10 kysymystä: Mikä kumman kinesioteippaus?

Kinesioteippaus voi helpottaa kipua ja lihasten jännitystä tai korjata kuormitusta. Kaikki teippausta kokeilevat eivät hyötyä huomaa, eikä lääketiedekään hoitomuotoa vielä tunnusta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kinesioteippaus voi helpottaa kipua ja lihasten jännitystä tai korjata kuormitusta. Kaikki teippausta kokeilevat eivät hyötyä huomaa, eikä lääketiedekään hoitomuotoa vielä tunnusta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Savela

Kinesioteippaus on yleisesti käytetty hoitomuoto. Kysyimme liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukalta 10 kysymystä kinesioteippauksesta.

1. Mistä kinesioteippaus on peräisin?

Menetelmän kehitti 1970-luvulla japanilainen fysioterapeutti Kenzo Kaze, joka käytti kinesioteippausta ensimmäisenä sumopainijoilla. Vähitellen se on levinnyt muihin lajeihin, ja viime vuosina se on alkanut nousta voimakkaasti esille erityisesti yleisurheilussa ja palloilulajeissa. Kinesioteippauksen idea perustuu siihen, että teipin avulla voidaan vaikuttaa ihonalaisiin kudoksiin. Puuvillainen teippi on hyvin joustavaa: rullatilasta se venyy jopa 140 prosenttia. Venyvyyden avulla voidaan ohjailla kudoksia.

2. Onko kinesioteippaus vain urheilijoiden apuväline?

Ei, sitä käytetään jo hyvin laajasti. Koko ajan käyttökokemukset ja tieto sen vaikutuksista lisääntyvät. Myös tutkimusta tehdään. Esimerkiksi jännitystiloissa teipillä ikään kuin nostetaan ihoa, jolloin kudos sen alla saa enemmän liikkumatilaa. Ihon alla olevassa kudoksessa on imukudosnestekiertoa sekä kipu- ja liikeaistireseptoreja. Teipin avulla voidaan vähentää aivoihin menevää kipuviestiä, vähentää turvotusta parantamalla imunestekiertoa ja vaikuttaa hoidettavan alueen liikesuuntaan, jolloin esimerkiksi väärästä kuormituksesta päästään eroon. Teipistä voi saada siis apua niin istumatyöläisen vaivoihin, syöpäpotilaan turvotuksiin kuin urheiluvammoihin.

3. Voiko esimerkiksi näyttöpäätetyötä tekevän hiirikäsi-vaivoja tai niska-hartiavaivoja hoitaa kinesioteippauksella?

Kyllä voi. Hyvin tyypillinen on jännitysniskavaiva, jossa lihaskireyttä voidaan pyrkiä helpottamaan teipillä. Usein jännitysniskaan liittyy hartioiden kiertyminen eteenpäin ja huono ryhti. Teipin avulla hermoärsytyksestä johtuvaa, aivoihin menevää kipuviestiä voidaan vähentää ja samalla korjata hartiaseudun asentoa ja saada toiminnallista hyötyä liikeohjauksella. Myös hiirikättä potevalla teippaus voi vähentää kyynärvarren tulehdusärsytystä, kuormitusta ja kipua.

Lue myös: Olkapääkivut vaivana? – Miten kipeää olkapäätä hoidetaan?

4. Mihin kaikkiin vaivoihin kinesioteippaus voi auttaa?

Kinesioteippaus vaikuttaa pääasiallisesti ihon pintakerroksiin ja ihonalaiskudoksiin. Sisäelin- tai hormonaalisissa vaivoissa kinesioteippauksesta ei ole parantavaksi avuksi. Joissakin tilanteissa se voi auttaa välillisesti kroonisen sairauden, kuten vaikkapa korkean verenpaineen hoidossa. Jos ylipainoisen ja verenpainetautia sairastavan kipeä polvi saadaan teippaamalla oireettomaksi, hän pystyy taas liikkumaan ja siten verenpainetaudin hoito paranee.

5. Mistä kinesioteipin eri värit kertovat?

Euroopassa värillä ei ole hoidon kannalta merkitystä. Aasiassa värit perustuvat myös väriterapiaan, jossa esimerkiksi punaisen uskotaan stimuloivan sympaattista hermostoa ja nostavan valmiustasoa. Väriterapiassa sen uskotaan lisäävän energiaa ja räjähtävyyttä, valkoinen puolestaan rauhoittaa ja vähentää ärsytystä ja sininen auttaa keskittymään ja laskee verenpainetta. Lääketiede ei väriterapiaa tunnusta hoitomuotona. Teipit ovat kenen tahansa kuluttajan käsillä, niitä voi tilata netistä, ostaa apteekeista tai urheilukaupoista. Teippi maksaa hieman normaalia urheiluteippiä enemmän, noin 5–10 euroa rulla. Se riittää useaan teippaukseen.

6. Voiko kinesioteippauksen tehdä itse netistä löytyvien ohjeiden avulla?

Teippauksen voi opetella itse, mutta harva urheilijakaan lähtee heti itse teippaamaan. Parasta olisi, että teippauksen hallitseva fysioterapeutti kartoittaisi ensin vaivatilanteen ja tekisi ainakin ensimmäisen teippauksen. Itsenäisen teippaamisen onnistumiseen vaikuttaa myös teipattava alue: kädet ja jalat onnistuvat melko helpostikin, mutta selkä on vaikea teipata itse. Teippauksessa pitää myös osata valita teippaussuunta ja tietää, paljonko teipin venyvyyttä kannattaa missäkin tilanteessa käyttää hyödyksi. Teipin menekkiin vaikuttaa alue, joka teipataan, mutta yleensä siihen riittää parinkymmenen sentin mittainen pätkä, monimutkaisissa imunestekiertoon vaikuttavissa teippauksissa teippiä voi kulua metrin verran. Teippien laaduissa on eroja, mutta yleensä teippaukset kestävät muutamasta päivästä viikkoon.

7. Onko väärin tehdystä teippauksesta enemmän haittaa kuin hyötyä?

Ei siitä ainakaan hyötyä ole. Kinesioteippaus on kuitenkin turvallinen menetelmä, eikä sillä yleensä voi aiheuttaa haittaa. Haittaa voi tulla ainoastaan silloin, jos esimerkiksi vamman teippaus saa aikaan harhakuvan, että vamma on hoidettu. Jos silloin lähtee rasittamaan liian aikaisin ja liian kovaa, vamma voi pahentua.

8. Tarvitaanko teippauksen lisäksi jotain muuta hoitoa?

Ehdottomasti, sillä kinesioteippaus on lähtökohtaisesti vain yksi apuväline. Yksinomaan kinesioteippaus harvoin auttaa minkään vaivan hoidossa, mutta yhtenä työkaluna muun hoidon ja kuntoutuksen lomassa sitä kannattaa kokeilla. Kinesioteippaus sopii lajiin kuin lajiin, koska se kestää hyvin hikoilua ja jopa uimista.

9. Miksi osa lääkäreistä pitää kinesioteippiä uskomushoitona?

Siksi, että lääketiede lähtee siitä, että hoidot, joista on selkeä tieteellinen näyttö, ovat tehokkaita. Kinesioteippauksesta on vasta kokemusperäistä ja kliinistä, mutta ei vielä tieteellistä näyttöä, siksi lääkärikunta suhtautuu kinesioteippaukseen varauksella. Itse ajattelen niin, että tieteellinen mitattavuus on hyvä asia, mutta aina se ei ole välttämätöntä. Kinesioteippaus on yksi esimerkki sellaisesta hoitomuodosta, koska käytännön tasolla hyödyt on huomattu ja samalla voidaan olla varmoja, ettei hoidosta aiheudu potilaalle haittaa. Ainoa, mikä on tullut esille, on joillekin harvoille teipin liimasta tullut ihoärsytys, mutta nykyisin markkinoilla on myös allergisille sopivia teippejä.

10. Entä ehkäiseekö kinesioteippaus vaivoja tai vammoja?

Ei ole näyttöä, että teippaus auttaisi tervettä ihmistä tai ennaltaehkäisisi vammoja tai vaivoja. Lähtökohtaisesti kinesioteippauksen käyttö vaatii ongelman, joka pitäisi korjata, kuten revähdyksen tai lihasten kireys- tai kiputilan. Ongelma voi myös olla niin sanotusti toiminnallinen eli esimerkiksi kuormitusvirhe. Jos polvilumpio on väärässä asennossa, teipin avulla polven liike voidaan ohjata oikeaan suuntaan, jolloin vaivat voivat helpottua.

Lue myös: Hoida rannekipu kuntoon, Anna.fi

 Asiantuntijana:

Pippa Laukka, vastaava lääkäri, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, lääkärikeskus Mehiläinen, Töölö, Helsinki.

 

Seura 48/2012

X