Heikki Nykänen: ”Kaukopartiossa kysyttiin kuntoa”

Oleskelutilan seinillä on useita kymmeniä Heikki Nykäsen (ritari n:o 118) maalaamia akvarelleja, useimpien aiheena on Lappi. Saunakamarin viiteen akvarelliin entinen kaukopartiomies ja sissiosasto/3 D:n päällikkö on kuvannut oman sotapolkunsa tärkeimmät vaiheet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Heikki Nykänen toimi sodassa kaukopartio-osaston johtajana. Kuva: Marjo Tynkkynen.

Oleskelutilan seinillä on useita kymmeniä Heikki Nykäsen (ritari n:o 118) maalaamia akvarelleja, useimpien aiheena on Lappi. Saunakamarin viiteen akvarelliin entinen kaukopartiomies ja sissiosasto/3 D:n päällikkö on kuvannut oman sotapolkunsa tärkeimmät vaiheet.
(Päivitetty: )
Teksti:
Antero Raevuori

Ensimmäinen esittää heinäkuun 1941 tapahtumia Uhtuan Jyvälahdessa. Ne mainitaan esityksessä, jolla Nykäselle esitettiin Mannerheim-ristiä. Toinen esittää Nykäsen johtamaa kaukopartiota, joka vetäytyy hiihtäen takaisin sytytettyään tuleen vihollisen tukikohdan Luusalmella. Kolmas ja neljäs liittyvät kesän 1944 taisteluihin Ilomantsin itäpuolella, missä Nykäsen partio tuhosi kaksi 15 vihollisauton huoltokolonnaa.

”Mieheni ja minut lennätettiin Heinkel-vesitasolla Vegarus-järvelle, mistä etenimme kohti vihollisen huoltotietä. Tuhotuissa kuorma-autoissa kuljetettiin tarvikkeita rintamalle. Minun tehtäväni oli tuhota ensimmäinen auto, minkä jälkeen muut miehet yhtyisivät hyökkäykseen”, Nykänen muistelee.

Heikki Nykänen soti myös Lapissa saksalaisia vastaan. Viimeinen saunakamarin akvarelleista esittääkin Pellon sillan tuhoamista. Rauhan tultua alkoivat insinööriopinnot.

Nykänen ei haavoittunut sodissa kertaakaan. Hän on nyt 86-vuotias ja on ollut eläkkeellä 25 vuotta. Olemus on kuitenkin nuorekas. Hän käy joka päivä sauvakävelylenkillä. Liikunta on elämäntapa.

”Ilman kovaa fyysistä kuntoa emme me kaukopartiomiehet olisi sodassakaan selvinneet. Niissä hommissa käveltiin upottavia soita myöten selässä ase ja 30-40 kilon pakkaus. Aina edettiin pahimpien maastojen kautta, ettei vihollinen olisi nähnyt.”

Lappi kiehtoo Nykästä. Sinne on pakko päästä joka vuosi ruska-aikaan. Vuosi sitten hän teki matkan yksin, ajoi itse Forssasta Pyhätunturin maisemiin ja takaisin.

Heikki Nykänen ei ole koskaan tupakoinut. Merkittävä asema Rauma-Repolan investointijohtajana edellytti kuitenkin maljojen kohottelemista varsinkin venäläisten kanssa.

”Siitä asti kun pääsin eläkkeelle, olen ollut täysin absolutisti”, naurahtaa Nykänen ja kävelee tietokoneensa ääreen.

”On aika katsoa, ovatko päivän pörssikurssit nousussa vai laskussa.

Mannerheim-ristejä jaettiin kaikkiaan 191 sotilaalle.

Heikki Nykänen

Syntynyt 19.9.1920 Helsingissä

Majuri, investointijohtaja

Forssa

”Toiminut kaukopartio-osaston johtajana suorittaen satakunta partiomatkaa, joista suurin osa on ulottunut kauas vihollisen selustaan, hankkien sieltä tärkeitä tietoja vihollisesta. Erittäin rohkea ja neuvokas luutn. Nykänen on aina selviytynyt mitättömin tappioin, mutta samalla hän on pystynyt kasvattamaan osastostaan joukon, joka on aina valmis lähtemään huimimmillekin retkille. 14.7.1941 komppania, johon hän joukk.johtajana kuului, eteni lounaasta Jyvälahtea kohti. Miesten väsymyksen ja ukkossateen vuoksi kompp. päällikkö veti komppanian taakse päin luutn. N:n jäädessä kolmen vapaaehtoisen kanssa seuraamaan vihollisen toimia. Tien vartta tuli n. 30 vihollista jonossa, jotka luutn. N. antoi tulla aivan lähelle avaten vasta sitten tulen miesten heittäessä käsikranaatteja. Tällöin tuhoutui suurin osa vih.partiosta.”

(Lyhennelmä 3. Divisioonan komentajan esityksestä luutnantti Kaarlo Heikki Nykäsen nimittämiseksi 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi.)

 

Juttu on julkaistu alun perin Seurassa 48/2006.

X