Kyynpurema esti lomamatkalle lähdön: ”Jalkani oli lähes kauttaaltaan musta”

Jani Zeus Heinola yllättyi, kuinka iso harmi pienestä puremajäljestä lopulta aiheutui.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Kyynpurema opetti minulle sen, että liikun mökillä aina saappaat jalassa”, Jani Zeus Heinola kertoo.

Jani Zeus Heinola yllättyi, kuinka iso harmi pienestä puremajäljestä lopulta aiheutui.
Teksti: Marika Saastamoinen

Kesämökin hankkiminen Juupajoelta oli kokeneen eränkävijän, Jani Zeus Heinolan, 38, toiveiden täyttymys. Mies ehti viettää neljä kesää järvimaisemissa Eeva-vaimonsa kanssa, kunnes joutui siellä kyykäärmeen yllättämäksi.

Tästä kaikki alkoi

Olin rannassa pesemässä venettä shortseissa ja varvastossuissa, kun tunsin äkkiä vihlovaa kipua isovarpaassani. Se tuntui samalta kuin olisi astunut lasinsiruun tai saanut rokotuksen.

Epäilin heti kyykäärmeen lymynneen veneen alla, vaikka puremajälkeä ei löytynytkään. Keskeytin hommat ja huikkasin vaimolleni, mitä oli tapahtunut.

Vaimoni soitti terveyskeskukseen, josta käskettiin tulla paikalle heti, jos oireet pahenevat. Alkuun niitä ei juuri ollut, ja kyypakkauksen tabletin otettuani jäin katsomaan lepoasennossa elokuvaa.

Jonkin ajan kuluttua tunsin, kuinka nieluni alkoi kuroutua umpeen. Lähdimme nopeasti päivystykseen.

Terveysasemalla

Päästyämme Oriveden terveysasemalle pystyin enää ontumaan, sillä jalkani oli kipeytynyt matkan aikana.

Lääkäri ei löytänyt jalastani puremakohtaa, mutta antoi varmuudeksi jäykkäkouristusrokotteen. Hän arveli, että kyseessä oli kyyn poikanen, joka oli säikähdyksissään ruiskauttanut koko myrkkyvarastonsa minuun.

Elimistöni hylki kyyn myrkkyä niin voimakkaasti, että jouduin ravaamaan tuon tuosta vessassa. Tavaraa tuli molemmista päistä. Oireet olivat kuin pahimman luokan ruokamyrkytyksessä. Sain suonensisäistä nesteytystä, mutta olin niin heikossa kunnossa, että terveyskeskuslääkäri kehotti meitä yöpymään läheisellä mökillä Helsinkiin ajamisen sijaan.

Näin paranin

Helsingissä menin yksityiselle lääkäriasemalle. Oli aikamoinen pettymys, kun hoitava lääkäri kielsi minua lähtemästä odotetulle ulkomaanmatkalle. Veritulpan riski oli lääkärin mukaan niin suuri, ettei sellaista voinut ottaa.

Muutaman päivän kuluttua käärmeenpurema alkoi vihdoin erottua varpaastani. En pystynyt astumaan askeltakaan neljään päivään, sillä jalkani oli niin turvonnut ja arka. Se oli lähes kauttaaltaan musta, ja hurja väritys loppui vasta nivustaipeen imusolmukkeeseen. Makasin kotona koko tuon ajan läheisteni avun varassa.

Tässä ja nyt

Pahinta koko onnettomuudessa oli epätietoisuus. Myrkky voi saada elimistön reagoimaan todella vahvasti. Opin, että lääkäriin on lähdettävä aina, jos joutuu kyyn puremaksi. Kyynpuremaa ei pidä vähätellä. Onneksi pääsin ripeästi terveysaseman osaavan henkilökunnan hoidettavaksi.

Kokemus opetti myös sen, että liikumme kesämökin ympäristössä saappaat jalassa. Tosin tapahtuneesta on jo yli kymmenen vuotta emmekä ole sen koommin nähneet jälkeäkään kyykäärmeestä. Siitä huolimatta vaelluskengät pysyvät visusti jalassa myös tulevalla Tsarmitunturin vaelluksellamme.

Myrkytysoireet tutuiksi

  • Kyykäärmeen myrkkyhammasparista jäävä puremajälki saattaa näkyä ihossa kahtena toisistaan 3–4 millimetrin päässä olevana pistosreikänä.
  • ”Kyyn myrkky voi aiheuttaa anafylaktisen allergisen reaktion, kasvojen turvotusta ja hengenahdistusta. Silloin on hankkiuduttava viipymättä hoitoon”, HUS:in myrkytystietokeskuksen osastonlääkäri James Boyd sanoo.
  •  Myrkky vaurioittaa alkuun kudosta ja nostattaa turvotuksen puremakohdan ympärille. Yleisoireiden noustessa potilas saattaa kärsiä päänsärystä, oksentelusta ja ripulista.

X