Viisi kivaa uutista Suomesta – nyt loppui mökötys hei

Jaa artikkeliTilaa Seura
Äh, tästä piti tulla positiivinen ja piristävä postaus.

Oletteko muuten huomanneet, että Suomessa lama on loppunut, meininki parantunut ja murjotus lakannut? Ette? No en ole varsinaisesti minäkään, mutta tilastot eivät valehtele, ja Tilastokeskuksen ja Poliisin tilastot todistavat edellä mainitun todeksi.

Näin:

Työtä, sitä pitää olla. Syyskuussa työllisiä oli 5 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työllisyysaste oli 68,8 prosenttia, mikä sekin on 0,7 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuosi sitten.

No joo, kyllähän työttömienkin määrä sillä tavalla negatiivisesti ajatellen kyllä nousi 7 000 hengellä viime vuoden syyskuuhun verrattuna, mutta kansantalouden näkökulmasta nuo 5 000 työssä olevaa ovat selvästi merkittävämpi juttu.

Firmoja on mennyt konkurssiin tänä vuonna 14,8 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. En tiedä välttävätkö firmat konkurssit sillä, että ihan koko ajan joka puolella joku firma aloittaa yt-neuvottelut, ja taas saa parisataa ihmistä kenkää.

No, eivät varmaan, sillä yt-neuvotteluitahan ei yleensä aloiteta siksi, että yritystä uhkaa konkurssi, vaan siksi että omistajien voitot ovat liian pieniä, tai uhkaavat sellaisiksi tulevaisuudessa jäädä.

Ja toisin kuin kaikesta pelkoa aiheuttavasta uutisoinnista voisi päätellä, väkivalta vähenee. Suomessa tapetaan ja yritetään tappaa vähemmän kuin vuosi sitten. Tammi–syyskuussa Suomessa tehtiin 68 henkirikosta, mikä on kahdeksan vähemmän kuin vuosi sitten vastaavalla ajanjaksolla.

Perheväkivaltakin vähentyi – syyskuun loppuun mennessä poliisin tietoon oli tullut 3 491 perheväkivaltatapausta, mikä on 99 vähemmän kuin viime vuonna. On siinä kyllä aika paljon perheväkivaltaa edelleen, päivää kohti 13 tapausta. Se on tosi paljon.

Oikeastaan alkoi masentaa koko asia, vaikka tästä piti tulla positiivinen ja piristävä postaus.

No mutta hei, poliisin some-floppi eli pitsagate alkaa olla jo vähän wanha juttu, mutta se harmaan talouden torjunta kai vielä kiinnostaa?

Tänä vuonna poliisi on saanut esitutkinnan valmiiksi yli 1 400 jutusta ja vuoden lopullinen juttumäärän on poliisin mukaan noin 2 000, mikä on ennätyksellisen paljon edellisiin vuosiin verrattuna.

Tämä talousjuttuilo jää tosin vähän lyhytaikaiseksi, sillä ensi vuoden aikana poliisin harmaan talouden torjunnasta vähennetään yli sata henkilötyövuotta. Yritysmyönteinen ja dynaaminen hallitus haluaa helpottaa yritysten toimintaa, mutta ei sitä nyt ihan tällä tavalla olisi tarvinnut helpottaa?

Tuleeko muutos näkymään yhä enemmän pitseriayrittäjien kyttäämisenä ja yhden hengen remppafirmojen ratsaamisena, sen aika näyttää. Yhä todennäköisemmältä kuitenkin vaikuttaa, että isot ja monimutkaiset keissit lipsunevat luxemburgilaisille tileille entistä rivakammin.

X