kyllä tiistain saldo lähentelee varmaan 100 000 euroa. Siis 100 000 euroa verorahoja.

Minun verorahoja, perkele!

No miten minä sitten olisin lähtenyt tätä talonvaltauskiistaa ratkomaan?

Katsotaanpa.

No, näin kevään kynnyksellä useimmat nuoret ovat erittäin kiinnostuneita kesätöiden löytämisestä.

Kesätöitä ei vain ole läheskään kaikille. Niin minä sitten ajattelin, että miksi Helsingin kaupunki ei tehnyt valtaajanuorten kanssa sellaista diiliä, että vaikka kymmenen näistä nuorista palkataan kesäksi kaupungille töihin ja työnä olisi jonkun alan ammattilaisen, vaikka rakennusrestauroitsijan, apulaisina laittaa paikka kuntoon.

Eli sen sijaan, että olisi purettu ja harmistuttu, olisikin kunnostettu, opittu ja iloittu. Tämä kaikki kivassa yhdessä tekemisen ja yhteisöllisyyden hengessä.

Ja sen lisäksi, että tuolla sadalla tonnilla olisi saatu kymmenen kesätyöntekijää Fastholmaan, sillä olisi järjestynyt vielä toinen tusina vetämään niitä työpajoja. Ja pari puutarhuria myös, huvilan pihassahan oli kuvista päätellen monta hienoa omenapuuta.

Ehkä jopa minäkin olisin jonakin lämpimänä kesäiltana pyöräillyt Herttoniemeen ja osallistunut esimerkiksi jollekin omenamehunvalmistuskurssille.

Eikä siinä vielä kaikki.

Nuoret aikuiset voivat halutessaan viettää vapaa-aikaansa baareissa tai ostoskeskuksissa. Mutta mitä tekevät ne kaikki, joilla ei ole varaa tai edes halua juoda kaljaa tai vinguttaa korttia ostareilla? Missä he tapaavat toisiaan ja pitävät omaehtoisia harrastepiirejään?

Minusta on väärin, että kaupunki pitää omistamiaan tiloja vuosikausia tyhjillään samaan aikaan kun kaikenlaiselle avoimelle, sosiaaliselle, epäkaupalliselle ja maksuttomalle kaupunkitilalle on huutava tarve.

Jos sellaista tilaa ei muuten järjesty, minä haluan lisää talonvaltauksia Helsinkiin.

 

 

X