Sisäilma sairastutti: ”Sain potkut, kun halusin tutkituttaa työpaikkani sisäilman”

Sisäilmasta sairastunut Katja Minkkinen matkustaa kahdesti vuodessa Espanjaan. Suolajärvillä hänen on helppo hengittää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sisäilmasairaus ei näy ulospäin. Siksi Katja Minkkinen on saanut selitellä sairastumistaan moneen kertaan.

Sisäilmasta sairastunut Katja Minkkinen matkustaa kahdesti vuodessa Espanjaan. Suolajärvillä hänen on helppo hengittää.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Katja Minkkisen, 42, hengitystieoireet alkoivat vähitellen, eikä hän osannut yhdistää niitä työpaikan sisäilmaan. Työterveyslääkäri kuitenkin osasi. Tieto oireiden lähteestä vei Katjalta työpaikan.

Vuodessa 23 hengitystietulehdusta

Juoksin vuosia työterveyslääkärissä flunssan, keuhkoputken- ja poskiontelontulehdusten vuoksi. Poskionteloni tähystettiin useampaan kertaan, mutta ongelman syytä ei löytynyt. Hengittäminen oli hankalaa, kun hengitystiet olivat ihan tukossa.

Kahdeksan vuotta sitten voimani olivat ihan loppu, ja minulla diagnosoitiin akuutti stressireaktio ja masennus.

Minut määrättiin muutamaksi viikoksi sairauslomalle, jonka jälkeen tapaisin lääkärin uudelleen.

Muutaman viikon sairausloman jälkeen olin kuin uusi ihminen. Lääkäri totesi, ettei kukaan parane masennuksesta noin nopeasti, vaan sairastin jotain ihan muuta. Olin kolmen vuoden aikana potenut 23 hengitystietulehdusta.

Työpaikan sisäilma syypää

Lääkäri suositteli, että jäisin pois työstäni. Syy oireisiini oli luultavasti työpaikkani sisäilma. Toimistorakennuksessa oli ollut useita väärin korjattuja vesivahinkoja. Itse ajattelin, ettei sairastumiseni ole oma vikani ja minulla oli oikeus työpaikkaani. Rakennus pitäisi hoitaa kuntoon, ja minä hoituisin siinä samalla.

Työskentelin tuolloin työpaikkani isännöitsijänä ja tilasin sinne kattavan kuntokartoituksen. Työnantajani mielestä olin hankala työntekijä ja tutkimukset olivat tarpeettomia. Minut irtisanottiin.

Koska en ollut ainoa työpaikallani oireileva ihminen, työsuojelupiiri määräsi rakennukseen lisätutkimuksia. Sisäilmasta löytyi lukuisia epäpuhtauksia, kuten mineraalivillahiukkasia ja 2-etyyliheksanolia, joka kerääntyy elimistöön ja voi aiheuttaa hengitystieoireita, silmä- ja ihoärsytystä.

Näin hoidin itseäni

Vuosi irtisanomiseni jälkeen kodissamme tehtiin kylpyhuoneremontti, jonka yhteydessä kuntoni romahti. Olin puoli vuotta kuumeessa, ja keuhkoihini sattui. Minulla diagnosoitiin vaikea astma. Olin sairastanut sitä jo pitkään, mutta sitä ei ollut osattu diagnosoida. Astmani saaminen hyvään hoitotasapainoon vei neljä vuotta.

Sisäilman aiheuttamiin sairauksiin ei ole olemassa virallista diagnoosia, joten minulla on niitä monta: astman lisäksi allerginen nuha, krooninen silmätulehdus ja krooninen migreeni.

Hoidan oireitani lääkkeillä. Tärkeintä on kuitenkin välttää altistumista oireiden aiheuttajille, ja siksi muutimme pois kodistamme vuokra-asuntoon.

Espanjassa on paikka minulle

Välillä mietin, että tässäkö tämä elämä nyt oli. Sairauteni rajoittaa ihmisten tapaamista ja hankaloittaa nykyistä työtänikin.

Kun menen erilaisiin rakennuksiin, en voi tietää ennalta, saanko niissä vakavia oireita ja joudunko poistumaan paikalta ennenaikaisesti. Esimerkiksi silmien alla tuntuva kutina ennakoi poskiontelotulehdusta ja hengityksen ahtautuminen pidempiaikaisia hengitysongelmia.

Matkustan pari kertaa vuodessa Espanjan Torreviejaan suolajärville. Siellä hengittäminen on helppoa, ja unohdan hetkeksi sairauteni. On hyvä tietää, että jos oloni tulevaisuudessa huononee, Espanjassa on paikka minua varten.

Lue myös:

Kuinka tärkeä on sisäilman laatu?

Onko homesairas vakuutuslääkärin mukaan sairas vai ei?

X