Luksushotelli pussikaljapuistoon

Jaa artikkeliTilaa Seura
Asiakkaiksi toivotaan "vain tietynlaisia" ihmisiä.

Lapsena minä aina ajattelin, että hienointa olisi asua ihan vakituisesti hotellissa. Ei tarvitsisi koskaan siivota eikä tiskata, ja aamiaisella saisi syödä niin paljon munakokkelia kuin jaksaisi. Telkkaristakin näkyisi paljon enemmän piirrettyjä kuin kotona.

Pääsin Tukholmassa asuvan mummoni kanssa ehkä kerran vuodessa hotelliin. Ja mitä isompi, hienompi ja kalliimpi hotelli, sen paremmin asiat olivat. Pidin luksuksesta. Tai niin minä luulin.

Olisin varmaan rakastanut Helsingin keskustan Ruttopuistoon vuonna 2017 valmistuvaa luksushotelli Saint Georgea. Siis jos minut sinne olisi kelpuutettu. Joulukuun alkupuolella ilmestyneen Metro-lehden jutun mukaan kun hotelli ”ei ole kenelle tahansa” ja toimitusjohtajakin toteaa, että ”haluamme tietynlaisia asiakkaita, emme haluaa joustaa hinnoissa”.

Voi hemmetti. Myllypurossa on kaksi kertaa viikossa kahdeksansadan ihmisen leipäjono. Monilla on vaikeuksia maksaa asumisestaan kolmesataa euroa kuukaudessa, Saint Georgessa sillä saa yhden yön. Pääseekö luksushotelliin vain luksusihmisiä? Onko suomalaisen yhteiskunnan eriarvoistuminen todella näin pitkällä?

Ja mitä nämä ”tietynlaiset asiakkaat” ovat? Ruttopuisto on melko eläväistä ja moni-ilmeistä aluetta. Nuoret ja vähän vanhemmatkin tykkäävät kesäisin istua puiston nurmikolla piknikillä, eli juomassa pussikaljaa. Puistossa kuljeskelee usein romanikerjäläisiä keräämässä pulloja. Mitä heistä ajattelevat Saint Georgen luksusravintolassa aterioivat ”tietynlaiset asiakkaat”? Katsovatko pussikaljaihmiset ja kerjäläiset ”tietynlaisia asiakkaita” ja ”tietynlaiset asiakkaat” pussikaljaihmisiä ja kerjäläisiä Saint Georgen ravintolan ikkunalasin lävitse kuin toiseen luokkaan tai ulottuvuuteen?

Siivotaanko pussikaljaihmiset, kerjäläiset ja ylipäätään suomalainen todellisuus luksusihmisten maisemasta?

Joidenkin ihmisten todellisuudessa luksusta on, kun vuokranmaksun jälkeen voi vielä tehdä viisi riviä lottoa. Mutta toisin kun moni on ehkä luullut, Helsingissä ei ole aiemmin ollut luksusta. Saint Georgen kiinteistön omistavan yrityksen edustaja kertoi Kauppalehdessä, että vasta kun Saint George saadaan kaupunkiin ”Helsingissäkin on viimein luksustarjontaa”.

Harmi, että sitä pääsevät kokemaan vain luksusihmiset.

X