”Pliis äiti, pistä se puhelin pois” - tyttären sanat pysäyttivät Inarin some-elämän

Tyttären sanat herättivät Inari Fernandezin huomaamaan, kuinka hirveän paljon hän käytti aikaa sosiaalisessa mediassa. Nykyään perheessä vietetään sometonta sunnuntaita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ylettömän somettamisen sijaan Inari Fernandez haluaa viettää mahdollisimman paljon aikaa lastensa Ronjan, 7, (vas.) ja Lucian kanssa, 3, kanssa

Tyttären sanat herättivät Inari Fernandezin huomaamaan, kuinka hirveän paljon hän käytti aikaa sosiaalisessa mediassa. Nykyään perheessä vietetään sometonta sunnuntaita.
(Päivitetty: )
Teksti: Linda Rantanen

Viime maaliskuussa videopalvelu YouTubessa ilmestyi video, joka alkoi sanoilla: ”Moikka, mä oon Inari, ja mä oon someaddikti.”

Sen julkaisi helsinkiläinen toimittaja ja tuottaja Inari Fernandez, 36.

Saman tien hän jakoi sen ympäri sosiaalista media, somea.

Fernandezin taival sosiaalisessa mediassa alkoi kymmenen vuotta sitten, kun hän liittyi yhteisöpalvelu Facebookiin. Pitkän aikaa käyttö pysyi kohtuullisena eikä tuonut ongelmia esimerkiksi arjen rutiineista suoriutumiseen.

”Olen aina ollut erittäin sosiaalinen ihminen, joten aktiivinen osallistuminen sosiaaliseen mediaan oli minulle ihan luonnollista”, Fernandez pohtii.

Pikku hiljaa somettelu alkoi kuitenkin saada yhä isomman osan Fernandezin arjessa – ja samalla se teki jotain vielä pahempaa: vähensi suuresti perheen kanssa vietettyä aikaa.

Töistä tullessaan Fernandez saattoi rojahtaa sohvalle ja huomata kolmen tunnin kuluttua käyttäneensä koko tuon ajan somettamiseen.

”Selitin aina itselleni, että jos en nyt katso sitä ja ole perillä kaikesta, niin jotain tärkeää menee ohi, tai joku suuttuu.”

Sitten hän kuuli seitsemänvuotiaan esikoisensa Ronjan suusta sanat, jotka avasivat hänen silmänsä.

”Pliis äiti, pistä nyt se puhelin pois!”

Seksikin väheni

Kiitollisuus, se on sana, jota Fernandez ennen kaikkea tunsi esikoisensa pyynnön kuultuaan.

”Silmäni avautuivat. Tajusin, että en halua olla vanhempi, jonka ajatukset ovat jatkuvasti muualla. Minä haluan olla läsnä.”

Hän tunsi kiitollisuutta myös siitä, että huomauttaja oli oma lapsi, muuten herätys ei ehkä olisi ollut yhtä voimakas.

Tosin aiemmin puhelimen käytöstä olivat jo huomauttaneet sekä mies että ystävät.

”Miehelle kuittasin takaisin, että itsehän sinä käytät aivan yhtä paljon. Ystävien puuttuminen asiaan oli ehkä sellaista vitsiin piilotettua vinoilua, jota en ottanut edes niin tosissani.”

Mutta sen lisäksi että some verotti lasten kanssa vietettyä aikaa, löysi puhelin tiensä myös pariskunnan makuuhuoneeseen.

”Myös mieheni käytti puhelinta erittäin paljon, ja iltaisin selailimme puhelimia eri puolilla sänkyä. Me emme keskustelleet, seksiäkin harrastimme aiempaa vähemmän.”

Esikoisen huomautuksen jälkeen hän latasi puhelimeensa Moment-applikaation, jonka kautta on mahdollista tarkkailla, paljonko aikaa kuluu eri sovelluksien kanssa päivittäin. Tulokset järkyttivät.

”Kulutin Facebookissa viidestä seitsemään tuntia päivittäin. Sehän oli aivan mielettömän paljon”, Fernandez sanoo.

”Muut kanavat eivät vie edelleenkään aikaani läheskään yhtä paljon, koska eivät ne koukuta samalla tavalla.”

Inari aikoo tulevaisuudessa rajoittaa myös lastensa puhelimien käyttöä.

Kuin huumetta

Sen jälkeen, kun Fernandez oli julkaissut suuren suosion saavuttaneen Olen someaddikti -videonsa, hän pidättäytyi somen käytöstä yhden viikon ajan – ja sai huomata, että nyky-yhteiskunnassa some on äärimmäisen tärkeä tiedonseurausväline. Esimerkiksi kaksi tärkeää ilmoittautumista oli mennyt sometauon takia sivu suun.

”Jos et ole somessa, jäät paitsi monesta. Eivät ihmiset ihan syyttä kärsi FOMO- eli Fear of missing out -syndroomasta. On pakko selata somea jatkuvasti, jotta tietää varmasti kaiken ensimmäisenä ja on kaikessa mukana.”

Tauon aikana hän havahtui siihen, miten paljon somen, erityisesti Facebookin rooli sekä sisältö, on muuttunut kymmenessä vuodessa.

”Aluksihan someen päiviteltiin tyylillä ’junalla matkalla Tampereelle’, mutta nyt monia työasioitakin hoidetaan sitä kautta”, Fernandez kertoo.

”Eroaisin somesta kokonaan, enemmän kuin mielelläni, mutta jo pelkästään työni takia en voi sitä tehdä.”

Some-ahdistus

Somen erilaiset vertaistukiryhmät saavat Fernandezilta kiitosta, mutta tästä huolimatta hän haluaa painottaa sen nurjaa puolta. Hän kokee ihmisten usein myös muuttuvan somessa, aivan kuin some antaisi jonkinlaisen luvan ja suojan puhua kenestä vain, mitä vain.

”Some on tavattoman julma paikka, jos mokaat yhdenkin kerran. Sen joukkovoima on valtava. Välttelen ylipäätään keskusteluja, joissa vähätellään jotain ihmistä. Minä en halua olla mukana sellaisessa.”

Fernandez pohtii, että some on luonut eräänlaisen rinnakkaistodellisuuden, johon on helppo uppoutua ja unohtaa oikea elämä.

Hän kertoo myös huomanneensa, että tuntee eräänlaista Facebookin tuottamaa masennusta ja ahdistusta.

”Vaikka pääasiassa uutisvirtani on positiivinen, niin sinnekin työntyvät jutut esimerkiksi sodista”, hän sanoo.

”Mutta sitten on sellainen, ihan mitättömän tuntuinen asia, että jos kukaan ei tykkää lisäämästäni kuvasta tai kukaan ei kommentoi julkaisuihini, tuntuu kuin ei olisi olemassa, vaikka sillä ei oikeasti ole mitään väliä.”

Säädelty puheaika

Fernandezien perheessä heitetään sunnuntaisin puhelimet kaapin päälle ja nautitaan somettomasta ajasta perheen parissa. Mukana leikeissä myös tuttavien lapsi Aurora (vas.).

Fernandez kummastelee erilaisten älylaitteiden jatkuvaa käyttöä kouluissa ja jopa niiden lisäämistä opetussuunnitelmaan.

”On aivan järjetön ja turha pelko, etteivät lapset muka oppisi käyttämään älylaitteita, jos niitä ei käytetä kouluissa”, hän sanoo.

”Meillä on kiistatonta tutkimustietoa siitä, ettei jatkuva puhelimen, tietokoneen tai tabletin tuijottaminen tee hyvää, etenkään kasvavalle lapselle. Säteilyn kaikista vaikutuksista ei ole edes tietoa, ja me sitten vain lisäämme niiden käyttöä entisestään.”

Kahden lapsen äitinä hän on huomannut, että tabletin tai muun vastaavan laitteen käyttö korreloi suoraan lapsen ärtymykseen. Hänen esikoisensa sai hiljattain ensimmäisen oman puhelimensa, ja tiukat säännöt sovittiin ensi istumalta.

”30 minuutin päivittäinen puhelinaika on aivan ehdoton maksimi. Pyrimme myös valvomaan hänen puhelimen käyttöään hyvin tarkasti”, Fernandez alleviivaa ja pohtii, ettei keksi mitään syytä, miksi aikuisen puhelinajan tulisi olla yhtään tämän pidempi.

Somen käytön vähenemisen myötä Fernandezin silmät ovat avautuneet myös sille, että some on paljon suurempi ongelma, kuin mitä yleisesti tiedostetaan tai myönnetään.

”Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan Facebookin käyttö aiheuttaa aivoille samanlaista mielihyvää ja riippuvuutta kuin kokaiini.”

Oman ongelmansa myöntämisen jälkeen hän on alkanut kiinnittää huomiota myös siihen, miten ihmiset käyttävät puhelintaan.

”Kaduilla niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin kulkevat naamat kiinni puhelimissa. Pariskunnat käyvät muka kahdestaan syömässä ja oikeasti vain tuijottavat puhelimiaan, puhumatta toisilleen.”

Eniten häntä säälittävät lapset, koska nykyään aikuiset eivät muutenkaan tunnu olevan riittävästi läsnä.

”Ja pakko on myöntää, että vaikka ei olisi lapsiakaan, niin kuka tahansa tekisi jotain järkevämpää kuin roikkuisi seitsemän tuntia päivästä somessa”, Fernandez sanoo.

”Mielestäni aikuistenkin puhelimen käyttöön tulisi kiinnittää enemmän huomiota.”

Someton sunnuntai

Viikon some-tauon jälkeen Fernandez poisti Facebook-applikaation puhelimestaan kokonaan – ja lopullisesti.

”Se viikko vaikutti myös siihen, että Facebookista tuli minulle paljon merkityksettömämpi. Tajusin, että oikeasti viisi minuuttia riittää siihen, että katsoo ne tärkeät jutut, ja sellainen päämäärätön selailu väheni huomattavasti.”

Nyt, vähemmällä somettamisella olo on paljon onnellisempi ja helpottuneempi, vaikka välillä itseään pitääkin yhä muistuttaa, että nyt ei ole mitään syytä ottaa puhelinta esiin.

Fernandezin Facebookin käyttö on muuttunut huimasti, ja hän viettää somessa päivittäin keskimääräisesti puolitoista tuntia.

”Se on minulle iso parannus. Olen aina ollut altis riippuvuuksille, joten olen hyvin tyytyväinen tähän.”

Enää somettaminen ei aiheuta huonoa omaatuntoa, ja esikoinen oli myös hyvin otettu nähtyään äitinsä videon.

”Annan lasten aina katsoa tekemäni videot läpi ennen julkaisua. Tämän kohdalla tytär oli ihan että vau äiti, tämä on hienoa.”

Fernandezien perheessä on otettu käyttöön somettomat sunnuntait, jolloin puhelimet pidetään kaapin päällä ja tehdään asioita yhdessä.

Hän uskoo, että aiemman someriippuvuuden vuoksi häneltä on mennyt ohi jotain peruuttamatonta.

”Siksi en halua, että sometukseni satuttaa enää ketään, varsinkaan lapsiani.”

X