Halutaan: henkilökohtainen ohjaaja kaikkeen

Jaa artikkeliTilaa Seura

Oletteko muuten huomanneet, että kaikenlainen koutsaaminen on nyt todella suosittua.

Minäkin sain äskettäin oman personal trainerin.

Siis kaverin, joka laittaa kuntoon ruokavalioni ja liikkumistottumukseni ja sitten kannustaa minua pysymään uusien tuulien matkassa. Näin minä sitten kiinteydyn, energisoidun ja vahvistun.

Tämä on ollut aivan mahtavaa. Ensin opeteltiin oikeaa seisomisasentoa, sitten askellusta ja juoksemista ja lopulta nosteltiin painavia asioita kuten kahvakuulia ja omaa kehoa.

Lisäksi personal trainer muistuttaa, että salille pitää ottaa mukaan pyyhe. Ei sekään aina ole minulle selvää ollut. Kerrankin matkustin kaupungin toiselle puolelle kuntosalille ilman pyyhettä, kävin kuntoilun jälkeen suihkussa ja sitten piti kuivata itsensä kertakäyttöisiin saunapefletteihin. Hemmetin noloa.

Olen yrittänyt kiinteytyä, energisoitua ja vahvistua omatoimisesti jo kymmenen vuotta, mutta eihän siitä mitään tule. Homma menee vuosi vuodelta vain järkyttävämpään suuntaan. Juoksulenkin jälkeen on niin järkyttävä nälkä, että sitä juoksee suoraan pitsabuffettiin, minkä jälkeen pitäisi juosta vielä pidempi lenkki, minkä jälkeen on taas vielä suurempi nälkä ja niin edelleen.

Liikuntaan ja ruokavalioon keskittyvä personal trainer on hyvä alku, mutta kuinka paljon parempaa elämä olisikaan, jos ohjaus ei rajoittuisi näihin asioihin?

Kaikilla elämänalueilla pitäisi olla joku personal trainer. Esimerkiksi aina kun käyn ruokakaupassa, sinne menee viisitoista euroa, vaikka ostaisin vain yhdet päivällistarpeet. Olen aivan varma, että yhdessä kaupassakäyntiohjaajan kanssa siitäkin selviäisi paljon halvemmalla ja ruokaa saisi silti pidemmäksi aikaa.

Samoin baarissa käyminen. Sehän on aivan älyttömän kallista, vaivalloista ja epäterveellistä. Baariohjaaja opastaisi halvimpien litrahintojen pariin, muistuttaisi syömisen tärkeydestä ja pilkun tullessa katsoisi sopivan bussireitin kotiin ja estäisi bailaajaa lirvahtamasta taksin kyytiin.

Ja hei, olen usein ajatellut, että minkälainen uuvatti tarvitsee ihan tosissaan ohjausta somen käyttöön ja medialukutaitoon, mutta niihin sitä vasta koutseja tarvittaisiinkin. Personal trainer estäisi lukemasta ja varsinkin jakamasta kaiken maailman trollisivustojen ”uutisia”. Hän myös opastaisi, ettei koulutustietoja täyttäessä ”elämän kova koulu” ole mikään vastaus.

Lisäksi olen huomannut, että moni ihan fiksulta vaikuttava kansalainen tarvitsisi ohjaajaa älypuhelimen käyttöön toisten ihmisten seurassa. Tai oikeammin käyttämättä jättämiseen. Oikeasti hei ihmiset, kun tapaatte jonkun kaverinne kasvotusten, ettehän te silloin ala soittelemaan läpi muita kavereita. Miksi yhtään enemmän siis pitäisi lähetellä niille Facebook- tai Twitter-viestejä?

X