Noa Virta, 10 kk, on Suomen Päivänsäde 2016!

Noa Virta on Seuran Päivänsäde 2016 -kilpailun voittaja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Noa voitti Päivänsäde-kilpailun ylivoimaisesti.

Noa Virta on Seuran Päivänsäde 2016 -kilpailun voittaja.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anneli Juutilainen

Kuusi valkoista pikkuruista hammasta.

Kaikki näkyvät kerralla, kun jämsänkoskelainen Noa Virta, 10 kuukautta, väläyttää hurmaavan hymyn ja sinkoaa itsensä ”mersullaan” eli vauvojen kävelytuolilla keittiöstä olohuoneeseen.

Noan äiti Tuija, 34, ja isä Antti, 35, sekä isosisko Nea, 9, ja isoveli Niki, 5, nauravat perheen kuopuksen rallille.

Lukijat äänestivät Noan Seuran Päivänsäde 2016 -kilpailun voittajaksi eikä syyttä. Pieni ilopilleri ei juuri vieraita ujostele.

Noa on joutunut tottumaan vieraisiin tätiin ja setiin, sillä hän on pienen elonsa aikana tavannut lukuisia lääkäreitä ja sairaanhoitajia.

”Noa on pienestä iästään huolimatta ollut sairaalassa tutkittavana enemmän kuin moni aikuinen koskaan elämänsä aikana”, Tuija kertoo.

Antin äiti eli Noan mummo halusi ilmoittaa pojan Päivänsäde -kilpailuun. Tuija oli unohtaa lähettää mummon jo valmiiksi valitseman kuvan Seuran toimitukseen, mutta onneksi sinnikäs isoäiti jaksoi muistutella. Kuva pääsi matkaan viime hetkillä.

Tieto Noan voitosta sai Tuijan itkemään liikutuksesta, samoin mummon.

”Olimme onnellisia, että niin monien huonojen uutisten jälkeen tapahtui vihdoin jotain hyvää”, Tuija kertoo.

Raskas vuosi

Kulunut vuosi on ollut Virran perheelle raskas. Tulehduksellisesta suolistosairaudesta kärsivä Tuija joutui Noaa odottaessaan kolmesti leikkaukseen, jossa häneltä poistettiin tulehduspesäkkeitä suolen pinnalta ja suolesta. Raskausaika oli sairauden vuoksi rankka.

Kun Noa syntyi helmikuussa 2016, perhe oli pakahtua onnesta. Kaiken piti olla hyvin.

Kolmen päivän kuluttua synnytyksestä Tuija ja Antti kuulivat Tampereen yliopistollisessa sairaalassa lauseen, jota kukaan vanhempi ei toivoisi kuulevansa.

”Lääkäri totesi, että vauvan sydämestä kuuluu sivuääni”, Tuija muistelee.

Sydänlääkäri tutki Noan sydäntä ultraäänellä 45 minuuttia.

”Sitten hän sanoi, että valitettavasti teidän lapsellanne on synnynnäinen sydänvika.”

Noan sydämen kammioiden välissä oli viisi reikää, joista suurin oli halkaisijaltaan 6,7 millimetriä.

”Se tunne oli kauhea – voiko olla mitään pahempaa kuin kuulla, että omalla vastasyntyneellä vauvalla on sydänvika.”

Pelko oireista

Lääkärit kertoivat vanhemmille, että vaihtoehtoja oli kolme: Noa jouduttaisin leikkaamaan jo vauvana, hän kärsisi sydämen vajaatoiminnasta tai reiät umpeutuvat itsekseen.

Elämänsä ensimmäisen puolen vuoden ajan Noa kävi sairaalassa tutkimuksissa kahden viikon välein. Välillä Noan keuhkojen paineet nousivat liikaa, ja leikkausta harkittiin. Seuraavalla käynnillä paineet olivat kuitenkin jo tasaantuneet, joten ajatuksesta luovuttiin.

Noan voinnin tarkkailu jatkui tiiviisti. Poika oli silti iloinen ja hyväntuulinen. Sydänvika näkyi perheen arjessa vain vanhempien huolena.

”Mietin, että kuoleeko tämä lapsi käsiini kotona, kun pääsimme kotiin synnytyssairaalasta. Olimme pitkään todella pelokkaita”, Tuija sanoo.

Hoitohenkilökunta on ohjeistanut Tuijan ja Antin seuraamaan pojan vointia. Lääkäriin pitää lähteä, jos Noa muuttuu väsyneeksi, veteläksi, vaisuksi, menettää ruokahalunsa ja hikoilee epätavallisen paljon.

”Ensimmäiset kuukaudet tuijotimme Noaa kotona ja odotimme oireita”, Antti kertoo.

Hyviä uutisia

Suurin huoli väistyi kesäkuussa, kun lääkärit kertoivat hyviä uutisia: viidestä sydämessä olleesta reiästä kolme oli umpeutunut itsekseen. Lääkärit arvelevat, että samoin käy kahdelle muulle reiälle.

”Syvänmerensukeltajaa tai huippu-urheilijaa pojasta ei koskaan tule, mutta muuten hän saa todennäköisesti elää normaalia elämää. Se oli mahtava uutinen”, Antti sanoo.

Noalla on seuraava kontrollikäynti sydänlääkärin vastaanotolla vielä ennen joulua.

Jos kaikki menee hyvin, Noa voi saada 1-vuotissynttärilahjaksi terveen sydämen. Silti lääkärit eivät voi luvata, ettei Noaa koskaan leikattaisi. Jos pojan vointi pysyy hyvänä, operaatiolle ei kuitenkaan ole tarvetta.

Huolta Noan hyvinvoinnista on aiheuttanut myös synnynnäinen, koko Noan toista jalkaa ja takapuolta peittävä tumma, mustelmamainen ihomuutos.

Aluksi lääkärit luulivat sitä hemangioomaksi eli verisuoniluomeksi. Syksyllä otetusta koepalasta kuitenkin selvisi, että ihossa ei ole mitään siihen viittaavaa eikä myöskään syöpäsoluja.

Iho on nyt seurannassa ja ensi keväänä sitä tutkitaan lisää.

”Jännitimme tuloksia monta viikkoa sen jälkeen, kun saimme vähän rauhaa sydänasioista”, Antti kertoo.

”Onneksi sekin asia näyttäisi olevan ihan hyvällä mallilla.”

Ruoka maittaa

Jälkikäteen Tuija ja Antti ovat ihmetelleet, miten Noan sydänvikaa ei huomattu raskausaikana. Tuijaa seurattiin leikkausten ja sairastelun vuoksi erityisen tarkasti. Ylimääräisiä ultraäänitutkimuksia tehtiin useita.

”Olen kysellyt lääkäreiltä, johtuuko Noan sydänvika minun sairastelustani ja leikkauksistani. Kaikki ovat vakuuttaneet, että ei”, Tuija kertoo.

Tähän päivään mennessä sydänsairaus ei ole aiheuttanut Noalle oireilua. Vauvauintiin suihkua rakastava pieni vesipeto ei pääse, ja lääkärit ovat suositelleet pojalle kotihoitoa infektioiden välttämiseksi. Tuijaa on myös kehotettu jatkamaan imetystä pitkään, jotta Noa saisi hyvän vastustuskyvyn. Muuten perhe saa elää tavallista elämää.

”Usein sydänlapset voivat olla pienikokoisia, mutta ei meidän Noa. Hän painaa 10 kiloa ja ruoka maittaa todella hyvin.”

Kielletty kiinnostaa

Mutta minkälainen poika on luonteeltaan vastavalittu Päivänsäde? Ainakin hyväntuulinen ja aurinkoinen.

Noa on juuri oppinut hieman konttaamaan. Muutamia sanoja tulee jo kirkkaasti, kuten ”äiti”, isi”, ”pappa” ja ”ei”.

Hän on erityisen kiinnostunut kaukosäätimistä, puhelimista, elektronisista laitteista ja niiden näppäimistä. Myös perheen olohuoneessa oleva takka kiehtoo. Jos muiden katse välttää, Noa hilaa itsensä kävelytuolillaan takan luokse, avaa luukun ja survoo kätensä tuhkaan.

”Usein Noa rullaa itsensä keittiön laatikoille ja menee tonkimaan lusikoita ja haarukoita. Nyt me ollaan viritetty keittiön laatikoiden kahvoihin kenkälusikka estämään Noaa tekemästä pahuuksia”, isosisko Nea kertoo.

Isosiskosta on ollut suuri apu Tuija-äidin sairastellessa. Nea osaa syöttää Noaa, vaihtaa vaipan ja auttaa iltapesuissa. Myös isoveli Niki on avulias. Hän odottaa jo kovasti, että veli kasvaisi ja tulisi pihalle rakentamaan majaa.

Ensimmäinen joulu

Noalla ei ole tapana itkeskellä. Vain kova nälkä tai väsymys kismittävät joskus.

”Lääkärit aina ihmettelevät, kun poika on niin hyväntuulinen. En voisi kuvitella helpompaa lasta”, Tuija kiittelee.

Noasta ei uskoisi, että hänen elämänsä alkutaival on ollut täynnä huolia.

”Sydänvika ei näy Noasta ulospäin eikä se, että hänellä on jotain erikoista jalassa. Moni oikein hämmästelee, kun kerromme asiasta”, Antti naurahtaa.

Tuleva joulu on Noalle ensimmäinen. Perhe viettää sitä kotona isovanhempien kanssa.

Jouluna he vievät Noan kuvan Antin isomummon haudalle. Hän kuoli 95-vuotiaana, vähän ennen kun Tuija sai tietää odottavansa Noaa.

”Isomummo luki aina kovasti Seuran Päivänsäde-juttuja ja toivoi, että hänen lapsenlapsenlapsensa kuva olisi samassa joukossa.”

Tuija ja Antti toivovat tulevaisuudelta rauhaa ja terveyttä – sitä, että lapset kasvaisivat kunnon ihmisiksi, ja Tuijan sairastelu loppuisi.

”Olemme onnellisia siitä, että Noalla on kaikki hyvin”, Antti sanoo.

”Juuri nyt ei ole mitään hätää.”

Katso videolta, kuinka reippaasti Noan menojalka vipattaa

Noasta vuoden Päivänsäde

Noa Virta Jämsänkoskelta voitti Seuran Päivänsäde-kilpailun. Lukijat äänestivät numerolla 42 kilpailleen pojan ylivoimaiseen voittoon 379 äänellä. Noa sai palkinnoksi hopeisen valokuvakehyksen. Lisäksi Noan kuvaaja eli äiti Tuija Virta saa palkinnoksi Otavamedian aikakauslehden vuosikerran.

Toiseksi sijoittui Messi Mökkälä, joka kilpaili numerolla 11 ja sai 173 ääntä. Kisan kolmas oli Salli Viola Komulainen, joka kilpaili numerolla 1 ja sai 161 ääntä. Messi ja Salli saavat sijoituksestaan lelupalkinnot.

Kaikkien äänestäjien kesken arvottiin rahapalkinto. Arvonnan voitti Sirkka Kämäräinen.

X