Näin piristät nälkää näkevää kaupan työntekijää

Jaa artikkeli
Ovelat kauppiaat ottavat kaiken irti työntekijöistään.

Ruokakaupassa työskentelevä ystäväni kertoi olevansa aina aivan uupunut työpäivänsä jälkeen.

Joudutko tekemään paljonkin ylitöitä näin joulun alla, kysyin.

”Ei kun alitöitä. Itse asiassa haluaisin tehdä enemmän työtunteja, mutta suurin osa meistä saa vain korkeintaan seitsemän tunnin vuoroja. Eikä siinä ajassa saa pitää ruokataukoa. Minulla on nälkä! Minulla on töissä aina ihan helvetin kova nälkä!”

Herranen aika, eivätkö kaupan työntekijät saa syödä työpäivänsä aikana?

No, eivät. Teoriassa kyllä, mutta eivät käytännössä. Ainakaan tarpeeksi.

Puolen tunnin ruokatauon saavat pitää vain ne, joiden työvuoro kestää yli seitsemän tuntia. Siksi ystäväni työnantaja kirjoittaa vuorolistaan hanakasti korkeintaan seitsemän tunnin työpäiviä, ei minuuttiakaan sen pidempiä.

Siinä säästyy paljon vaivaa, kun ei tarvitse järjestellä kassalle ruokatauon sijaista. Paikasta toiseen siirtyminen ja tilanteen haltuun ottaminen syövät minuutteja. Ja voi pojat, niitä minuutteja kuulemma kytätään.

”Meillä usein vain kassavastaavalla on ruokis”, ystäväni sanoo.

Seitsemän tunnin vuoron aikana saa pitää kaksi kahvitaukoa. Tauko kestää tasan 12 minuuttia.

Siinä ajassa pitää ehtiä työpisteeltä taukotilaan, kaivaa eväät esiin, ehkä lämmittää ne mikrossa, syödä ne, siivota jälkensä, käydä vessassa ja vastata yksin kotona olevan lapsen tekstiviestiin.

Koko keko kaatuu, jos eväänä on vaikka lämmittämistä vaativaa keittoa ja joku toinen yhtä kiireinen taukolainen ehtii lykätä oman ruokansa mikroon ennen sinua.

Kerran ystäväni unohti kiireessä eväänsä kotiin. Senhän ei luulisi olevan ongelma, jos työpaikka on ruokaa pursuavassa kaupassa.

On se. Siellä se vasta ongelma onkin.

”Meidänkin pitää jonottaa ostoksiamme  ja kun siinä jonotin vuoroani, minulla ei ollutkaan enää aikaa syödä sitä ruokaa”, ystäväni kertoo.

Ystäväni on pitkä ja lihaksikas nainen. Hänen työnsä on fyysisesti raskasta. Hän on välillä kassalla ja välillä hän purkaa lasteja, nostelee ja siirtelee laatikoita. Hiki virtaa.

Muuttotalkoissa hän jaksaa kantaa yhtä painavia huonekaluja kuin miehet.

Hän kuluttaa paljon ja tarvitsisi sitä ruokaa. Töissäkin. Hän säälii tupakoivia työkavereitaan. He eivät ehdi sinne taukotilaan lainkaan. Tai vessaan.

Nyt kun eduskunta vapautti tiistaina kauppojen aukioloajat, luulisi töitä riittävän enemmän ystävällenikin, että sen ruokatauon saisi pitää.

Mutta eipä se välttämättä asiaan vaikuta. Voi käydä päin vastoin.

Kauppojen aukiolojen laajentuminen vuonna 2009 ei lisännyt työtuntien määrää per palkansaaja. Palvelualojen ammattiliiton PAM:n mukaan vähittäiskaupassa tehtyjen työtuntien määrä palkansaajaa kohden on laskenut vuodesta 2010. Vastaavaa laskua ei ole tapahtunut yleisesti palkansaajilla.

Lisääntyvät työt saatetaan jatkossakin jakaa yhä useammalle osa-aikaiselle. Ei tarvitse pelleillä niiden ruokataukojenkaan kanssa.

Ystäväni palkka on vähäisten työtuntienkin vuoksi niin pieni, että sillä on vaikea pärjätä. Ilman hyväpalkkaista miestä hän näkisi nälkää kotonakin.

”Onneksi en ole yksinhuoltaja. Vuoropäiväkotia ei ole lähimaillakaan, joten en ymmärrä, minne meidän yksinhuoltajamme vievät ensi vuonna  lapsensa hoitoon iltaöiksi.”

Nyt pitäisi jotenkin piristää ystävääni.

Ehkä hän piristyisi, jos toisen ystäväni keksimä tapa yleistyisi.

Aina kun ystäväni Anna nostaa kaupan kassalla ostoskärryistä ostokset hihnalle, hän tekee niistä pitkän jonon ja kääntää viivakoodit itseensä päin. Kun tuote on jo valmiiksi tässä asennossa, kassan ei tarvitse kääntää ostosta koodinlukijaa varten. Se sujahtaa koodinlukijan ohitse suit sait.

Tapa nopeuttaa asioimista ja säästää kassan ranteita.

Kassat puhkeavat kiitoksiin, kun huomaavat Annan teon.

”Olitpa ystävällinen, kiitos! Menipä tämä nopeasti”, he sanovat.

Itsekin aion jatkossa tehdä noin. Mutta en siksi, että kauppa pärjäisi tekoni vuoksi entistä vähemmällä työvoimalla. Vaan siksi, että teko säästää kassan voimia.

Jos hän vaikkapa avustuksellani paremmin jaksaisi nälkäisenäkin työvuoronsa loppuun asti.

X