Teksti:
Jukka Vuorio

Oletteko muuten huomanneet, että nykyään joka kerta kun telkkarin kääntää päälle, aina siellä joku laittaa ruokaa, laihduttaa tai menee naimisiin?

Ennen kaikki oli televisiossa paremmin.

Silloin kun minä olin nuori, kanavia oli ensin kaksi ja sitten kolme. Oli Ihmemies ja Ritari Ässä. Ja sitten oli Hannu Karpo ja hänellä oli asiaa, ja hän oli vähän niin kuin Ihmemies ja Ritari Ässä samassa journalistisessa persoonassa. Siellä missä pieni ihminen kärsi tai tuli huijatuksi, sinne riensi Karpo. Ja vei pienelle ihmiselle parin kilon poronlihapaketin.

Karpolla oli mokkatakki, karvalakki ja kova pokka. Ei muuta kun liuta kiusallisia kysymyksiä ja mikrofonia naamaan. Missä ovat nykyajan hannukarpot?

Tai edes karisalmelaiset? Kari Salmelaisen juontama”tulin kun työkaverit lähetti” -parinetsintäohjelma Napakymppi oli hieno tv-ohjelma. Napakymppiin puettiin pyhävaatteet päälle ja herttaisen viattomasti punasteltiin ja hörähdeltiin Salmelaisen nokkelien heittojen edessä. Ja sitten lähdettiin viikon lomalle Kouvolaan tai Forssaan. Ohjelma pyöri kunnioitettavat 17 vuotta, mutta silti jäin kaipaamaan lisää.

Ja ruokaohjelma Patakakkonen. Kokki Jaakko Kolmonen, joka tuli kakkoselta. Patakakkonen, kuka muistaa Patakakkosen legendaarisen tunnusmusiikin, laitetaanpas se tästä taustalle soimaan.

Patakakkosta esitettiin 26 vuotta. 26 vuotta! Onko mitään muuta ruokaohjelmaa missään koskaan esitetty niin kauan?

No kuitenkin, ensin oli telkkarissa kanavina ykkönen ja kakkonen ja koko Suomi katsoi samaan aikaan samoja ohjelmia. Ei ollut media ikävästi pirstaloitunutta, eikä muuten yhteiskuntakaan.

Kun kolmoskanava tuli, siinä ei kanavapaikkaa haettu pelkästään kaukosäätimellä. Koko perhe osallistui kivasti yhdessä kanavanetsintäprosessiin, jossa tv-ruudun lumisateen keskeltä esiin saatiin esimerkiksi Batmanin tapaisia ohjelmia.

Näin jälkikäteen ajateltuna eräs hauskimmista ohjelmanumeroista oli juuri se kanavan etsintä. Yksi kiipesi katolle vääntelemään antennia otolliseen suuntaan ja toinen meni pihalle välittämään  olohuoneesta tulevia tietoja, että näkyykö nyt hyvin.

Mutta kun huuto tavoitti katolla taiteilevan isän tai äidin, hän oli ehtinyt jo liikauttaa antennia kolme senttiä uuteen suuntaan. Ei näy enää, olohuoneesta huudettiin pihalle ja pihalta katolle.

Oi niitä ihania analogisia aikoja!

Sitten tuli digi-TV, jonka piti tarjota rajattomasti mahdollisuuksia mutta joka vain sai meidät katsomaan, kun ihmiset laittavat ruokaa, laihduttavat ja menevät naimisiin vuorokauden ympäri.

Minä menin ja oikein laskin, kuinka paljon hää-, ruoka- ja laihdutusohjelmia televisiosta tulee yhden viikon aikana.

No niitä tulee aivan helvetisti, etenkin ruokaohjelmia.

Ruoka, laihdutus ja häät 23.–29.3. (TV1, TV2, MTV3, Nelonen, Sub, Vitonen, Fox, Teema, Liv, Jim, Kutonen, Ava. Yksi ohjelma=yksi lähetys):

Yhteensä: 24 hääohjelmaa, 36 laihdutusohjelmaa, 70 ruokaohjelmaa.

 Hei, nyt meillä on 70 ruokaohjelmaa viikossa. Yksi hyvä toimisi varmaan paremmin?

X